Linkuri accesibilitate

Tiraspolul anunță că a găsit un obiect exploziv într-un sat de lângă Tighina


Un obiect exploziv a fost depistat în satul Gâsca, raionul Căușeni.
Un obiect exploziv a fost depistat în satul Gâsca, raionul Căușeni.

În satul Gâsca, raionul Căușeni, aflat sub controlul regimului de la Tiraspol, au fost găsite bucăți dintr-un obiect exploziv, potrivit co-președintelui Comisiei Unificate de Control din partea delegației transnistrene, Oleg Beleakov.

„Observatorii militari s-au deplasat la fața locului. Lucrează geniștii, forțele de drept. A fost descoperit un obiect exploziv. Acesta este un fapt confirmat. În timpul apropiat, cred că vom putea obține informații exacte despre obiectul găsit”, a spus Oleg Beleakov Europei Libere.

Purtătoarea de cuvânt a Biroului pentru politici de reintegrare, Mariana Sarî, a confirmat Europei Libere că, joi după-amiază, în timpul ședinței Comisiei Unificate de Control, a fost recepționată informația despre găsirea unui obiect neidentificat în localitatea Gâsca, necontrolată de autoritățile constituționale

„Observatorii militari din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii s-au deplasat la fața locului pentru a clarifica situația. Informații precise despre obiectul depistat vor fi disponibile după încheierea constatărilor observatorilor miliari”, a spus Sarî.

Pe 25 și 26 septembrie, în satul Chițcani, controlat de Tiraspol, au fost găsite fragmente, considerate de administrația transnistreană părți ale unei rachete antiaeriene S-300.

Reprezentanții Guvernului de la Chișinău declaraseră atunci că „radarele nu au fixat violarea spațiului aerian al R. Moldova”.

Pe 27 septembrie, explozibilul unei alte rachete a fost găsit în lacul Hârbovăț, raionul Anenii Noi, și a fost detonat a doua zi.

La ședința Comisiei Unificate de Control de săptămâna trecută, delegațiile Chișinăului și Tiraspolului au discutat în controversă despre cele două cazuri.

Tiraspolul a solicitat ca toate fragmentele de rachete să fie examinate într-un dosar comun. Chișinăul a respins propunerea, invocând că experții săi nu au acces la obiectele descoperite în satul Chițcani, controlat de regimul transnistrean.

  • 16x9 Image

    Ilie Gulca

    Am început să lucrez în presă în 2009, în calitate de redactor la Jurnal de Chișinău. Practic jurnalismul de investigații de șapte ani. Am colaborat cu Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova, Rise Moldova, Transitions Online (Cehia), Georgia IWPR și BIRN. În 2022, am fost bursier în cadrul programului Fellowship for Journalistic Exellence al BIRN. Din 2023 sunt parte a echipei Europa Liberă, sunt pasionat de reportaj și de toate provocările pe care mi le oferă jurnalismul. 

XS
SM
MD
LG