Linkuri accesibilitate

Talibanii au dizolvat Comisia Electorală Independentă din Afganistan


Comisia Electorală Independentă (IEC) din Afganistan, februarie 2020
Comisia Electorală Independentă (IEC) din Afganistan, februarie 2020

Talibanii au dizolvat Comisia Electorală Independentă (IEC) din Afganistan, un grup care a supravegheat alegerile în timpul administrației anterioare susținute de Occident. Un purtător de cuvânt al guvernului condus de talibani din Kabul a anunțat pe 25 decembrie că IEC a fost abandonată împreună cu Comisia independentă de plângeri electorale și două ministere.

Nu este nevoie ca aceste comisii să existe și să funcționeze”, a spus purtătorul de cuvânt Bilal Karimi, adăugând că talibanii „vor reînvia aceste comisii, dacă vor simți nevoia”.

Cele patru instituții au un personal de peste 1.000 de oameni în total, inclusiv peste 580 de persoane care dețineau locuri de muncă cu normă întreagă în organele centrale și locale ale Comisiei din întreaga țară. Înființată în 2006, Comisia Electorală Independentă a fost însărcinată să administreze și să supravegheze toate tipurile de alegeri, potrivit site-ului web al comisiei.

În timpul insurgenței, talibanii au fost acuzați că au folosit violența pentru a perturba alegerile, numindu-i neislamici. Mai mulți lucrători electorali au fost uciși, mitinguri politice au fost vizate de atacuri și chiar și oameni obișnuiți au fost atacați de militanți doar pentru că și-au exprimat dreptul la vot.

XS
SM
MD
LG