Linkuri accesibilitate

Ucraina interzice importul de cărți din Rusia și Belarus 


„Cred că legea este justă”, a scris Zelenski pe Telegram.
„Cred că legea este justă”, a scris Zelenski pe Telegram.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat joi legea care interzice importul comercial de cărți din Rusia, într-o nouă măsură de slăbire a legăturilor culturale dintre cele două țări.

În baza legii adoptată de parlament în urmă cu un an, sunt interzise de asemenea importurile de cărți tipărite în Belarus și teritoriile ucrainene ocupate de ruși, relatează Reuters. Pentru importul de cărți în limba rusă tipărite în terțe țări, va fi nevoie de o permisiune specială.

„Cred că legea este justă”, a scris Zelenski pe Telegram, adăugând că speră ca ea să „consolideze protejarea spațiului cultural și informațional ucrainean de propaganda rusă anti-ucraineană”.

Ministrul Culturii Olexandr Tkacenko i-a mulțumit președintelui pentru semnarea legii, spunând că ea va fi o pavăză împotriva „lumii ruse”.

Ucraina a adoptat numeroase măsuri de „de-rusificare”, mai ales după anexarea Crimeii de către ruși, intensificând procesul după invazia pe scară largă declanșată de Moscova la 24 februarie 2022.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG