Miercuri, în Camera reprezentanților din Congresul american – dominată de democrați – are loc ședința în plen și votul prin care se va decide dacă începe procesul de suspendare din funcție („impeachment”) a președintelui american Donald Trump. Votul în sine ar putea avea loc după miezul nopții și este de așteptat ca procedura să fie aprobată.
Procesul în sine va avea loc în Senat, cameră dominată de republicanii președintelui Trump iar petru suspendare este nevoie de votul a două treimi din senatori. Din aceste motive, marea majoritate a observatorilor este convinsă că președintele nu va fi suspendat.
Dar miza întregului proces este opinia publica americană, impactul mai ales asupra unei părți mari a electoratului, cea indecisă. În vederea alegerilor prezidențiale din 2020.
La câteva minute după ce președinta Camerei, democrata Nancy Pelosi a anunțat că procedura de „impeachment” va fi dezbătură și votată miercuri, președintele Donald Trump a acuzat-o că urmărește o tentativă de „lovitură de stat”.
Într-o scrisoare de șase pagini, publicată marți, Trump i-a spus lui Pelosi: „istoria te va judeca aspru”.
O comisie a Camerei Reprezentanților a aprobat marți procedura dezbaterii din plen: șase ore de dezbateri, urmate de voturile finale asupra a două articole de punere sub acuzare a lui Donald Trump.
Democratul James McGovern, președintele Comisiei pentru reguli și proceduri, a declarat că „niciodată nu va fi în ordine ca alte țări să decidă cine ne sunt liderii”. Este exact ce ar fi făcut Donald Trump în raport cu Ucraina, ceea ce, argumentează McGovern, va stabili „un precedent periculos pentru toți viitorii președinți”.
În replică, republicanul Tome Cole a reluat argumentul că „democrații încearcă sa-l suspende din funcție pe președinte pentru ceva ce acesta nu a comis”.
Donald Trump se confruntă cu o acuzație de abuz de putere și o alta de obstrucţionare a activităţii Congresului. Trump este suspectat că ar fi cerut Ucrainei anchetarea rivalului său democrat, fostul vicepreşedinte Joseph Biden, în schimbul eliberării unui ajutor militar vital, de aproape 400 de milioane de dolari. Ceea ce, potrivit democraților din Congres, ar constitui un „troc” prin care președintele ar fi încercat să-și mărească șansele în alegerile prezidențiale de anul viitor. Și implicit, un abuz de putere.
Comentând capetele de acuzare, președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a spus: „Foarte trist, faptele au arătat clar că președintele a abuzat de puterea sa în beneficiul său personal, în beneficiul politic și că a împiedicat Congresul, în timp ce a cerut să fie deasupra responsabilității, mai presus de Constituție și mai presus de poporul american".
În scrisoarea de răspuns, Trump a spus că procedura nu a fost decât „o tentativă de lovitură de stat ilegală, partizană".
„Continuând cu acuzația dvs. invalidă, vă încălcați jurământul de serviciu, vă încălcați loialitatea față de Constituție și declarați un război deschis împotriva democrației americane”, a mai scris Trump.
Liderul majorității din Senat, Mitch McConnell (republican-Kentucky), a respins marți o propunere a democraților de a chema patru martori în procesul ce va avea loc în Senat - camera superioară, controlată de republicani.
Democrații doresc să-i cheme ca martori pe fostul consilier pentru securitate națională, John Bolton, pe fostul șef al administrației prezidențiale, Mick Mulvaney, pe asistentul său, Robert Blair, și pe oficialul cu atribuții bugetare, Michael Duffey.