Linkuri accesibilitate

Un coregraf din R. Moldova a fondat cea mai mare școală de dansuri populare din diaspora, reunindu-i pe românii și basarabenii din Italia


Grupul „Vatra" participă atât la evenimente locale în Italia, cât și în afara țării.
Grupul „Vatra" participă atât la evenimente locale în Italia, cât și în afara țării.

Iurie Răileanu (34 de ani) a plecat din R. Moldova în 2007, alăturându-se mamei sale, care era stabilită în Italia. După mai mulți ani dedicați dansului, a lansat la Torino grupul „Vatra”, punând astfel bazele celei mai mari școli de dansuri populare românești din diaspora.

Iurie a dansat în ansamblul „Izvoraș” din satul său natal, Cubolta din raionul Sângerei, de la vârsta de 9 ani până la 17 ani, când a plecat în Italia. Ajuns aici, a început curând să meargă la cursuri de italiană, oferite gratuit de o biserică. S-a înscris și la cursuri de hip-hop și breakdance, iar în timpul liber căuta să descopere orașul Torino. Ieșea dimineața din casă și revenea abia seara, obișnuință pe care a păstrat-o până azi.

În anii care au urmat, a făcut voluntariat și a schimbat mai multe joburi – de la grădinar, consultant imobiliar, îngrijitor pentru un bătrân până la muncă în construcții. Dragostea pentru dansuri a rămas, însă, constantă.

Primii pași

În toamna anului 2011, Iurie a ținut prima lecție pentru ceea ce avea să devină grupul „Vatra”. Câteva luni mai târziu, la început de 2012, grupul a crescut de la trei persoane la cinci-șase perechi, care făceau periodic repetiții. A înțeles atunci că va trebui să investească tot mai mult timp în această activitate. A început să predea tot mai des, ca să acumuleze experiență.

Trei ani mai târziu, a închiriat un spațiu mai mare, iar odată cu sala încăpătoare, unde puteau face repetiții sau cursuri, au apărut și problemele financiare. Asta, însă, nu l-a oprit pe Iurie din drumul său.

Iurie Răilean este pasionat de dansuri încă din copilărie.
Iurie Răilean este pasionat de dansuri încă din copilărie.

În 2016, el a decis să fondeze Asociația „Primo passo”, gestionată de la bun început de români și basarabeni, din dorința de a crea, pentru început, o școală de dansuri. „Îmi doream să contribui la coeziunea asta socială, să avem și dansuri internaționale, și hip-hop, să fie cu tot ceea ce îmi place mie la dans”, spune coregraful.

Au ținut primul spectacol pe 17 decembrie, în același an. 50 de elevi instruiți la asociație au urcat pe scenă, evoluând pentru un public de peste 200 de persoane. „Ca asociație, acesta era primul nostru eveniment oficial. La Torino, pe atunci, lumea nu prea obișnuia să meargă la spectacole, cu atât mai puțin să plătească pentru asta”, își amintește tânărul.

Respectiv, pentru a putea organiza evenimente, trebuia să caute sponsori. Își dorea să nu facă lucrurile din amatorism, ci pornind de la un anumit standard. „Știam că trebuie să fim bine pregătiți, fie că era vorba de muzică, dans, regie, lumini, efecte”, explică Iurie. „Cu ceva timp în urmă, eu am avut o idee, un vis. Și visul acela este să fac o școală de dansuri populare românești”, continuă el.

Un grup din cinci ansambluri și o filială la Milano

Cât alții investeau în case și mașini, Iurie a investit – asumat, după cum subliniază, în visul său, începând cu procurarea unui ghid despre cum să deschizi o școală de dansuri. „Mi-am zis că, chiar dacă nu reușesc, merită măcar să încerc”, spune el.

Ceea ce a construit, până la urmă, i-a depășit propriile așteptări. În prezent, grupul „Vatra” însumează cinci ansambluri de dansuri populare: „Mugurel” – pentru copii, „Vatra”, „Vatra Junior”, „Veselia” și „Strămoșeasca”.

Iurie, alături de alți dansatori, la flash-mob-ul organizat anual de 1 decembrie în Italia.
Iurie, alături de alți dansatori, la flash-mob-ul organizat anual de 1 decembrie în Italia.

Pe lângă cursurile de dansuri, sub umbrela asociației, se mai țin cursuri de limba română la Torino, pentru două grupuri de copii, cu vârste cuprinse între 4-7 ani și 8-14 ani. Mai există un curs de teatru pentru copii și un cerc pentru femei care cos cămăși cu altiță.

De asemenea, se organizează ateliere de meșteșugărit de Mărțișor, Paști sau alte sărbători, atât pentru copii, cât și pentru adulți. Din acest an, grupul „Vatra” a deschis o filială la Milano. Cursurile de dans de acolo sunt frecventate de 15 persoane: 10 basarabeni și cinci români.

„Acum, nu-mi doresc decât să păstrăm această constantă și să ofer siguranță oamenilor care muncesc și elevilor care învață la noi”, mai spune Iurie.

Din coregraf, el a devenit omul-orchestră al grupului „Vatra”, iar cele 13-14 ore de muncă ale sale se împart între scrierea sau raportare de proiecte la Biroul Relații cu Diaspora (BRD) sau Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, plăți, publicitate, strategie, organizare și colaborări.

„Lucrăm cu ambele guverne - cel al Republicii Moldova și cel al României, pentru că ne dorim să ajungem, acolo unde există posibilitate și acolo unde reușim, cu anumite activități în interesul acestor două state”, explică Iurie.

„Fiecare are dreptul să știe cum se învârte o horă sau o sârbă”

Cel mai recent proiect de colaborare cu BRD, lansat în primă etapă luna aceasta se numește „Dansează românește” și este un hub digital dedicat dansului popular românesc. Iurie a început să lucreze la acesta în 2017, din dorința de a oferi acces liber și gratuit oricărei persoane din diaspora sau de acasă, la materiale folclorice educative.

„Eu nu intenționez să înlocuiesc școala, ci dimpotrivă, vreau să stimulez noile generații de copii și adolescenți să vadă dansul ca pe o activitate sănătoasă și interesantă. Pe lângă asta, vreau să se știe că și tradițiile evoluează și se dezvoltă”, spune Iurie.

Iurie crede că toți din copiii din diaspora ar trebui să aibă acces la informații despre dansul popular.
Iurie crede că toți din copiii din diaspora ar trebui să aibă acces la informații despre dansul popular.

Platforma „Dansează românește” conține tutoriale video de dans popular, predate de coregrafi specializați pe diverse zone, iar cursurile sunt împărțite pe categorii, de la începători la avansați. Proiectul are mai multe etape, astfel că, pe lângă lecțiile în format video, pe site vor mai fi disponibile un calendar al evenimentelor și o secțiune dedicată furnizorilor de costume tradiționale și echipament de repetiții pentru dansatori.

„Acest proiect ne va ajuta să oferim, în special tinerilor, un spațiu în care să învețe despre cultura românească. Eu, de exemplu, am să visez mereu în limba română. Dar visul unui copil sau al unui adolescent născut aici va fi, probabil, în italiană, pentru că acesta e mediul său”, adaugă coregraful.

Prin toate activitățile sale, Iurie speră să poată oferi tinerilor din diaspora posibilitatea de a-și cunoaște mai bine sau de a-și redescoperi identitatea, fie prin dans, fie prin cursurile de limba română, fie, pur și simplu, prin întâlnirile periodice la o cană de compot. „Nu toți cei care vin aici vor deveni maeștri dansatori, însă fiecare are dreptul să știe cum se învârte o horă sau o sârbă”, încheie el.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Aliona Ciurcă

    Din toamna lui 2015 și până în 2022 am lucrat la Ziarul de Gardă, unde am scris pe teme legate de drepturile omului. Din 2023, am devenit bursieră Vaclav Havel, după care am rămas să lucrez în biroul Europei Libere la Chișinău, unde scriu pe teme politice și sociale.  

XS
SM
MD
LG