Linkuri accesibilitate

SUA cer Arabiei Saudite să investigheze masacrarea la graniță a migranților etiopieni


Contrabandiștii îi conduc pe migranții etiopieni pein Obock, Djibouti, către granița cu Arabia Saudită
Contrabandiștii îi conduc pe migranții etiopieni pein Obock, Djibouti, către granița cu Arabia Saudită

Administrația Biden exercită presiuni asupra Arabiei Saudite să identifice elementele forțelor sale de securitate acuzate că ar fi masacrat migranți de-a lungul graniței cu Yemenul.

Este un pas care ar marca un avans către stabilirea responsabilității pentru abuzurile raportate și ar ajuta Statele Unite să stabilească dacă furnizează arme și oferă pregătire forțelor saudite.

Riyadul a negat categoric acuzațiile din raportul exploziv al Human Rights Watch de săptămâna trecută, care descrie uciderea, mutilarea și abuzul unor migranți etiopieni și solicitanți de azil de către forțele guvernamentale saudite, poziționate de-a lungul graniței. Statele Unite și-au exprimat îngrijorarea publică cu privire la rapoartele de violență împotriva civililor, care au circulat printre diplomați și oficialități ONU timp de mai mult de un an și au cerut o anchetă.

Oficialități americane spun că se exercită presiuni asupra saudiților să identifice unitățile care, conform martorilor oculari și victimelor, au folosit mortiere, foc de armă și execuții la distanță scurtă pentru a ucide sute sau chiar mii de oameni, mulți dintre ei femei și copii.

Human Rights Watch, care a analizat înregistrări video și imagini din satelit și a intervievat supraviețuitori pentru raportul său, a afirmat că abuzurile ar putea constitui crime împotriva umanității dacă și-au avut originea în decizii guvernamentale.

Michael Ratney, ambasadorul Statelor Unite la Riyadh, a discutat despre acuzații cu liderii saudiți în acestă lună, înainte de publicarea raportului, încercând să transmită „gravitatea acuzațiilor care urmau să fie făcute publice și importanța ca saudiții să trateze aceasta problemă cu seriozitate.” Guvernul saudit a răspuns la acuzațiile din raportul Human Rights Watch prin condamnarea „rapoartelor politizate și înșelătoare... lansate repetat în scopuri suspecte.”

Oficialități americane au refuzat să spună ce acțiuni ar putea întreprinde administrația Biden dacă guvernul saudit continuă să respingă apelurile americane. Statele Unite au vândut de mult timp armament greu armatei saudite, inclusiv tancuri Abrams, vehicule blindate și artilerie. Nadia Hardman, cercetătoare la Human Rights Watch, autoarea raportului, a afirmat că orice guvern care furnizează arme sau instruire forțelor străine de securitate, care sunt suspectate de acțiuni împotriva civililor ar trebui să asigure că sprijinul lor nu facilitează comportamentul ilicit.

XS
SM
MD
LG