Linkuri accesibilitate

Un nou Regulament al Parlamentului criticat de deputații din opoziție şi de presă


Legislativul de la Chişinău
Legislativul de la Chişinău

Fracțiunile parlamentare minoritare au acuzat majoritatea inclusiv că ar vrea să legifereze traseismul politic.

Democraţii din parlament în frunte cu speakerul Andrian Candu au elaborat şi propus astăzi legislativului să adopte un set de reglementări noi pentru deputaţi. Cum într-o săptămână mandatul actualului legislativ expiră, iese că noile reguli vor trebui să fie respectate de legiuitorii care abia urmează să fie aleşi. De ce un parlament viitor să funcţioneze după reguli stabilite de predecesorul lui? S-au întrebat într-un glas deputaţii din alte grupuri parlamentare decât cele ale majorităţii.

Răspunsul criticilor, şi de pe dreapta, şi de pe stânga spectrului politic, e că prin acest nou cod al regulilor şi procedurilor parlamentare, democraţii îşi asigură de fapt de pe acum supremaţia asupra socialiştilor în noul legislativ, unde potrivit unuia din scenarii, ei vor trebui să împartă puterea cu formaţiunea preşedintelui Igor Dodon.

Totuşi, în plen au sunat alte argumente.

Socialistul Vladimir Ţurcan a invocat, de pildă, etica parlamentară:

„A rămas o săptămână de activitate a parlamentului, iar noi încercăm să introducem o lege care de fapt este o reglementare a viitorului parlament. Ceea ce este chiar şi din punct de vedere etic absolut incorect. Aceste propuneri sunt de dragul gustului politic. Să lăsăm într-o parte acest proiect, să-l lăsăm parlamentului viitor.”

Indignarea socialiştilor este explicabilă, mai ales dat fiind faptul că, deşi formal se referă la procedurile parlamentare, proiectul elaborat de democraţii Sergiu Sârbu, Raisa Apolschi şi Andrian Candu stabileşte şi reguli noi pentru preşedinte. Bunăoară, şeful statului ar putea fi înlocuit în anumite situaţii de un interimar temporar - noţiune nouă, inexistentă până acum în legislaţia moldoveană. Dacă el pleacă în concediu, vizită privată sau pur şi simplu este bolnav, înlocuitorul este decis de însuşi preşedintele. Dar în caz de ceea ce textul proiectului numeşte „blocaj instituţional”, înlocuitorul este decis de speaker.

„De când parlamentul este un organ care, prin hotărâre, poate să pună sub acuzare pe cineva, în cazul dat pe preşedinte? Numai această guvernare poate să-şi permită să vină cu un asemenea regulament”, s-a indignat de la tribuna parlamentului socialistul Vasile Bolea, referindu-se la o altă prevedere din acelaşi document ce stabileşte o altă procedură considerată a fi „ciudată” de către oponenţii socialişti, cea de punere sub acuzare a şefului statului, fie prin ridicarea imunităţii, fie prin aprobarea demersului respectiv din partea procuraturii.

Iată cum răspund, însă, democraţii în faţa nemulţumirilor socialiste. Deputatutul Sergiu Sârbu:

Sergiu Sârbu
Sergiu Sârbu

„Şeful statului vrea, de exemplu, să se odihnească două săptămâni. Atunci scrie o cerere şi speakerul preia funcţia. Vrem să reglementăm ceea ce nu este reglementat de lege. Nu-l vom obijdui în niciun caz pe preşedinte.”

Liberal-democraţii mai cred că regulamentul reduce vocea opoziţiei...

Alte critici ale fracţiunilor parlamentare minoritare s-au referit, în cazul liberal-democraţilor bunăoară, la legiferarea noţiunii de „grup parlamentar”: „o invenţie” a majorităţii actuale la care s-a recurs atunci când democraţii „au asimilat” mai multe grupuri de deputaţi desprinse de formaţiunile cu care acestea intraseră în parlament. Liberal-democraţii mai cred că regulamentul reduce vocea opoziţiei, interzicând dezbaterea parlamentară în timpul alegerii conducerii parlamentului.

„Acest cod legitimează, de fapt, toate fărădelegile la care s-a dedat majoritatea parlamentară în actuala legislatură. Traseiştii vor avea deja grupuri parlamentare. Suspendarea temporară a preşedintelui – la fel. Eu vă propun să mai introduceţi o noţiune parlamentară – „suspendon”, a declarat ironic liberal-democrata Maria Ciobanu.

„Din start ne închide gura şi ne spune: Tăceţi, noi o să-i alegem”, a spus la rândul lui Tudor Deliu.

Proiectul, votat astăzi în primă lectură, vizează, într-un articol, şi presa, căreia îi indică să nu „discrimineze” fracțiunile...

Liberalii, şi ei indignaţi, au remarcat mai ales uşurinţa cu care au acceptat autorii proiectului un amendament al socialiştilor prin care limba română va fi înlocuită în textul regulamentului cu „limba de stat”, după ce aceşti autori fuseseră extrem de inflexibili la toate propunerile avansate de socialişti în legătură cu puterile preşedintelui:

„V-aş ruga în numele fracţiunii PL să nu acceptaţi amendamentul ce ţine de limba română în parlament”, a încercat să evite inevitabilul deputatul liberal Roman Boţan.

Proiectul, votat astăzi în primă lectură, vizează, într-un articol, şi presa, căreia îi indică să nu „discrimineze” fracțiunile, grupurile de deputați sau deputați independenți din majoritatea parlamentară și cele din opoziția parlamentară, oferindu-le condiții egale pentru a-și prezenta în mod liber opiniile sale”. O nouă limitare a libertăţii presei, au spus unii, în timp ce niciunul din grupurile parlamentare nu au avut obiecţii la acest articol din regulamentul scris de democraţi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG