Linkuri accesibilitate

Subvențiile agricole: în afară de cuvinte frumoase, oamenii aşteaptă ca banii să fie împărțiți echitabil


Începând de anul viitor, din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural vor fi finanțate proiecte de modernizare a satelor.

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului a propus majorarea fondului de subvenționare pentru anul viitor de la aproape un miliard de lei la 1,5 miliarde de lei. Responsabili din domeniu motivează majorarea volumului de ajutoare pentru fermieri prin numărul în creștere de la an la an a solicitărilor de subvenţii.

Subvențiile agricole: în afară de cuvinte frumoase, oamenii aşteaptă ca banii să fie împărțiți echitabil
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:04 0:00
Link direct


Cele mai multe subvenții din agricultură în ultimii ani sunt solicitate pentru procurarea tehnicii agricole, înființarea de plantaţii şi investiții în infrastructura post-recoltare şi procesare, adică frigidere, depozite, linii de sortare ş.a. Iar ajutoarele sunt alocate conform principiului primul venit, primul servit. Chiar dacă volumul de subvenții este în creştere de la an la an, deseori se întâmplă că bani pentru cererile acceptate nu ajung, iar plăţile se fac din bugetul anului următor.


Luna trecută s-a decis ca din acelaşi fond de subvenţionare să fie acoperite şi măsurile destinate dezvoltării rurale, se are în vedere construcții de drumuri, apeducte, sisteme de canalizare şi de iluminat public, centre de îngrijire a copiilor sau persoanelor în etate, cu nevoi speciale, până la construcția de cinematografe şi proiecte de promovare a turismului rural.

Cel puţin 15% din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural ar urma să fie destinat dezvoltării satelor, adică activităților non-agricole.

15% din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii ar urma să fie destinat dezvoltării satelor...

Este unul din motivele pentru care ministerul a cerut mărirea mijloacelor destinate subvenționării de la 950 de milioane în acest an la 1,5 miliarde de lei în 2020. Deja depinde de Ministerul Finanțelor, care elaborează proiectul legii bugetului, să găsească fonduri disponibile.

Şefa Direcţiei politici şi programe de dezvoltare rurală de la Ministerul Agriculturii, Galina Petrachi, spune că schimbarea guvernelor sau a miniștrilor nu a modificat deocamdată prioritățile din domeniu: statul şi-a propus să modernizeze agricultura şi să dezvolte sectorul de procesare, ca produsele fermierilor locali să devină competitive atât pe piețele interne, cât şi externe, iar valoarea adăugată să rămână în ţară.


„Asta trebuie să ne bucure, deoarece înseamnă că învestiții în agricultură se fac în continuare şi se fac mult mai multe decât se făceau. Măsurile de dezvoltare rurală sunt foarte importante, deoarece prin aceste măsuri noi vom contribui mai mult la dezvoltarea localităților rurale, fiindcă în cazul în care noi nu creăm condiții ca oamenii să dorească să stea în localitatea rurală, nu sunt servicii, nu este infrastructură adecvată, atunci toţi doresc să plece, ori migrează în localitățile urbane, ori peste hotare. De aceea ca prioritate este îmbunătățirea nivelului de trai şi de muncă în mediul rural, crea locuri de muncă în localitățile rurale şi a menține populația în localitățile rurale”.

Președintele Asociației Moldova-Fruct, Vitalie Gorincioi, spune că nu a văzut deocamdată vreo cifră a fondului de subvenționare pentru anul viitor, dar ţinând cont de extinderea lui pe acţiuni, unele destul de costisitoare, acesta ar trebui să fie dublu decât în acest an, adică 1,7-1,8 miliarde de lei.

„Se dă întrebarea de multe ori: ce atâta aceștia cu agricultura vor subvenții? În toată lumea se subvenționează agricultura, în toată lumea. Am semnat Acord de Asociere şi mâine-poimâine o să fie deschise toate piețele noastre sută la sută şi noi punem pe același raft producţia noastră care e cu preţ de cost cu mult mai mare pentru că şi creditele-s scumpe şi subvenții nu primesc agricultorii, şi pune şi celălalt care primește 70-80% din investiții, chiar şi din aceeași Românie. Apoi cum suntem în condiții egale?

Creditele-s scumpe şi subvenții nu primesc...

Nu suntem. Şi de-atâta noi avem astăzi cartofi de 20 de lei kilogramul, iar toată vara mâncăm roşii cu 25-20 de lei kg. De-atâta”.

În 2018 s-au investit în agricultură 7 miliarde de lei, dintre care 1 miliard a fost compensat prin subvenţii, afirmă președintele Asociației Moldova-Fruct, Vitalie Gorincioi, sau circa 20% a constituit stimularea fermierilor. Este un volum minim ce ar ajuta producătorii agricoli şi ar da posibilitate să se dezvolte domeniul, precizează Gorincioi. Altfel spus oamenii de la sate, în afară de cuvinte frumoase, aşteaptă ca aceşti bani să fie împărțiți corect şi echitabil.

Previous Next

XS
SM
MD
LG