Linkuri accesibilitate

Un meniu mai divers după gratii: deocamdată doar în planurile ministerului Justiției   


Bucătăria de la penitenciarul pentru minori din satul Goian, iulie 2013.
Bucătăria de la penitenciarul pentru minori din satul Goian, iulie 2013.

Autoritățile au pregătit un proiect de îmbunătățire a alimentației în închisori, care prevede rații și meniuri speciale pentru femeile gravide, nou-născuți, copii și adolescenți, dar și pentru deținuții bolnavi, religioși sau vegetarieni. 

Ministerul Justiției a publicat proiectul pentru consultări publice. El prevede în premieră rații alimentare speciale pentru copiii care au mai puțin de trei ani și se află în penitenciare împreună cu mamele lor, dar și asigurarea cu lapte-praf a copiilor care au mai puțin de cinci luni.

O altă noutate adusă de propunerea ministerului Justiției este că deținuții pot solicita directorului penitenciarului să primească hrană în conformitate cu convingerile lor religioase, situație aplicabilă și deținuților vegetarieni sau vegani. Dar aceste solicitări pot fi respinse „dacă prepararea, transportul și distribuirea separată a hranei” poate afecta alimentarea populației generale a penitenciarului.

Normele de hrană noi, care mai prevăd rații speciale pentru deținuții imunocompromiși sau obezi, ar urma să intre în vigoare din 2025, dacă propunerea ministerului Justiției este acceptată prin hotărâre de guvern.

Ultima oară, guvernul a revizuit normele de hrană a deținuților în anul 2006. Dar autoritățile au ajuns acum la concluzia că normele vechi includ un număr restrâns de produse alimentare: pâinea este inclusă în cantități exagerate, iar fructele și legumele proaspete nici nu sunt incluse în lista de alimente minime necesare.

Condițiile de detenție din închisorile moldovene și inacțiunea autorităților au fost criticate într-un raport al Comisiei Europene din luna octombrie despre cât de pregătită este R. Moldova de începerea negocierilor de aderare la UE. Dar raportul se concentra pe supraaglomerarea închisorilor, accesul precar la îngrijire medicală și tratamentul inuman al deținuților.

O alimentație mai sănătoasă pentru deținuții bolnavi

La începutul anului 2023, în închisorile din R. Moldova se aflau 6084 de deținuți, inclusiv 326 de femei și 34 de copii. Datele Administrației Naționale a Penitenciarelor mai arată că în închisori se aflau șase femei cu copii în întreținere și o deținută gravidă.

Ministerul Justiției a calculat că aplicarea normelor de alimentație noi va costa aproximativ 27 milioane de lei pe an, dar crede că o alimentație mai bună pentru deținuți va micșora costurile pentru îngrijire medicală.

Între altele, autorii propunerii de a introduce norme alimentare noi spun că, actualmente, peste o treime dintre deținuți, sau peste 2300, suferă de boli ale sistemului digestiv, iar cantitatea de sare din alimentele primite „depășește de 4-5 ori raportul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății”.

Dacă sunt aprobate, noile norme alimentare vor include un regim de alimentație hipocaloric pentru persoanele care suferă de obezitate. În cazul în care acești deținuți refuză rația cu conținut caloric redus, li se va oferi norma alimentară prevăzută pentru bolnavi. Pentru deținuții cu distrofie, dimpotrivă, propunerea recomandă un supliment de 600 calorii pe zi.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG