La trei zile după ce au anunțat că pe un aerodrom din preajma orașului Tiraspol o dronă de tip kamikaze venită dinspre Ucraina ar fi distrus un elicopter, reprezentanții MGB au spus presei transnistrene că vor să ceară ajutorul Interpol.
Ei afirmă că sunt gata să prezinte organizației „toate dovezile disponibile” legate de incidentul care ar fi avut loc pe 17 martie. În acea zi, transnistrenii cu pașapoarte rusești au putut vota la alegerile președintelui rus în cele șase secții deschise în regiune, contrar dezacordului autorităților moldovene.
Pe 19 martie, vicepremierul responsabil de Reintegrare, Oleg Serebrian, a spus presei că a primit o scrisoare de la negociatorul-șef din partea Tiraspolului în care era anunțat că a fost inițiată o anchetă.
Chișinăul nu va participa la această investigație, pentru că incidentul nu a avut loc în Zona de Securitate, a precizat Serebrian.
Potrivit lui, incidentul cu distrugerea elicopterului ar fi avut drept scop să distragă atenția de la scrutinul care avea loc în stânga Nistrului.
La rândul său, ministrul de Interne, Adrian Efros, a calificat imaginile video publicate de presa de la Tiraspol drept „montaj”.
„Nu a fost absolut niciun fel de explozie. Deja specialiștii o să se pronunțe mai vast și cu mai multe detalii, însă a fost parte din acea campanie de dezinformare și de încercare de a induce instabilitate în rândul cetățenilor”, a spus Efros.
Și Ministerul ucrainean al Apărării a spus că presupusul atac cu dronă asupra unui elicopter în Transnistria este „o provocare a Rusiei”.
- Te-ar putea interesa și: Ce se știe despre elicopterul distrus pe un aerodrom din Tiraspol
În cei peste 2 ani de la declanșarea invaziei rusești, autoritățile de facto din regiunea transnistreană au acuzat, în repetate rânduri, Ucraina că ar fi pregătit sau ar fi lansat „atacuri” asupra regiunii.
Kievul a negat de fiecare dată implicarea sa, spunând că ar fi vorba de provocări puse la cale de Rusia. Același lucru l-au susținut și autoritățile moldovene.
O analiză a Institutului pentru Studierea Războiului arată că Rusia ar instrui persoane din regiunea transnistreană să creeze condiții informaționale pentru o posibilă „operațiune sub steag fals” în Transnistria.
Analiștii militari cred că aceste acțiuni ar face parte din eforturile mai largi ale Kremlinului de a destabiliza R. Moldova.