Linkuri accesibilitate

Svetlana Bivol (Filarmonica Națională): „Experții nu s-au decis: restabilire, renovare sau reconstrucție”


Filarmonica Națională, înainte de incendiul din septembrie 2020.
Filarmonica Națională, înainte de incendiul din septembrie 2020.

Clădirea Filarmonicii „Serghei Lunchevici” a fost parțial distrusă de un incendiu în septembrie 2020 . S-au strâns deja 1 milion 400 de mii de lei în donații pentru reconstrucție.

Filarmonica a ars, trăiască Filarmonica! Cum evoluează lucrurile după devastatorul incendiu care a mistuit în septembrie această instituție emblematică de cultură, dar nu a redus-o la tăcere? Un interviu cu Svetlana Bivol, directoarea generală a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”:

Interviul matinal cu Svetlana Bivol, drectoarea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:08 0:00
Link direct

Europa Liberă: Dna Bivol, în ce fază a ajuns reabilitarea Filarmonicii și dacă este vreo mișcare?

Svetlana Bivol, directoarea Filarmonicii Naționale și Vasile Botnaru în biroul Europei Libere, Chișinău, decembrie 2019.
Svetlana Bivol, directoarea Filarmonicii Naționale și Vasile Botnaru în biroul Europei Libere, Chișinău, decembrie 2019.

Svetlana Bivol: „Vă mulțumesc foarte mult pentru această întrebare. E o chestiune care interesează toată societatea noastră și este un lucru firesc. Se merge acum pe lucrările de cercetare, se realizează un caiet de sarcini pentru restabilirea, renovarea sau reconstrucția Filarmonicii. Vreau să vă zic că experții încă nu s-au pronunțat că se va păstra un perete, vorbesc de acesta dinspre str. Varlaam, sau nu și în funcție de asta se va anunța acest concurs pentru proiecte. Dacă se păstrează acest perete, înseamnă că va fi reconstrucție, dacă nu – va fi construirea din talpă, cum s-ar zice, a sediului de bază al Filarmonicii. Suntem și noi în așteptare, specialiștii lucrează, dar să vedem ce va urma. Avem o veste foarte bună, și anume că dl președinte al României, Klaus Iohannis, a promis să se implice, adică cu investiții din partea statului românesc. Sperăm să mergem treptat, deja să vedem procesul de inițiere a construcției sau restabilirii.”

Dl președinte al României, Klaus Iohannis, a promis să se implice, adică cu investiții din partea statului românesc.

Europa Liberă: Bani sunt pentru lucrările care se fac acum?

Svetlana Bivol: „Pentru aceste lucrări sunt, s-au adunat ceva bani și pe contul Ministerului de Finanțe al Guvernului, asta oficial, și pe contul Filarmonicii sunt în jur de un milion și 400 de mii de lei.”

Europa Liberă: Vorbiți de donații?

Svetlana Bivol: „Da, de donații. La acest moment, vorbesc doar de donații. Aceste proiecte de evacuare a deșeurilor, a fragmentelor afectate, pentru caietul de sarcini – pentru toate astea au fost alocați bani din partea Guvernului și pe moment suntem la această etapă. Mai departe cum vor se vor derula lucrurile, vom vedea, să vedem când se va clarifica un pic și structura asta guvernamentală, sincer vă spun că coordonator al acestui proiect era dl Chistol, acum el nu mai este la minister și recunosc că este un pic mai dificil să gestionăm și să înțelegem starea lucrurilor, dar foarte mult sper că se va reveni la normal. Lucrările merg, ele merg de la sine, într-un fel, autonom, dar situația va fi gestionată și controlată mai la concret.”

Ccum vor se vor derula lucrurile, vom vedea, să vedem când se va clarifica un pic și structura asta guvernamentală.

Europa Liberă: Totuși sunt obligat să vă întreb dacă nu cumva a scăzut interesul publicului. Știți că jalea mereu scade din intensitate și la cât de ahtiată era lumea să ajute și să se dea cu părerea unde să fie Filarmonica, acum s-a atenuat acest interes sau nu am dreptate?

Svetlana Bivol și Vasile Botnaru, Chișinău, decembrie 2019.
Svetlana Bivol și Vasile Botnaru, Chișinău, decembrie 2019.

Svetlana Bivol: „Aparent, da. Dar, cu toate acestea, am mai vorbit cu foarte mulți reprezentanți ai diasporei și ai societății, adică și din străinătate, și de aici, toată lumea așteaptă să vadă un cost estimativ al acestui proiect. Împreună ne-am propus să facem o campanie foarte activă pentru colectarea banilor. Acum este destul de complicat, și eu le dau dreptatea oamenilor din diasporă, în special, fiindcă ei așa s-au pronunțat: adunăm bani pentru ce? Adică este important să vedem deja rezultatul final sau obiectivul final. Și eu, într-un fel, sunt de acord cu ei. Așteptăm cu mare nerăbdare să vedem cum va fi acest proiect și ce costuri vor fi prevăzute, noi am dat foarte multe propuneri, sugestii pentru acest caiet de sarcini – ce trebuie să fie, cum trebuie să fie, câte săli, ce acustică, adică am lucrat foarte mult și noi la aceste propuneri și după asta sunt convinsă că împreună vom merge și vom ajunge la rezultatul final. Eu sunt optimistă, știți...”

Europa Liberă: Un reprezentant al diasporei cu care am vorbit și eu la acest subiect îmi spunea că la fel de important este pe mâna cui vor fi banii, cine îi va gestiona și cât de transparent va fi. La aceste preocupări cum răspundeți?

Svetlana Bivol: „Eu pot spune că deocamdată totul este foarte transparent și sunt convinsă că așa va fi și în continuare, deoarece toți suntem interesați - și Guvernul, și conducerea de vârf a țării -, toți suntem interesați ca, până la urmă, acest obiectiv să revină la activitatea lui normală, căci Filarmonica totuși este o instituție de cultură.”

Europa Liberă: Dar cum probați transparența, cum anume e transparent - există un site, cine se uită pe cheltuieli?

Svetlana Bivol: „La momentul actual nu avem doar de la Ministerul de Finanțe, știm exact sumele care se adună, dar nu știm de la cine. Apropo, aceasta este o problemă. Noi pe pagina de Facebook și pe site-ul Filarmonicii permanent publicăm și postăm mulțumiri donatorilor. De la investitorul general nu avem o listă, avem doar suma finală care se adună, o dată pe săptămână, ei o publică, dar banii Filarmonicii la fel sunt permanent, în fiecare săptămână, îi publicăm, publicăm suma, publicăm numele donatorilor și încă nu s-au cheltuit deloc bani pentru ceva substanțial, mă rog, doar mici detalii, adică un instrument s-a cumpărat.

Din start s-a propus că acești bani vor fi anume pentru necesitățile curente ale Filarmonicii pentru procesul de creație. Asta este important. Și imediat ce cumpărăm ceva, publicăm și postăm - din banii doamnei cutare sau domnului cutare s-a procurat acest instrument; din banii lui cutare s-a făcut următorul lucru, adică noi lucrul acesta îl monitorizăm și publicăm permanent aceste informații.”

Europa Liberă: Adică, oamenii care donează pot fi siguri că nu se vor cheltui pe parfumuri ș.a.?

Svetlana Bivol: „Da, absolut! Categoric! Cel puțin vorbesc despre banii Filarmonicii, cei care vin pe contul și în casa Filarmonicii. Aici este absolut totul transparent și lumea poate urmări toate mișcările financiare.”

Europa Liberă: Apropo de creație. Mulți artiști acum încearcă să determine autoritățile să redeschidă sălile de concert, Dvs. nu aveți această sală de concert sau sunteți în gazdă, de fapt...

Svetlana Bivol: „La Palatul Republicii suntem încă...”

Europa Liberă: Cum funcționează Filarmonica în exil, mai ales după ce ați pierdut și casa, și instrumentele, și condițiile normale de activitate?

Nu ne-am oprit din procesul de creație pentru niciun moment...”

Svetlana Bivol: „Vă mulțumesc pentru această întrebare și vă spun de ce. Scopul meu primordial, sarcina primordială a fost imediat, a doua zi după ce s-a întâmplat, să găsim o casă pentru artiști, ca ei să nu simtă această pierdere și acest disconfort psihologic și am reușit să găsim și spații de repetiții, și spații de concert la Palatul Republicii, în special. Administrația e găzduită de Uniunea Muzicienilor, adică se află pe str. Pușkin, 24; Concertino – de Direcția cultură, iar toți ceilalți sunt la Palatul Republicii. Nu ne-am oprit din procesul de creație pentru niciun moment...”

Europa Liberă: Adică nicio formațiune nu a dispărut din cauza asta?

Svetlana Bivol: „Nu! Și nici nu va dispărea, cel puțin așa cred eu. Și procesul artistic merge așa cum trebuie – în septembrie, octombrie, noiembrie au fost foarte multe concerte și foarte bune transmise online sau cu public atunci când se putea. Chiar aseară a fost un concert simfonic extraordinar transmis în direct la Moldova 1, diseară Orchestra „Folclor” la fel prezintă un concert de Sf. Vasile, care va fi transmis la Moldova 2...”

Europa Liberă: Concert deja imprimat sau pe viu va fi?

Svetlana Bivol: „În direct. Aveți invitația, Dvs. puteți veni, căci avem voie să avem câțiva invitați în sală. Apropo, aseară am fost circa 20 de persoane, adică lucrătorii noștri, colaboratori, câțiva copii ai orchestranților și când am început să aplaudăm între lucrări, eu nu-mi puteam lua ochii de la muzicieni, care erau atât de inspirați că au și aplauze...”

Europa Liberă: Că aud niște aplauze?

Svetlana Bivol: „Da, erau absolut altfel. A fost un concert foarte fain, cu multă muzică dedicată sărbătorilor de iarnă, colinde românești prelucrate, Suita „Spărgătorul de nuci” de Ceaikovski ș.a. A fost un concert orchestral, simfonic foarte lejer, dar foarte plăcut. Procesul nu se oprește, vom avea concerte și la sfârșitul lui ianuarie, și în februarie deja avem programate multe concerte, tare sperăm să avem și un „Mărțișor”, încă nu cunoaștem care va fi conceptul acestui festival, cred că nu mai avem posibilitate să invităm pe cineva din afară...”

Europa Liberă: Întâi de toate, din cauza pandemiei?

Svetlana Bivol: „Din cauza pandemiei, dar ne simțim destul de confortabil la Palatul Republicii, vreau să vă zic cu toată certitudinea.”

Europa Liberă: Revin la sediul Dvs. Personal sau colectivul, administrația plus artiștii, totuși pledați pentru păstrarea unor pereți ca vestigii istorice neapărat sau vreți o clădire cap-coadă nouă ca și concept, organizare?

Dorim un sediu nou, performant, utilat, mobilat, acustic foarte bine gândit.

vetlana Bivol: „Varianta a doua este pentru noi cea mai bună. Dorim un sediu nou, performant, utilat, mobilat, acustic foarte bine gândit. Evident, s-a mers pe formula, adică până acum se merge pe formula că acea clădire veche-nouă, adică acea cu coloane din față să se păstreze, fiindcă ea practic nu a fost afectată și la ea să se alipească o clădire nouă. Această formulă nu este proastă, oricum această bucată construită de Voițehovski la începutul anilor ’60 este cumva reprezentativă și, bineînțeles, va fi reconsolidată, reconstruită, dacă va fi construit în spate un sediu nou, dar optăm mai mult pentru o clădire și un sediu nou.”

Europa Liberă: Dar și un constructor, barem un arhitect o să spună că e mult mai lesne să faci totul de la zero decât să unești două bucăți de clădiri?

Svetlana Bivol: „Da, sunt de acord, dar această bucată din față a fost parte autonomă...”

Europa Liberă: Eu înțeleg, dar mă gândesc, așa, țărănește - să bagi și o macara acolo sau să vină camioanele cu beton ar fi mult mai ușor pe un șantier dezgolit, mai ales în condiții de centru, dar sperăm că o să ajungem la aceste discuții cât de curând, ca să știe toată lumea perspectiva acestui edificiu pe care îl așteptăm refăcut, ca să revenim în sala de concert și să vă vedem pe Dvs. acasă.

Svetlana Bivol: „Și noi tare mult ne dorim acest lucru. Acasă ne ajută și pereții, știți foarte bine această frază, și atmosfera... Sala era veche, erau mai multe chestii, dar exista această atmosferă care nu știu când se va restabili cumva, dar sunt convinsă că, dacă vom merge împreună și vom fi toți împreună, se va restabili și va fi foarte frumos, va fi o clădire modernă și la fel se va reveni la formula unui centru cultural polivalent.”

Europa Liberă: Mai ales ne dorim ca nu cumva acest șantier sau această sarcină de ordin național să fie umbrită de evenimentele politice, de frecventele schimbări de la vârf.

Svetlana Bivol: „Și noi tare mult sperăm că totul va rămâne așa cum trebuie să fie de fapt.”

XS
SM
MD
LG