Linkuri accesibilitate

Un an de la asaltul asupra Congresului american


Un an de la atacul asupra Capitoliului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:12 0:00

Se împlinește un an de la atacul suporterilor fostului președinte american Donald Trump asupra clădirii Congresului de la Washington, atac prin care acești încercau să oprească validarea victoriei în alegeri a actualului președinte democrat Joe Biden.

Președintele este programat să marcheze aniversarea asaltului din 6 ianuarie 2021 cu un discurs ținut la locul atacului.

Biden își va aminti de „ororile” petrecute în acea „zi întunecată”, a spus purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki. El va avertiza totodată că democrația americană este în continuare amenințată de teoriile conspirației și minciunile perpetuate de fostul președinte Trump și de mulți dintre adepții săi, care susțin că alegerile prezidențiale din 2020 ar fi fost „furate”.

„M-aș aștepta ca președintele Biden să vorbească despre responsabilitatea singulară pe care o are președintele Trump pentru haosul și violențele pe care le-am văzut” în acea zi, a mai spus Psaki reporterilor pe 5 ianuarie.

6 ianuarie 2021 – cum s-a schimbat mentalitatea americanilor

A crescut procentul celor care spun acum că poate fi justificat un atac împotriva statului: 34% cred că violența poate fi utilizată în anumite circumstanțe (sondaj Washington Post). 40% dintre republicani, 41% dintre independenți și 23% dintre democrați spun că violența este uneori justificată.

Un nou sondaj CBS/YouGov arată că 68% dintre respondenți văd atacurile din 6 ianuarie 2021 ca „o expresie a potențialului în creștere de violență motivată politic, nu un incident izolat”.

Ce s-a întâmplat pe 6 ianuarie 2021? Dintre democrați, 85% califică atacul drept o „insurecție” în care oamenii au „încercat să răstoarne guvernul”.

Dintre republicani, doar 21% văd atacul drept insurecție, și numai 18% cred că era îndreptat împotriva guvernului.

56% din republicani cred că atacul a avut loc în numele „libertății” și a fost un act de „patriotism” (47 la sută).

Cine este responsabil? 59% dintre alegători au spus că Donald Trump este „oarecum” sau „foarte” responsabil. Tot 59% pun vina pe media și 66% pe rețelele sociale.

Cine a luat Congresul cu asalt? 62% i-au identificat corect pe atacatori drept susținători ai președintelui DonaldTrump, în timp ce 14% i-au identificat drept oponenți ai lui Trump. Aproape 24%, au spus că nu știu.

Cine a câștigat alegerile din 2020? Potrivit unui nou sondaj ABC/Ipsos, 65% dintre americani cred că victoria președintelui Joe Biden a fost legitimă. Dintre republicani, 71% cred încă în afirmațiile false ale fostului președinte Donald Trump că el este câștigătorul de drept.

Ceremoniile de astăzi, de la Washington – criticate de Trump - vor începe dimineața cu un discurs al vicepreședintei Kamala Harris și o rugăciune.

Pentru Trump nu ar fi vorba decât de o încercare a democraților de a „adâncii diviziunile din societate” pe care tot ei le-ar fi provocat. În ajunul aniversării s-a anunțat că fostul președinte Trump și-a anulat o conferință de presă programată pentru 6 ianuarie la reședința sa din Florida.

Asaltul fără precedent asupra Congresului s-a soldat cu cinci morți și au fost răniți 140 de membri ai forțelor de ordine.

Între timp, Congresul dominat de democrați a creat o comisie de anchetă care încearcă să stabilească în ce măsură Trump este responsabil direct de revoltă sau a știut dinainte de planul asaltului.

În ajunul aniversării, ministrul american de Justiției, Merrick Garland a declarat că administraţia Biden îi va urmări penal pe toţi participanţii la asaltul asupra Congresului, „indiferent de statutul lor”.

Până acum autoritățile au arestat și pus sub acuzare aproximativ 725 de persoane din întreaga țară în legătură cu atacul. Dintre acestea, a spus Garland, 165 s-au recunoscut vinovați de diverse contravenții.

XS
SM
MD
LG