Linkuri accesibilitate

Tesi Aschan: „Nu trebuie să existe discriminare între pacienți bazată pe sex, religie, naționalitate sau vârstă”


Tesi Aschan este președinte Comitetului de bioetică din cadrul Consiliului Europei. Comitetul de bioetica a publicat o serie de informări si recomandări legate de chestiunile de etică apărute în pandemia cu coronavirus.

„Articolul 3 din această convenție arată că statele trebuie să ia în considerație nevoile de sănătate și resursele disponibile și să ia măsurile corespunzătoare astfel încât să ofere acces echitabil la servicii de sănătate de calitate tuturor cetățenilor care au dreptul la aceste servicii. Echitabil înseamnă, potrivit raportului nostru explicativ, că nu trebuie să existe nici un fel de discriminare intre pacienți bazată pe sex, religie, naționalitate sau vârstă”, spune, într-un interviu cu Europa Liberă, Tesi Aschan, președinte Comitetului de bioetică din cadrul Consiliului Europei.

Tesi Aschan: Nu trebuie să existe nici un fel de discrimnare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:47 0:00

Europa Liberă: Doamnă Aschan, Comitetul de bioetică al Consiliului Europei a atras atenția guvernelor europene să nu uite de principiile legale în acordarea ajutorului medical acum, în pandemie. Ne puteți da mai multe detalii?

Tesi Aschan: „Convenția pentru drepturile omului în domeniul biomedicinei, aplică aceleași principii din Convenția europeană pentru drepturile omului. Articolul 3 din această convenție arată că statele trebuie să ia in considerațiile nevoile de sănătate și resursele disponibile și să ia măsurile corespunzătoare astfel încât să ofere acces echitabil la servicii de sănătate de calitate tuturor cetățenilor care au dreptul la aceste servicii. Echitabil înseamnă, potrivit raportului nostru explicativ, că nu trebuie să existe niciun fel de discriminare intre pacienți bazată pe sex, religie, naționalitate sau vârstă. Aceste prevederi nu se referă doar la cei aflați în spital acum, sau care sunt afectați de coronavirus, ci si la cei din căminele de bătrâni sau stabilimentele pentru persoane cu handicap. Ca atare, Comitetul de bioetică reamintește guvernelor europene importanța nediscriminării categoriilor vulnerabile în acordarea asistenței medicale. De asemenea, Comitetul se adresează și centrelor de cercetare, care trebuie să aplice cu atenție principiile etice în cazul pacienților aflați la urgență, atunci când fac cercetare pe aceste cazuri.”

Europa Liberă: Medicii sunt forțați să facă selecție între pacienți funcție de vârstă și sansele lor de supraviețuire. Ventilatoarele sunt tinute pentru pacienții tineri, nu pentru cei în vârstă. Urgențele nu mai vin decât la pacienți cu simptome de coronavirus. Câtă etică este în acest mod de abordare a lucrătorilor din sistemul medical?

Tesi Aschan: „Știm că sistemele de sănătate sunt sub mare presiune acum. Problema este atunci când trebuie să prioritizezi pacienții. Să alegi cui ce tratament îi dai, și ce proceduri faci mai întâi. De exemplu, multe operații importante și vitale pentru pacienți au fost amânate. Pacienții care au nevoie de tratament de urgență sau operații, indiferent dacă au coronavirus sau nu, ar trebui să primească tratamentul necesar, pe baze nediscriminatorii. Vârsta în sine nu trebuie să fie un factor de selecție atunci când vine vorba de tratamentul medical. Autoritățile naționale in domeniul medical ar trebui să ofere ghiduri de abordare în astfel de situații. Ne aflăm într-un context în care trebuie să prioritizăm nu doar între măsuri diferite, dar și între pacienți. Lucrătorii medicali sunt obișnuiți să facă selecție, să decidă dacă să continue un tratament sau nu, ce medicamente să adauge sau dacă e nevoie de o intervenție chirurgicală. Însă acum dilema este ce pacient să pună la ventilator, dacă doar un ventilator mai este disponibil.”

Europa Liberă: Ghidurile sunt ceva teoretic. În practică, la urgente este doar doctorul. Are 3 ventilatoare și 20 de pacienți. Și trebuie să ia o decizie: cine primește ventilatoare?

Tesi Aschan: „În final medicii sunt cei care iau decizia, așa este. Au ghiduri, dar la fata locului ei iau decizii. Însa starea de sănătate și nevoia pacientului trebuie sa fie principalul criteriu, nu vârstă, religia sau naționalitatea. Cine beneficiază cel mai bine de tratament. Poate că unui pacient bătrân nu îi va face bine ventilatorul.”

Europa Liberă: Pot pacienții care se simt nedreptățiți sau discriminați de aceste prioritizări să dea in judecata guvernul?

Tesi Aschan: „Pacienții pot să dea în judecată guvernul la CEDO în baza Convenției pentru drepturile omului, în cazul în care cred că sunt subiectul unei discriminări.”

Europa Liberă: Care sunt cele mai importante chestiuni de etică din această criză?

Tesi Aschan: „Sistemele medicale sunt suprasolicitate, nu au paturi, ventilatoare și nici medicamente suficiente. În aceste situații se iau decizii controversate. La fel, amânarea tratamentelor și operațiilor care nu au legătură cu coronavirus. Tratamentele de cancer sau diabet, de exemplu, dacă sunt amânate pun în pericol viața pacientului. Apoi, faptul ca personalul medical nu are material de protecție. Acești oameni își pun viața în pericol, se îmbolnăvesc, apoi sistemul și noi toți avem de suferit, pentru că nu e suficient personal medical.”

Europa Liberă: Sunteți cetățean suedez și v-aș intreba despre abordarea particulara, unică a Suediei în această pandemie. Nu ati avut țara blocată, școlile nu s-au închis, restaurantele nu s-au închis, măsurile de distanțare nu sunt așa stricte. Cu ce rezultate și de ce a abordat Suedia astfel criza?

Tradiția suedeză este să asculți autoritățile și te supui recomandărilor

Tesi Aschan: „Este vorba de cultura noastră. Ni s-au dat recomandări să stăm acasă și să stăm la distanță de alți oameni. În realitate, diferența nu este foarte mare, dar marea diferență este că copiii până la 16 ani au mers mai departe la școală, așa că și părinții lor au mers la muncă. Tradiția suedeză este să asculți autoritățile și te supui recomandărilor, asa că nu a fost nevoie să se blocheze țara. A fost o abordare echilibrata. Sigur ca virusul se va răspândi, dar guvernul a spus că dacă va crește iar numărul de infecții, se vor aplica măsuri restrictive. Acum aceste măsuri par că au avut un rezultat bun. Vom vedea în final dacă numărul de infectări va fi mai mic sau mai mare ca în alte țări care vor deschide mai târziu țara.”

XS
SM
MD
LG