Linkuri accesibilitate

De ce rămâne țara fără oameni?


La Cimișlia
La Cimișlia

Valentina Ursu în dialog cu locuitori din Cimișlia și cu Mihai Druță, fost deputat în primul parlament al Republicii Moldova.

De ce rămâne țara fără oameni?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:36:13 0:00
Link direct


Din 2014 încoace, numărul moldovenilor a scăzut anual cu câte 50.000 de oameni. Reprezentanții Agenției pentru Migrație a Organizației Națiunilor Unite spun că ar fi și mai mulți migranți decât cei 800.000, conform statisticii oficiale. La cifra asta ar trebui să fie adăugați și cei care sunt plecați pentru perioade de cinci-șase luni, cei care revin, din nou pleacă, iarăși revin. Aproape fiecare familie de moldoveni este afectată de acest exod, o spun și oamenii cu care am discutat ocazional la Cimișlia.

– „Eu am doi copii. I-am crescut să am ajutor și nu-l am, și de dor mă prăpădesc. Și ei de-acolo, și eu de aici.”

Europa Liberă: Unde sunt plecați?

– „În fundul Germaniei, în fundul Spaniei. Și nepoții mi i-au luat, i-am crescut... La ce să se întoarcă? Dacă Maia Sandu n-ar ceda. Dă, Doamne, minte ei, putere și răbdare. Să nu cedeze, noi o susținem, noi suntem cu inima, cu sufletul, cu trupul suntem toți alături de ea. Să scăpăm de lași, de oamenii needucați care se gândesc cu mintea curcanului. Mintea curcanului e la dânșii în cap și aș vrea și dl Dodon să audă – să nu mai fie așa de fățarnic, să nu mai fie așa de mincinos, ne promite marea și sarea, dar se duce la Putin și bea cu paharul. Dar noi cu ce? Noi dorim ca moldoveanul să aibă un viitor, moldoveanul să fie stăpân la dânsul în țară, nu rusul – moldoveanul.”


Europa Liberă: Dar milionul acesta plecat peste hotare de cetățeni credeți că va reveni acasă?

– „Nu o să-l mai vedem niciodată. Dă Doamne! Poate mi-a mări pensia nu numai cu 1.023 de lei, cu 36 de ani staj (vechime în muncă), dar poate a fi ceva mai bun. Sperăm!”

Europa Liberă: Ziceți și Dvs.: de ce lumea pleacă din Republica Moldova?

– „Dar la ce să rămână? – întrebarea-i. Dacă nu-i loc de lucru, nu-i salariu, nu-i cu ce trăi, e sărăcie?”

Europa Liberă: Câți bani i-ar trebui unui moldovean să spună că are un trai decent?

– „Undeva vreo 15 mii de lei. Fără dânșii mori de foame.”

Europa Liberă: Aveți pe cineva plecat peste hotare?

– „Dar eu îs singur, tot ca și doamna, dar nu plâng și mă bucur că s-au dus, că altfel eu n-aș avea la nepoți ce să le dau. Ce? Capra numai să o ții, ca să-i dai lapte?”

Europa Liberă: Unde vă sunt plecați cei apropiați?

– „Au fugit care și încotro: unul în Canada, unul în România, numai nu aici. Aici nu-i cu ce trăi.”

Europa Liberă: Dar cine face viitorul aici, acasă?

– „Viitorul, iaca îl fac politicienii că în loc să investească în economie, să deschidă locuri de muncă, să dezvolte… Ei, oligarhii ne conduc.”

Europa Liberă: Ați spus că oligarhii conduc. Cine sunt oligarhii?

– „Dar ce, Dodon nu-i oligarh? Greceanîi nu-i oligarh? Candu nu-i oligarh? Plahotniuc nu-i oligarh? Îi știe toată lumea că o să aibă…”

Europa Liberă: Dar ei spun că au sprijinul poporului, cu votul cetățeanului au ajuns la putere.

– „Păi da, fiindcă cultura politică nu-i. Omul îl cumpăra, la alegerile precedente îl cumpăra cu trei kilograme de mazăre și gata, el dădea votul că partidul acesta îi bun, la altul îi dădea zahăr, la altul îi dădea o politră (jumătate de litru de tărie), la altul 100 de lei și tot așa.”

Europa Liberă: Are viitor Moldova?

– „Nu, ca țară – nu! Dacă nu se schimbă radical, să curme toate prostiile acestea, corupția, nu o să deschidă locuri de muncă, o să rămână bătrânii și în fiecare sat o să trebuiască de găsit câte un tractor, așa, mare, să tragă câte o brazdă, să nu meargă infecția și de dat foc. Și gata. Moldova e fără viitor cu așa conducere, dar la întrebarea dacă se întorc, dacă o să aibă la ce se întoarce – toți, 100% vin înapoi, toți, că baștina e baștină. Vin cu plăcere înapoi toți, dar pe mine mă întreabă: „Tata, dar la ce să vin? Îmi garantez loc de lucru? Dar cu ce să învăț copiii”? Și eu tac, înghit, mi-i greu, dar n-am ce face.”

Moldova, la Cimișlia
Moldova, la Cimișlia


– „Exodul continuă și o să continue atâta timp până când nu o să se întoarcă cu fața la popor conducerea țării, acest președinte care se declară al tuturor, dar el este al rușilor, nu e al nostru și ne face poporul, nația de râs, chiar vă spun așa, în sensul popular, de râs ne face, el continuă mai departe să-și bată joc de poporul nostru. Poporul, neavând încotro, pleacă și vor pleca și mai departe.”

Europa Liberă: Și chiar își găsesc fericirea acolo, în străinătate?

– „O fericire cu lacrimi și cu dorul de casă. Copiii mei toți sunt plecați, toți trei.”

Europa Liberă: Unde sunt?

– „Toți trei cu studii superioare, toți trei au încercat aici să trăiască, dar n-au putut, n-au avut posibilitate, că le-au pus bețe în roate. Feciorul în agricultură n-a putut realiza nicăieri poama de pe zece hectare. Investea în agricultură și tot ce câștiga – tot pierdea, din cauza birocrației, din cauza tuturor care le pun bețe în roate, dar nu văd munca țăranului și a cedat, a pierdut și a plecat iarăși din nou să-și facă un viitor. E mare nedreptate, pentru că la noi nu se dă voie celor care sunt cu idei, cu mintea trează la cap și n-o să fie niciodată dreptate până când n-o să schimbăm conducerea țării. Dar, din păcate, încă mentalitatea poporului e așa.”

Europa Liberă: Valentina Ursu, Europa Liberă, a ajuns cu microfonul aici, la Cimișlia, și întrebăm localnicii despre fenomenul migrației.

– „Migrația, asta-i sărăcie. Acest fenomen se stopează numai dacă noi o să avem democrație. Iată, ce s-a întâmplat? S-a întâmplat aceea că democrația pe care noi o aveam – plăpândă, mititică și frumoasă – iată că au hotărât să-i dea jos. Dar cine îi dă jos? Tot aceiași care l-au susținut pe Plahotniuc și Plahotniuc pe dânșii. Acum, Plahotniuc parcă-mi pare că-i plecat, dar el nu-i plecat, imaginea lui a rămas aici și i-a transmis-o lui Dodon, care vrea să se facă tot același oligarh, dar el este oligarh ca și coordonatorul.”

Europa Liberă: Ce le spuneți tinerilor, pentru că ei sunt forța motrice care aleg străinătatea?

– „Doamne Iisuse Hristoase, dați-le minte la tineri, fiindcă totul depinde de tineret. Dacă pleacă tineretul... Iată eu am rămas un pensionar. Eu am luptat pentru Blocul ACUM.”

Europa Liberă: Aveți pe cineva plecat?

– „Am fiica, dar îi plecată de vreo 20 de ani. Ea-i căsătorită în Italia, am doi nepoți, să fie sănătoși.”

Europa Liberă: V-ați gândit și Dvs. să luați calea pribegiei?

– „Nuuu! Noi suntem aici născuți, aici o să trăim până în ultimele zile, dar mie îmi pare rău că tineretul pleacă, tineretul conștient pleacă. Iată ce-i rău. Pentru că aici nu s-a construit nimic, pentru ca omul să-l poți ține aici, trebuie să-l salarizezi ca lumea, că aici omul primește trei mii de lei. Ce faci astăzi cu trei mii de lei, dar să fii tu și în sat, în cel mai rău sat?...”

Europa Liberă: Dar ce salariu i-ar trebui unei familii?

– „Zece mii de lei.”

– „De persoană, în familie.”

Moldova, la Cimișlia
Moldova, la Cimișlia


Europa Liberă: Sărăcia e motivul de bază care alungă cetățenii din țară?

– „Da!”

Europa Liberă: Sau nedreptatea?

– „Una depinde de alta. Dacă-i nedreptate, înseamnă că-i și sărăcie. Noi nu putem să le dispersăm una de alta.”

Europa Liberă: Dar acești bani care vin din străinătate, remitențele au salvat Republica Moldova?

– „Nu ne-au salvat, dar ne țin pe plută. Dacă n-am avea banii de peste hotare, Doamne ferește, leul nostru... Cartoful la piață avea să fie 90 de lei, nu 9 lei sau Dumnezeu știe dacă încă mai era. Asta-i, dna Valentina! Eu chiar voiam...”

Europa Liberă: Dar ia ziceți și Dvs., ce credeți despre această migrație?

– „Cred că-i un lucru provocat de conducerea țării, care sunt cointeresați ca lumea să plece, să rămână aici numai bătrâni și ei să-și facă mendrele, ca să conducă cu oamenii pensionari și bolnavi, că lor li-i mai ușor în așa mod.”

– „Să fure!”

– „Ca să fure, dar chiar și nu are nici cine să voteze, nici cine să muncească. Am rămas noi aiștia pensionari, care nu facem față, nu de atâta că nu vrem, vrem, dar nu avem posibilitate.”

Europa Liberă: Are viitor Moldova?

– „Moldova fără tineret n-are viitor; n-are cine naște copii, n-are cine lucra pământurile, rămân satele pustii și nouă ne pare foarte rău că peste vreo 10 ani noi deja o să plecăm în altă lume și au să rămână încă mai multe sate pustii.”

– „Noi, în raionul Cimișlia de acum avem două sate pustii, toată lumea îi plecată.”

Europa Liberă: Și n-a rămas niciun locuitor?

Moldova, la Cimișlia
Moldova, la Cimișlia


– „Niciun locuitor, dar un sat îndeobște îi șters de pe fața pământului, acolo a rămas ultima casă și răstignirea. Noi avem sate unde-s 300 de locuitori, 200 de locuitori.”

– „Lumea-i plecată. Am fost și cu recensământul și acolo de la casă la casă și nu aveai pe cine înregistra sau era un om străin pus acolo să păzească casa și recensământul acela vai de capul lui cum a fost numărată lumea ceea, că-i scriam și pe cei plecați că, chipurile, au să se întoarcă, că ei au avut reședință acolo la casa aia, dar nu trăia nimeni acolo. Îi foarte trist, dramatic și nu vedem capătul, ieșirea din situație nu vedem care o să fie.”

Europa Liberă: Valentina Ursu, Radio Europa Liberă. Am ajuns cu microfonul aici, la Cimișlia, întrebând cetățenii de ce continuă exodul, de ce nu se oprește migrația, de ce atâtea case sunt scoase de vânzare?

– „Îi ca un colț de rai Moldova, dar lumea pleacă, pentru că-i bine pentru Parlamentul ista, că ei au grijă de buzunarele lor, dar oamenii pleacă. Iaca cauți un loc de lucru, îți dau numai niște copeici, dar se duc de nevoie și lucrează ca măcar de-o pâine să facă.”

Europa Liberă: V-ați gândit să plecați și Dvs.?

– „Eu am și fost.”

Europa Liberă: Unde ați fost?

– „În Italia am fost, la Verona.”

Europa Liberă: Câți ani ați muncit peste hotare?

– „Vreo 14-15 ani.”

Europa Liberă: Și ați revenit acasă?

– „Da, am revenit acasă, la locul vechi, că gospodărie aveam pe loc aici.”

Europa Liberă: Are Moldova viitor?

– „Cam nu prea seamănă. Poate o să fie cândva, pentru că tare-i asuprită Moldova, iaca ce-i. Dar cine o asuprește? Aceștia care rămân. Le vin milioane din alte părți. Dar ce folos că vin? Dau poate vreo câteva copeici la un drum acolo, la o stroikă (construcție) ceva acolo, dar ei toți pun la dânșii în buzunar, toți au grijă de dânșii.”

Europa Liberă: Dar sunt politicieni în care aveți încredere?

– „Până când încă nu prea. Iaca doar de mă gândeam la Maia Sandu că o să facă ceva, dacă ei tot i-au luat și nu poate să facă nimic.”

Europa Liberă: Dar cine o încurcă cel mai tare?

– „Parlamentul.”

Europa Liberă: De ce Moldova rămâne pustie? De ce lumea pleacă?

– „De atâta că depinde de guvernanți.”

Europa Liberă: Ce așteptați Dvs. să facă?

– „Da’ ce așteptam? Uitați-vă, în Cimișlia ce se face... Ce, acestea-s drumuri? 27 de ani de când s-a terminat comunismul, că n-a fost nici comunism, nici nimic nu-i, doamnă. Nimic nu s-a schimbat, nimic...”

Europa Liberă: V-ați gândit vreodată să plecați din Moldova?

– „Dar eu am fost plecată.”

Europa Liberă: Unde?

– „În Italia, 15 ani.”

Europa Liberă: Și ați revenit acasă?


– „Am revenit acasă. Băieții i-am aranjat, am patru băieți și s-au aranjat toți. Doi îs în Italia, unu-i în America și unu-i la Chișinău.”

Europa Liberă: Și dacă continuă lumea să plece, care va fi soarta acestui pământ?

– „O să dispară, că ori rușii au s-o ia, ori nu știu cine.”

– „Ori o să vină vreun străin să ocupe pământul, să cumpere pământurile...”

– „Nu că să-l cumpere, pe datorie o să-l ia.”

– „Și așa amu cumpără pământuri.”

Europa Liberă: Dar Dvs. aveți încredere în cineva din clasa politică?

– „Am încredere, iaca, în dna Maia Sandu. Am încredere, însă ea nu are susținere, fiindcă la noi așa-i politica. Președintele vedeți că ar trebui să fie neutru și să fie președintele tuturor, însă el, în vedeți, se duce la toate ședințele astea ale socialiștilor... Ce am avut noi de la Dodon că el îi trei ani și ceva președinte? Nimic! Dar dacă îi trebuie un vot, el plătește, are bani și plătește...”

Europa Liberă: Mă uit aici, pe străzile din Cimișlia, foarte multe case sunt scoase la vânzare.

– „La vânzare-s foarte multe și nu costă nimic.”

– „Casele-s rămase pustii...”

– „Au plecat, au plecat, casele se ruinează...”

– „Și mai ales cine au plecat? Au plecat acei deștepți, cum se spune. Iaca, un inginer, un mecanic, oameni buni nu-s nicăieri, au rămas numai bețivanii și vai de dânșii, pensionarii.”

–„Cei pe care pot să-i manipuleze, iaca ce-i în Moldova noastră azi.”


Europa Liberă: Dar părerea Dvs., cei care ați stat peste hotare, credeți că din cei plecați au să mai revină acasă?

– „Eu dacă eram mai tânără, eu precis că nu veneam acasă. Iaca-i Cimișlia, vedeți, îi Cimișlia. Noi nu avem lumină, noi nu avem un drum, ne-am tras apă și gaz cu banii noștri.”

Europa Liberă: Câți bani i-ar trebui unei familii ca să nu facă valiza și să plece?

– „Pentru o familie tânără care are copii, să-și cumpere un apartament i-ar trebui măcar vreo 20 de mii, măcar 20-30 de mii de lei. Dar ele nu-s! Cum poți să trăiești aici?”

Europa Liberă: Îi săracă Moldova?

– „Moldova nu-i săracă, îi bogată. Dar pentru cine? Pentru dânșii. Se spune că Plahotniuc și cu aceia a furat o grămadă de milioane de bani. De ce nu-i prinde să le spună: „Adu înapoi, adu înapoi”? Ei au uitat de dânșii...”

– „Eu vreau justiția să lucreze. Asta-i principalul. Dacă o să lucreze justiția, n-au să amăgească așa, că la noi îi totul sub papucul la judecători, chiar dacă găsesc ceva, nu se poate de făcut nimic, căci de acolo îți pune capacul și la revedere.”

Europa Liberă: Vorbim despre o Moldovă depopulată. De ce rămâne țara fără locuitori?

– „Că nu-i comandă de sus. Nu se înțeleg unul cu altul, de atâta și nu se primește la noi în Moldova să fie foarte bogată și slăvită și să fie mai dezvoltată.”

Moldova, la Cimișlia
Moldova, la Cimișlia


Europa Liberă: Aici, la Cimișlia, foarte multe case scoase de vânzare. Asta înseamnă că lumea pleacă?

– „Că lumea s-a dus, s-a dus după hotare și n-o să rămână nimic în Moldova asta a noastră. Schimbări să fie în Parlament și în guvern.”

Europa Liberă: Schimbările le faceți dvs., o dată la patru ani.

– „Noi am făcut, dar ei nu se înțeleg. De atâta și se strică peștele de la cap.”

Europa Liberă: Și o să mai alegeți?

– „Și-o să mai alegem... Ce să mai alegi? Să alegem alții mai tineri.”

– „Eu nu vreau să critic pe nimeni, dar ce iese din noi, aceea și alegem. Așa-i poporul nostru, indiferent. Vă spun drept, indiferența asta... Dacă ar fi un popor unit, una-alta: Măi, v-am ales. Stop! Ați făcut asta-asta... Nu faceți, ieșim acolo și vă dăm jos. Dar ei la noi, ei, lasă... Și nu duc nicio răspundere acei de la conducere. Asta-i treaba. Dacă aveau o responsabilitate toți oamenii ăștia, nu se duceau oamenii din țară. Vă spun drept, nu se duceau.”

Europa Liberă: Dar moldovenii plecați se vor întoarce acasă?

– „Eu am trei copii, în trei țări – unul în Danemarca, una în Italia și unul în București. Ei, de-amu cel din București socotim că-i al nostru, aici. Iaca așa-s plecați și nu vor să se întoarcă, și-au cumpărat acolo apartamente, s-au aranjat la lucru, copiii la școli, una-alta și nu mai vor să vină înapoi. Mi-au spus că nu vin, chiar dacă eu am făcut o casă cât o școală de mare. Șed eu cu baba...”


Europa Liberă: Și nu-i puteți convinge să revină?

– „Cât le-am spus: „Măi, dăm țara la venetici. Și ne iau pământul, țara noastră, a băștinașilor”.”

Europa Liberă: Dar ei vă pot convinge să mergeți la ei?

– „Dar ei îmi spun tot timpul: „Vinde și matale și vino aici la noi.” Aici viitor nu se așteaptă.”

Europa Liberă: Și v-ați gândit să plecați la copii?

– „Nu, eu cu soția nu ne ducem. Aici m-am născut, aici vreau să mor.”

Europa Liberă: Dar Dvs. aveți pe cineva plecat peste hotare?

– „Avem, avem. În America, fiica acolo lucrează deja de 12 ani. Vine ea acasă și ce ne zice? Ne cheamă. Am fost o dată și acum iar trebuie să plecăm.”

Europa Liberă: În ospeție mergeți. Dar pentru totdeauna ați lăsa Moldova?

– „Nu, nu schimb Moldova pe America. Noi de-amu, la vârsta noastră, n-o schimbăm.”

Europa Liberă: De ce Moldova rămâne depopulată?

– „Pentru că n-au locuri de muncă.”

Europa Liberă: Toate guvernările promit locuri de muncă, salarii mai bune...

– „Promisiunile-s mari, dar nimic nu se vede.”

Europa Liberă: Și ce perspectivă are statul, dacă cetățenii continuă să plece?

– „O să dispărem de pe harta Moldovei.”

Europa Liberă: Dar ce faceți să nu se ajungă la această dramă?

– „Trebuie să tragem și noi la copii, unde pleacă copiii – acolo și noi. Așa a venit timpul se vede că.”

Europa Liberă: V-ați gândit să plecați?

– „Nu ne-am gândit, că am făcut case frumoase și d-lui, și eu. Numai de atâta ne mai ținem, părinții ne țin care mai sunt prin cimitire, dar Parlamentu-i Parlament. Ei pentru dânșii luptă...”

– „Nu vedem nimic bun.”


Europa Liberă: Doar salariul demotivează sau și alte probleme mai sunt?

– „Ce salariu? Salariu avem 2.500 de lei. Ce acesta-i salariu azi? Ia uitați-vă ce țeni (prețuri) sunt aici în piață.”

Europa Liberă: De ce Moldova rămâne pustie?

– „Pleacă lumea, pleacă fiindcă n-au la ce sta. Locuri de muncă nu-s, uzinele și fabricile s-au închis.”

Europa Liberă: V-ați gândit vreodată să plecați?

– „Aștept pașaportul român.”

Europa Liberă: Și plecați?

– „N-avem nicio șansă de a trăi bine în Moldova.”

Europa Liberă: Și cui revine sarcina asta, povara asta ca să aducă bunăstare în țară?

– „guvernării. Promit și nu fac. Asta-i toată problema Moldovei.”

Europa Liberă: O Moldovă depopulată are viitor?

– „E și normal că nu mai are. Noi muncim la pământ, creștem și n-avem cui vinde.”


Europa Liberă: Puțini cumpărători ați avut azi la piață?

– „Ei, ce-am avut? Vreo 500 kg de curechi și mai am încă vreo 250 kg, n-avem cui vinde. Lume nu-i, n-are cine mânca.”

Europa Liberă: Care sunt problemele care-i fac să aleagă calea pribegiei pe mulți moldoveni? Așa zic statisticile, că un milion s-ar afla în afară.

– „Nimeni, nu știe nimeni câți sunt, poate să fie mai mulți, poate să fie mai puțini, dar factorul principal care-i face să plece peste hotare e factorul economic, altceva nimic. Toată familia mea-i acolo – frați, rude, și-au reîntregit familiile, pentru că e o chestie naturală, familia, soția, copiii. Ei nu înțeleg pentru ce ar putea reveni, mai ales văzând rezultatele de la ultimul scrutin. Chiar nu ai pentru ce!”

– „Sperăm să se reguleze situația în țară, sperăm să se stabilească situația politică, situația economică în țară și eu cred că se vor întoarce acasă.”

Europa Liberă: Ce politici trebuie să elaboreze statul ca să poată să-i convingă pe cei de peste hotare să revină, pentru că ani buni guvernele au avut îndemnul acesta: Veniți acasă, măi copii!

– „Nu este destul numai îndemnul Veniți acasă, măi copii!, trebuie politici în economie, politici de dezvoltare a micului business, tineretul să facă afaceri mici, mijlocii.”

Europa Liberă: Mulți spun că sărăcia i-a alungat din țară și în pragul disperării nu au avut altă ieșire din situație decât să-și facă valiza. Acum, Moldova rămâne a fi un stat sărac?

– „Sigur că Moldova rămâne un stat sărac, dar n-aș fi de acord că numai sărăcia-i fugărește. Justiția cred că, în primul rând, și nedreptatea, pentru că uitați-vă câte pământuri are Moldova - bogăția noastră cea mai mare - și se poate să investești și în pământ, în agricultură și să ai venit, dar vedeți că nu este justiție, afacerile astea nu sunt productive. De aceea, lumea nu are nădejde și pleacă.”


Europa Liberă: De jur-împrejur, și pe dreapta, și pe stânga case scoase la vânzare, multe pustiite...

– „Din păcate, casele care-s scoase la vânzare sunt ale celor care de-acum și-au luat și părinții peste hotare. E realitatea noastră.”

Europa Liberă: Are Moldova viitor?

– „Sigur că are Moldova viitor! Nădejdea moare ultima sau nu moare niciodată, tot timpul este viitor. E destul să vrem să-l vedem și să-l făurim împreună.”

Europa Liberă: Dar Dvs. cum vedeți migrația?

– „Pentru mine problema migrației pot să spun că încă-i mai dureroasă, pentru că copiii mei sunt plecați, ambii. ”

Europa Liberă: Unde?

– „Feciorul cu nora și nepotul sunt în Franța, iar fiica și ginerele sunt în America. Și mă doare foarte mult, căci am rămas singură. Am crescut copii educați, cu carte, cu studii, fiica a absolvit Universitatea de Medicină, feciorul a ieșit în grad de căpitan al Armatei Naționale și au plecat. Și nu pot să-i oblig nicic acum să se întoarcă în țară.”

Europa Liberă: V-am surprins cu un nod în gât.

– „Păi, m-ați întrebat de ceea ce mă doare cel mai mult.”

* * *

Fost deputat în primul parlament al Republicii Moldova, Mihai Druță, la 27 august 1991 a votat Declarația de Independență, iar după încheierea mandatului de parlamentar a lucrat în diverse funcții în cadrul Ministerului Apărării. Este locotenent-colonel în rezervă al Armatei Naționale. De aproape două decenii se află în străinătate. Evenimentele de ultimă oră l-au adus acasă. L-am invitat la o discuție despre ce așteaptă diaspora de la politicul din Chișinău.

Mihai Druță
Mihai Druță


Mihai Druță: „Îmi pare foarte bine că am abandonat treburile mele din Italia, nevoile mele de acolo și am alergat acasă pentru a participa la protestele împotriva încercărilor lui Igor Dodon și ale Partidului Socialiștilor de a instaura un nou regim oligarhic în Republica Moldova, de a instaura teroarea socialistă. Pe parcursul acestor zile, m-am întâlnit cu sute de oameni, am avut observațiile mele, am analizat retrospectiv evenimentele noastre, începând de la 1990 și îndeosebi din ultimii ani, de la ultimele alegeri din 24 februarie și până în prezent și am tras concluzia să nu trebuie să dramatizăm situația, fiindcă situația nu este atât de dramatică cum pare la prima vedere, să nu victimizăm prea mult, din cale afară de mult Blocul ACUM și să nu diabolizăm în nici un caz Partidul Democrat, fiindcă aici, la Chișinău, în prezent are loc un joc politic de proporții, de o subtilitate cum nu bănuiește nimeni și care nu se vede cu ochiul liber, dar se vede numai cu ochiul minții care încearcă să pătrundă în miezul evenimentelor. Eu am prognozat că guvernul nefiresc al socialiștilor cu Blocul ACUM n-o să dureze mult, eu admiteam că poate să dureze până în anul următor, dar în nici un caz mai departe. Ei, vedeți că cineva...”

Europa Liberă: Ian să vedem și ce pronostic faceți pentru guvernul Chicu?

Mihai Druță: „N-aș vrea să-l etichetez pe actualul prim-ministru, dar s-a perindat și dânsul prin mai multe partide și mi se pare că are niște păcate și din timpul când era la Ministerul Finanțelor, că să participi la punerea poverii miliardului pe umerii poporului, așa cum a participat dânsul, e un păcat foarte mare, foarte mare. Și eu nu-i dau viață lungă guvernului Chicu, nu-i dau viață lungă, poate o să aibă o viață poate mai scurtă chiar decât a guvernului ACUM, poate să dureze jumate de an, dar în nici un caz guvernul Chicu, conform prognozei mele, nu va ajunge la vârsta de un an de zile. Va muri prematur.”

Europa Liberă: Cum se văd aceste schimbări de acasă în diasporă?

Mihai Druță: „Chiar îmi pare bine pentru sentimentele patriotice din diasporă. M-au contactat astăzi, mi-au telefonat, mi-au scris zeci de persoane care cereau să ieșim la proteste. Ei bine, de-acum trenul a plecat din gară. Protestele post-factum nu ajută. Poate o să ne dumerim, o să planificăm o serie de proteste, dar ca să aibă un obiectiv pozitiv, un obiectiv constructiv, un obiectiv real. Nu putem să protestăm pentru ceea ce s-a întâmplat deja. Gata, avem un alt guvern, reieșim din această situație, dar sentimentele oamenilor noștri din diasporă, patrioților din diasporă sunt foarte frumoase, până la lacrimi. Sunau la telefon și plângeau și am văzut femei plângând în Piață, când a fost dat jos guvernul Sandu.

Mi s-a transmis din diasporă din partea mai multor persoane care intenționau să vină acasă că ei de-acum renunță la întoarcerea acasă și vor să-și cumpere apartamente acolo. Eu îi sfătui de aici, de la Chișinău: „Dragii mei, nu vă grăbiți! Situația o să fie foarte, foarte bună și cu mult mai repede decât crede Igor Dodon. Igor Dodon și cu socialiștii lui s-au pornit pe calea pierzaniei și încă o dată vă spun că democrații nu sunt atât de răi cum pare la prima vedere.”


Au ei păcate grele pentru economia țării și pentru marile jafuri în economie și în sistemul bancar care s-au făcut, dar a fost Plahotniuc care-i fugit din țară, a fost Șor care era din alt partid, însă nici nu partid, dar o grupare politico-financiară și a fugit din țară. Și au mai fost niște executori de-ai lor care nu făceau parte din partid. Bine, erau în cunoștință de cauză poate parțială și unii din fruntașii partidului, dar Partidul Democrat în majoritatea sa zdrobitoare este un partid de patrioți, un partid care la momentul cuvenit va face alegerea dreaptă în direcția integrării europene și nu ne va lăsa pe fărâma noastră de neam să ne prăpădim și să ne ducem a doua oară în ghețăriile Siberiei, unde să ne pierdem pentru totdeauna”. Eu sper că actualul lider de partid, Pavel Filip, care are calități bune de manager poate o să dea dovadă în continuare și de un caracter pe măsura funcției pe care o ocupă și să pună mâna pe o mătură democrată și să facă o curățenie în partidul lui și să-l pregătească pentru alegerile următoare și pentru marile evenimente care ne așteaptă în anul 2020 și eu vă asigur că anul 2020 o să fie un an de deznodământ, un an de cotitură radicală a parcursului european al republicii noastre.”

Europa Liberă: Deseori se crede că cei din diasporă nu mai au atitudine față de ceea ce se întâmplă acasă și că mai degrabă ar fi indiferenți, pentru că și-au găsit rostul acolo în lume unde se află, și-au reîntregit familiile, acolo investesc în educația copiilor, acolo își văd viitorul. Totuși există o speranță că o parte din cei plecați ar putea să revină în Republica Moldova?


