Linkuri accesibilitate

UE spune că va înăspri regulile de eliberare a vizelor pentru reprezentanții puterii din Belarus


Uniunea Europeană declară că va înăspri regulile pentru eliberare a vizelor pentru reprezentanți ai puterii din Belarus ca răspuns la modul în care autoritățile de la Minsk au folosit migranții la granița cu Uniunea Europeană pentru a destabiliza situația. UE l-a acuzat pe Aleksandr Lukașenka că a favorizat sosirea unui număr mare de migranți la granița țării sale cu Polonia, Lituania și Letonia. Regimul Lukașenka ar intenționa astfel să răspundă sancțiunilor impuse de Bruxelles ca urmare a represiunilor brutale împotriva opoziției și disidenților după alegerile prezidențiale de anul trecut, considerate, pe scară largă, că au fost falsificate.

Comisia Europeană - organul executiv al blocului comunitar - a afirmat astăzi că dorește ca țările membre să ia în considerare suspendarea unor părți ale „acordului de facilitare a vizelor” cu Belarus, acord care a intrat în vigoare în iulie anul trecut și era menit să aducă fosta republică sovietică mai aproape de Uniunea Europeană.

Măsura se referă la oficiali din Belarus, inclusiv membri ai guvernului, parlamentari, delegații diplomatice și reprezentanți ai instanțelor superioare. Ea implică creșterea prețului vizelor și solicitarea de mai multe documente pentru acordarea vizelor acestor categorii de belaruși. Ea nu se referă la oamenii obișnuiți.

Polonia și Lituania au fost forțate să facă față unui număr neobișnuit de mare de migranți, în primul rând din Irak și Afganistan, care au ajuns la granițele lor cu Belarus. Varșovia a declarat starea de urgență și își propune să o prelungească cu încă 60 de zile.

Lukașenka a dat vina pe Occident pentru ceea ce el a spus că ar fi o catastrofă umanitară la frontiera belorusă-poloneză.

„Avem un regim agresiv, Lukashenka, care de fapt împinge migranții ... la granița europeană pentru a destabiliza Uniunea Europeană”, a declarat astazi jurnaliștilor comisara blocului pentru afaceri interne Ylva Johansson. „Acesta este un act de agresiune”, a insistat ea.

Afluxul de migranți a început în urmă cu un an, după ce Bruxelles-ul a impus sancțiuni guvernului Lukașenka pentru alegerile prezidențiale din august 2020, pe care comunitatea internațională le consideră fraudate și ca urmare a represiunilor dure ale regimului de la Minsk împotriva opoziției și a protestatarilor pașnici. „Ceea ce vedem acum este un Lukashenka disperat”, a spus Johansson. „Acesta este un regim care și-a refuzat propriul popor de alegeri libere și corecte. Acesta este un regim care pune opoziția politică în închisoare”, a precizat oficialul. Pentru a intra în vigoare, propunerea va trebui aprobată de toate cele 27 de țări comunitare.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG