Linkuri accesibilitate

SUA pot lupta cu terorismul dar nu pot reface o societate (Antony Blinken)


Secretarul de stat american, Antony Blinken a fost audiat, într-o ședință virtuală, de comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților, Washingtonn, SUA, 13 septembrie 2021.
Secretarul de stat american, Antony Blinken a fost audiat, într-o ședință virtuală, de comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților, Washingtonn, SUA, 13 septembrie 2021.

La audierea din Congres, secretarul de stat, Antony Blinken a luat apărarea manierei în care administrația Biden a administrat retragerea forțelor americane din Afganistan, arătând că a venit vremea ca cel mai îndelungat război din istoria Americii să se încheie.

Corespondența de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:58 0:00
Link direct

Blinken a spus că evacuarea de pe aeroportul din Kabul a fost „extraordinară”. Blinken care a fost audiat de Comisia pentru Relații Externe a Camerei Reprezentanților și se află marți în fața comisiei similare din Senat, este prima oficialitate a administrației Biden audiată în legătură cu situația din Afganistan, în contextul în care modul cum s-a organizat retragerea americană este criticat de ambele părți ale spectrului politic.

În timpul audierii de luni, republicanii l-au acuzat pe Blinken că minte și i-au cerut demisia. Membrii în Congres l-au întrebat cum pot Statele Unite să contracareze terorismul în Afganistan, acum că nu mai au trupe în țară sau aliați pe care să poată conta, când nu mai dispun de surse de informații ca în trecut și de o bază militară aeriană, în apropiere.

Blinken a refuzat să răspundă la aceste întrebări în sesiunea deschisă, spunând că va informa membrii în Congres, în particular.

Antony Blinken a recunoscut că unii membri în guvernul interimar taliban au un trecut îngrijorător, precizând că Washingtonul va trata cu regimul de la Kabul, în funcție de interesele de securitate americane.

Despre retragere și evacuare, șeful diplomației americane a precizat că administrația Biden a moștenit de la cea precedentă o dată limită pentru retragere, dar nu și un plan.

Cu privire la rețeaua teroristă Al Qaeda, secretarul de stat a declarat că a fost slăbită atât de mult încât pentru moment nu este capabilă să execute atacuri coordonate în exterior, dar că se impune vigilență cu privire la pericolul terorist, care în prezent este răspândit în multe locuri, nu doar Afganistan.

Antony Blinken a spus că în Afganistan au rămas circa 100 de cetățeni americani și probabil mii de rezidenți ai Statelor Unite dar nu a putut preciza câți dintre afganii care au cerut să se refugieze, au reușit să o facă. El a arătat că va numi o oficialitate de rang înalt de la Departamentul de Stat, care să se ocupe direct de situația fetelor și femeilor din Afganistan, pusă în primejdie de regimul taliban.

Secretarul de stat a spus că principala lecție a războiului este că Statele Unite sunt eficace împotriva amenințărilor teroriste, dar că nu au nici mijlocele și nici capacitatea de a reconfigura o societate.

Deputatul republican Brian Mast l-a acuzat pe Blinken că ar fi manipulat informații cu privire la slăbiciunea guvernului afgan, numindu-l în câteva rânduri „mincinos”.

Atunci când i-a venit rândul să răspundă. Blinken a spus că deputatul greșește și că nimeni nu și-a imaginat că Afganistanul va cădea în mâinile talibanilor în doar 11 zile.

XS
SM
MD
LG