Linkuri accesibilitate

Cristian Vizir (reprezentantul elevilor): tinerii „au impresia că vor călca pe viitorul lor” dacă rămân acasă


Salcuța, Căușeni, tineri participând la o discuție organizată de Radio Europa Liberă, 2020.
Salcuța, Căușeni, tineri participând la o discuție organizată de Radio Europa Liberă, 2020.

Elevii din Moldova au lansat o petiție online și au transmis un demers ministrului Educației și Cercetării, Anatol Topală prin care cer scutirea de tezele semestriale și pre-BAC pentru cei care cunosc limbile străine. In 2021, 1301 elevi din Republica Moldova au primit 10 din oficiu la examenul de Bacalaureat la Limba străină, în baza certificatelor recunoscute internațional. Această petiție ajută elevii, care au posibilitatea să își concentreze atenția pe celelalte două teze semestriale , sugerează Cristian Vizir, președintele Rețelei Naționale a Consiliilor Elevilor.

Cristian Vizir, președintele Rețelei Naționale a Consiliilor Elevilor.
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:24 0:00

Europa Liberă: Ați anunțat deja în spațiul public că Rețeaua Națională a Consiliilor Elevilor, după mai multe consultări, și ați consultat mai mult de 60 de consilii ale elevilor din Republica Moldova, după care ați înaintat un demers către Anatolie Topală, ministrul educației și cercetării, prin care cereți analiza posibilității de a elibera de la pre-BAC candidații care dețin certificate internaționale de cunoaștere a limbilor moderne și vreți să fiți asigurați cu nota „10” din oficiu la tezele semestriale la limba străină. Să ne spui mai multe - de ce a fost nevoie de acest demers înaintat tocmai ministrului educației?

Cristian Vizir: „Fiind absolvent în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi”, este un oarecare amestec de sentimente, un sentiment de bucurie, dar de asemenea și de frică, fiindcă nu știm la ce să ne așteptăm de la noul BAC, care este, într-un fel, conform curriculumului nou, dar în general această inițiativă de a elibera elevii de la examenul de BAC este ceva corect, eu cred. Și chiar ar trebui să mergem un pic mai departe, să încercăm să oferim mai mult timp elevilor, ca aceștia să aibă timp să se pregătească pentru alte teze. De exemplu, aceștia să fie asigurați cu un „10” din oficiu în cazul tezelor semestriale la limbile străine și, de asemenea, să fie eliberați deja și de la pre-BAC.”

Europa Liberă: De ce?

Cristian Vizir: „Este o cauză simplă și atât profesorii, cât și elevii sunt supraîncărcați în această perioadă de teze, de pre-BAC, au multe media foi de verificat, de rezultate. Care este sensul să stresăm un elev cu încă un test, cu încă o teză semestrială, când putem să-l scutim, să-l asigurăm cu un „10” datorită faptului că acesta are un certificat internațional de cunoaștere a unei limbi străine și ca acesta să se poată concentra pe celelalte două materii?”

Europa Liberă: Și nu poate veni invidia din partea celorlalți colegi că ei nu au mers și nu au obținut un certificat ca să însușească mai bine o limbă străină?

Cristian Vizir: „De ce o așa invidie? Acei elevi au muncit, au un nivel de cunoaștere a limbii cu mult mai înalt decât cel pe care aceștia o studiază la școală, au depus din timpul lor personal pentru a obține acel certificat, au avut, posibil, de asemenea, alte nevoi pentru a-l obține, dar nu aș spune că ar fi invidie, ar fi ceva corect, pe meritul elevilor care au ales să muncească mai mult pe lângă școală și să obțină acel rezultat.”

Europa Liberă: Și voi acum vreți cu acest demers să insistați?

Cristian Vizir: „Da, exact! Am adresat un demers ministrului educației, dlui Anatolie Topală, și așteptăm cu nerăbdare un răspuns din partea lui în următoarele 14 zile. Am adresat un demers ce propune această inițiativă de a elibera elevii de la pre-BAC și de a-i asigura, de asemenea, și cu un „10” din oficiu la tezele semestriale elevii care dețin un certificat de cunoaștere a unei limbi străine recunoscut la nivel internațional și așteptăm ceva rezultate.”

Ce a rămas sovietic în educație?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:46 0:00

Europa Liberă: Cât de hotărâți sunt tinerii ca să știe ce fac mai departe după ce termină liceul?

Cristian Vizir: „Un oarecare semn este faptul că acești tineri tind să obțină ceva certificate, același DAV, același Cambridge, același TOEFL, din cauză că, din păcate, unii știu că vor să plece din țară și ei oarecum s-au decis că vor să plece în Anglia, în Europa ș.a.m.d., dar o întrebare care des apare în colectivul clasei noastre este: unde vrei să pleci, ce vrei să faci mai departe? Și nu toți au un răspuns la această întrebare.”

Europa Liberă: De ce străinătatea este acum țintită de foarte mulți tineri când e vorba despre prelungirea studiilor?

Cristian Vizir: „Foarte mulți tineri sunt un pic speriați și nu știu ce o să fie mai departe în Republica Moldova, de asemenea și părinții care deseori sunt peste hotare îi sfătuiesc să plece sau să vină la ei, deja în funcție de unde ei se află, dar și elevii uneori au această inițiativă frumoasă de a pleca peste hotare, de a face studii de calitate și de a reveni peste câțiva ani în Republica Moldova și a aduce toate aceste cunoștințe în patria-mamă.”

Europa Liberă: Și ce fac instituțiile de învățământ superior în Republica Moldova dacă tinerii aleg să plece peste hotare?

Cristian Vizir: „La sigur, trebuie elevi aici. Eu, probabil, voi fi unul din acei elevi care vor rămâne în Republica Moldova. Dar poate este un semn pentru aceste instituții de învățământ superior că trebuie ceva de schimbat? Trebuie de făcut mai bine, trebuie de găsit o metodă ca să atragem toți acești elevi care termină liceul, care dau BAC-ul să rămână la noi și să vină la universitățile noastre de stat.”

Europa Liberă: E o provocare acum ca să rămâi în Republica Moldova să continui studiile de la școală la o instituție de învățământ superior?

Cristian Vizir: „Pentru mulți nu este atât o provocare, cât au impresia că vor călca pe viitorul lor dacă vor rămâne la noi și aceasta trebuie schimbată neapărat și este ceea ce noi facem.”

Europa Liberă: Ce schimbări trebuie făcute ca tinerii să aibă încredere în propriile forțe aici, la ei acasă, ca învățământul să fie considerat unul de calitate, ca la modul cel mai serios tinerii să se gândească la viitorul acestui stat? Ce ai schimba tu?

Cristian Vizir: „În primul rând, aș face așa ca certificatele noastre, precum BAC-ul, diploma pe care tu o primești în urma unor studii superioare la noi, în Republica Moldova, să fie recunoscute internațional. Este o problemă, nu mereu e cazul și, din păcate, tinerii suferă din cauza aceasta. Pe lângă asta, evident că una din soluții ar fi să ascultăm tinerii, ca persoanele din organele decizionale, precum ministerul, direcțiile generale, guvernul când apare o întrebare ce ține de tineret, de elevi să se apropie de ei și să-i întrebe: ce ei fac, ce ei cred, cum ar fi bine pentru ei?”

Europa Liberă: Dar ce pot și ce vor tinerii astăzi în Republica Moldova?

Cristian Vizir: „Tinerii astăzi vor o educație de calitate, vor o reformă în domeniul educației, vor și niște condiții bune în școală.”

Europa Liberă: De ce e nevoie de o reformă în educație?

Cristian Vizir: „Acum a fost aprobat noul curriculum pentru clasele liceale și au apărut foarte multe întrebări la această temă. Au fost lansate câteva zeci de petiții în Republica Moldova și tinerii sunt neîmpăcați cu acest gând că din acest an BAC-ul va fi diferit, programul e diferit și, în același timp, manualele școlare nu coincid cu materia pe care noi o studiem. Atât profesorii, cât și elevii sunt puși într-o situație mai mult decât delicată și nu mereu înțeleg ce fac la ore, nu înțeleg dacă pot să se ghideze conform manualului, dacă trebuie mai mult să asculte profesorul, profesorii nu mereu știu ceea ce fac, în unele momente învață odată cu noi.”

Europa Liberă: Cât de dornici sunt tinerii ca să se implice în rezolvarea problemelor cu care se confruntă întreaga societate?

Cristian Vizir: „Dacă serios, extrem de dornici și putem să ne uităm peste organizațiile de tineret, organizațiile elevilor, care se implică la nivel municipal, la nivel național.”

Europa Liberă: Mai degrabă se vorbește despre indiferența tinerilor...

Cristian Vizir: „Este o impresie a marelui public, trebuie să-ți dai interesul, să vezi ce încearcă să facă tinerii pentru Moldova, pentru colegii lor, ce încerc eu să fac pentru colegii mai tineri. Poate eu voi lansa o oarecare inițiativă, precum demersul pe care l-am transmis ministerului, și nu neapărat eu voi profita de acel „10” la teza din oficiu de limba franceză sau de limba engleză, dar un coleg care acum e în clasa a XI-a, a X-a va profita de această ocazie.”

Europa Liberă: Și cum vezi viitorul Republicii Moldova?

Cristian Vizir: „Unul fructuos, dar cu tinerii care rămân acasă.”

Europa Liberă: Ce ar trebui să întreprindă guvernanții ca tinerii să rămână acasă, pentru că, deocamdată, mulți sunt cu valiza făcută?

Cristian Vizir: „Persoanele de la guvernare trebuie să asculte tinerii, dar și în general populația, marele public trebuie ascultat, trebuie întrebat și, dacă nu ne întreabă pe noi, noi, elevii, am decis singuri să vorbim. Asta e ceea ce noi facem la Rețeaua Națională a Consiliilor Elevilor în cazul în care autoritățile nu au curajul să întrebe de elevi ceea ce ei vor, noi singuri venim și le spunem.”

Europa Liberă: Lipsește acest dialog?

Cristian Vizir: „Într-o anumită măsură, da. El este omniprezent, dar, din păcate, din câte am observat eu, la momentul actual e mai mult făcut pentru a pune o bifă undeva acolo, într-un raport de activitate, decât cu intenția de a prelua acele idei oferite de tineri, de elevi și de a le implementa.”

XS
SM
MD
LG