Mihai Druță: „Ați atins problema centrală, că dacă diaspora, fie și nu în totalitatea ei, dar cel puțin o bună parte din diasporă dacă nu se întoarce acasă, fărâma noastră de neam nu are viitor, nu are viață, moare, se stinge viața fărâmei noastre de neam. Dar eu sunt convins și am observațiile mele, am contactele mele comune cu sute și sute de oameni din diasporă că ei vor să vină acasă, pentru că – să fim atenți! – de ce au plecat oamenii din Moldova? Au plecat din cauza sărăciei economice și a mizeriei politice. Sărăcia economică s-a agravat după căderea rublei rusești și criza care a cuprins și Moldova în 1998, dar din punct de vedere politic, după 2001, când la guvernare a revenit pe „cale democratică” de data asta Partidul Comuniștilor și aceste două condiții s-au păstrat și chiar s-au agravat – sărăcia economică și mizeria politică. Dacă noi în 2020 vom fi capabili, cu ajutorul votului din diasporă, cu ajutorul partidelor proeuropene PAS și Platforma DA, cu participarea constructivă și pozitivă a Partidului Democrat și cu o politică înțeleaptă făcută în opoziție de către forțele patriotice, naționale și proeuropene care să colaboreze cu partidele din Parlament în plan constructiv, toate aceste forțe împreună vom săvârși o cotitură radicală și vom schimba fața politică a Republicii Moldova. Și acesta va fi un semn clar ca diaspora să vină acasă. Și vor veni și cu investiții, vor veni și cu străinii, vor reveni și acei italieni, și alți europeni care au venit deja în Moldova, dar din cauza corupției, din cauza extorcărilor de mită la care ei au fost supuși au fost nevoiți să-și închidă afacerile și să revină în Italia. Eu personal am vorbit cu așa oameni și știu din surse directe ce se întâmplă cu extorcatorii de mită de aici, cei care vor să ia mită și de pe viu, și de pe mort. Dar dacă noi punem punct din punct de vedere politic, vom face ordine și în privința disciplinei, în privința curmării din rădăcini a flagelului corupției, oamenii se vor întoarce acasă.”

Europa Liberă: Eu am efectuat o deplasare la Cimișlia și din discuțiile cu localnicii am aflat că mulți din ei încă își fac bagajele și gândul lor e să apuce drumul străinătății.

Mihai Druță: „Din păcate, fenomenul are continuitate și chiar când la noi, la Chișinău, și în toată republica din punct de vedere politic vom face curățenie și vom face o politică onestă, proeuropeană fenomenul încă va mai continua din inerție, dar trebuie să depășim linia critică când oamenii se vor opri și se vor întoarce acasă, fiindcă nu-i bine, dragii noștri compatrioți, nu-i bine în ziua de azi ce se întâmplă, îi foarte rău când în republică se nasc mai puțini copii moldoveni decât copii moldoveni se nasc acum în străinătate. Acum neamul nostru, fărâma noastră de neam se naște mai mult în străinătate, nu aici.”

Europa Liberă: Care sunt valorile pe care pun accent cetățenii Republicii Moldova aflați în străinătate?

Mihai Druță: „Frumoasă întrebare. Mulți au prins rădăcini acolo și le va fi foarte greu să se despartă de condițiile de trai pe care le au acolo, fiindcă dacă acolo capul familiei are un loc de lucru bun, cu actele în regulă, contract de muncă, el este în stare să asigure un trai decent pentru familie. Eu pot să vorbesc și în plan personal, observațiile concrete ale familiei mele, dar acesta este un

Nu există, dragi compatrioți, în Italia, dar și în alte țări, cel puțin în orașul în care eu trăiesc și lucrez, nu există asemenea fenomen ca să meargă părintele la școală și învățătorul să ceară bani pentru copil, pentru nu știu ce fond al clasei, zile de naștere, nu există nici în imaginația lor că poate să fie și așa ceva; nu există, dragii mei, la maternitate careva medic să se gândească că mama care a născut sau tatăl care a venit să-și vadă copilașul trebuie să plătească cuiva bani.


fenomen general. Nu există, dragi compatrioți, în Italia, dar și în alte țări, cel puțin în orașul în care eu trăiesc și lucrez, nu există asemenea fenomen ca să meargă părintele la școală și învățătorul să ceară bani pentru copil, pentru nu știu ce fond al clasei, zile de naștere, nu există nici în imaginația lor că poate să fie și așa ceva; nu există, dragii mei, la maternitate careva medic să se gândească că mama care a născut sau tatăl care a venit să-și vadă copilașul trebuie să plătească cuiva bani. Omul are salariu pe care i-l acordă statul italian și nu există mită nici în învățământ, studentul acolo nu plătește pentru ca să primească note, profesorul acolo nu cere bani pentru ca să-ți pună notă și oamenii noștri s-au deprins cu astfel de atitudine. Și în stradă lumea este mai calmă, lumea este mai deschisă la față, mai zâmbitoare, lumea nu strigă; lipsește psihoza pe care o întâlnim în transportul nostru public, pe străzile noastre și după 10, 20 de ani care se află acolo s-au deprins și le va fi greu să se despartă. Și mai este un moment foarte important. Într-adevăr, unii se vor întoarce cu întârziere, fiindcă dacă el a lucrat 15 ani, de pildă în Italia, dar pentru a spera la dreptul unei pensii cât de cât decentă în Italia, el trebuie să aibă munciți pe teritoriul Italiei cel puțin 21 de ani. Eu nu pot să-l impun pe dânsul acum când mai are 5 ani de muncă și el îi în floarea puterilor sale să părăsească o pensie care-i va asigura o viață normală aici, în Moldova. El va îndeplini condițiile, poate în casa pe care și-a cumpărat-o va lăsa un copil, dar el se va întoarce aici, la pământul străbunilor, la pământul unde-s înmormântați părinții sau buneii lui sunt înmormântați; el va veni aici și va contribui la o vitalizare a condițiilor de trai de aici, la o renaștere a neamului nostru pe pământul nostru.”

Europa Liberă: Dar el acolo respectă buchea, spiritul legii?


Mihai Druță: „Sigur, sigur! Acolo domină legea și știți că poate unii la început nu se deprind că vin cu comportamentul și năravurile noastre de aici, de acasă, din răsăritul Europei și vor să meargă acolo și să se comporte tot așa ca și aici, dar cu timpul înțeleg că trebuie să respecte legea și atunci și legea îi respectă pe dânșii și-i ia sub ocrotire. Dacă se întâmplă unii patroni italieni, de pildă, să obijduiască un muncitor, sindicatele îi iau apărarea. Din păcate, sunt reprezentanți de-ai noștri care sunt prinși cu furturi, comit alte acte de dezordine publică, sunt opriți de poliția municipală în stare de ebrietate făcând gălăgie în oraș, sunt cazuri singulare, dar majoritatea sunt oameni la locul lor, care își văd de treabă, se integrează în societatea democrației liberale occidentale. Și iată aceste cazuri se înțelege că sunt o pată pe buna imagine a poporului, dar ele sunt singulare.”

Europa Liberă: Dar sunt și foarte mulți care fac o imagine frumoasă.

Mihai Druță: „Majoritatea zdrobitoare a moldovenilor din străinătate demonstrează cele mai bune calități ale neamului nostru.”

Europa Liberă: Se integrează ușor...

Mihai Druță: „Dacă s-ar organiza un concurs internațional al spiritului de solidaritate și de organizare, atunci cu siguranță moldovenii vor fi pe primul loc.”

Europa Liberă: Ce așteptări au cei din diasporă de la autoritățile statului?

Mihai Druță: „Să fie onești! Să fie onești, în primul rând, cu poporul, dar și cu dânșii înșiși, cu politicienii între dânșii să fie onești, să promoveze o politică onestă, o politică orientată spre valorile democrației liberale din Occident, acolo

Noi vrem ca și aici, în Moldova, să nu ceară la școală mită, să nu ceară nimeni la universitate mită, doctorii să te opereze fără să ceară bani, fără să te impună să vinzi vaca de la sat ori să vinzi casa ca să te opereze și să trăiești mai departe.


unde noi trăim și am gustat valorile acestea, le-am gustat și nu mai putem să ne dezicem de dânsele. Noi vrem ca și aici, în Moldova, să nu ceară la școală mită, să nu ceară nimeni la universitate mită, doctorii să te opereze fără să ceară bani, fără să te impună să vinzi vaca de la sat ori să vinzi casa ca să te opereze și să trăiești mai departe. Și procurorii, Doamne, de ăștia nici nu mai vorbim, pentru că pe ăștia îi așteaptă iadul cu porțile deschise de mult, dacă nu se vor dumeri și nu vor trece pe calea cea dreaptă, pe calea justiției adevărate. Iată ce așteaptă. Și mai așteaptă moldovenii din străinătate să deschidă secții de votare la următoarele alegeri tot așa cum au fost deschise acum pentru confrații noștri din România. Procesul a fost foarte bine organizat, au reușit să voteze și de atâta aproape un milion, la 600 și ceva de mii au votat peste hotare. Să ne dea și nouă acest drept când vom ajunge la următoarele alegeri. Și eu iată am îndrăzneala să spun că ele vor fi anticipate totuși, alegeri parlamentare anticipate vor fi, că nu va ajunge guvernul Chicu până la cele ordinare. Îmi asum angajamentul public acum să le acord tot ajutorul în privința Italiei, pentru că posed informația statistică oficială a Italiei până la ultimul moldovean care se află pe teritoriul Italiei.”

Europa Liberă: Și câți ar fi acolo?

Mihai Druță: „Noi am ajuns cu vreo 4 ani în urmă oficial la 150 de mii, între timp, am scăzut la 132 de mii. Și explicația este că tot mai mulți și mai mulți cetățeni moldoveni care au cetățenie dublă moldo-română trec la evidența de reședință în țara unde lucrează în baza pașaportului românesc, pentru că ei, trecând la evidență în baza pașaportului românesc, devin automat cetățeni și ai României, și ai Uniunii Europene și ei sunt luați sub ocrotire de legislația europeană. Ceea ce nu se poate întâmpla în privința pașaportului moldovenesc. Ai document de cetățean al Uniunii Europene, tu nu ai nevoie să confirmi că tu ai dreptul legal să te afli pe teritoriul unei țări, ți-ai luat de aici documentul de identitate, te-ai urcat în avion și poți să te oprești în Portugalia și să cutreieri toată Europa și tu ești cetățean al Uniunii Europene.”

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG