Linkuri accesibilitate

Ucraina vrea un summit de pace la ONU până la sfârșitul lui februarie


Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba
Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că guvernul său își propune să organizeze un summit de pace până la sfârșitul lunii februarie, având ca mediator pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

„Organizația Națiunilor Unite ar putea fi cel mai bun loc pentru organizarea acestui summit, deoarece nu este vorba de a face o favoare unei anumite țări”, a declarat Kuleba într-un interviu pentru Associated Press.

Rusia ar putea fi invitată la un astfel de summit doar dacă ar sta mai întâi pe boxa acuzaților în fața un tribunal pentru crime de război, a spus Kuleba, care cu o zi înainte a declarat că Ucraina va cere ca Rusia să fie înlăturată din funcția de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU din cauza atacurilor permanente împotriva infrastructurii civile în războiul declanșat de Moscova împotriva Ucrainei.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că propunerile Moscovei pentru „demilitarizare” și „denazificare” sunt cunoscute de Kiev. Fie Ucraina le îndeplinește, fie problema va fi decisă de armata rusă, a declarat Lavrov, potrivit TASS.

Kuleba a adăugat că diplomația joacă întotdeauna un rol important în încheierea conflictului și a declarat că Ucraina va saluta participarea lui Guterres, deoarece acesta s-a dovedit a fi un mediator eficient și „un om cu principii și integritate”.

Vor pace în bubuitul tunurilor

Kuleba a minimalizat, de asemenea, afirmațiile președintelui rus Vladimir Putin și ale altor oficiali ruși potrivit cărora Moscova ar fi pregătită pentru discuții. „Ei spun în permanență că sunt pregătiți pentru negocieri, ceea ce nu este adevărat pentru că tot ceea ce fac pe câmpul de luptă dovedește contrariul”, a declarat el pentru AP.

Conform informațiilor transmise de televiziunea de stat rusă pe 25 decembrie, Putin afirma că este deschis la negocieri pentru a pune capăt războiului din Ucraina, dar dădea de înțeles că ucrainenii sunt cei care refuză să facă acest pas.

Zelenski a declarat la începutul lunii decembrie că Ucraina intenționează să inițieze un summit pentru a pune în aplicare o formulă de pace în 2023. Zelenski a prezentat formula în noiembrie la un summit al Grupului celor 20.

Cele 10 condiții puse de Zelenski pentru încheierea războiului din Ucraina

  • Siguranța nucleară - nimeni nu are dreptul să șantajeze lumea cu un dezastru nuclear
  • Siguranța alimentară
  • Siguranța energetică
  • Eliberarea tuturor prizonierilor și a persoanelor deportate
  • Implementarea Cartei ONU și restaurarea integrității teritoriale a Ucrainei și a ordinii mondiale
  • Retragerea trupelor ruse și încetarea ostilităților
  • Dreptate - înființarea unui Tribunal internațional care să cerceteze „crimele” comise în timpul războiului declanșat de Rusia și înființarea unui Mecanism de compensare a pagubelor produse
  • Protejarea imediată a mediului
  • Prevenirea escaladării - risc care încă există
  • Confirmarea încetării războiului - după ce măsurile de mai sus vor fi puse în practică, trebuie ca părțile implicate să semneze un document de încetare a războiului.

Kuleba a afirmat, în declarații televizate la 25 decembrie, că Kievul cere eliminarea Rusiei ca membru permanent al Consiliului de Securitate, din cauza atacurilor sale continue împotriva infrastructurii civile în războiul său împotriva Ucrainei.

„Avem o întrebare foarte simplă: Are Rusia dreptul să rămână membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU și să fie în cadrul Națiunilor Unite?” a declarat ministrul de externe Dmytro Kuleba în declarații televizate la 25 decembrie. „Avem un răspuns convingător și argumentat - nu, nu are”.

Rusia este unul dintre cei cinci membri permanenți - pe lângă Statele Unite, Marea Britanie, Franța și China - ai Consiliului de Securitate al ONU, ceea ce îi conferă dreptul de veto asupra oricăror rezoluții. Puternicul organism cu 15 locuri poate lua numeroase măsuri pentru a face față crizelor globale, inclusiv autorizarea acțiunilor militare, aprobarea modificărilor la Carta ONU și impunerea de măsuri punitive, cum ar fi sancțiuni împotriva unor state individuale.

Rusia este acuzată că a încălcat dreptul internațional prin faptul că a atacat sursele de apă și energie din Ucraina în timp ce temperaturile au scăzut. Kievul a calificat aceste atacuri, efectuate cu rachete și drone, drept acte de „teroare energetică” care-și propun să priveze populația de căldură în timpul iernii și să frângă voința poporului ucrainean.

XS
SM
MD
LG