La ședința Guvernului din 24 ianuarie, Dorin Recean a criticat faptul că magistrații de la Judecătoria Buiucani au permis conexarea dosarului oligarhului Vladimir Plahotniuc cu dosarul bancherilor acuzați de complicitate în „furtul miliardului”.
Premierul s-a arătat nemulțumit și de faptul că același complet de judecători a atras în proces Banca Națională a Moldova în calitate de parte civilmente responsabilă. „Asta înseamnă că Ion fură de la Vasile, Vasile se adresează în justiție, iar justiția dispune nu ca Ion să returneze prejudiciul, dar familia lui Vasile și asta e complet inacceptabil”, a explicat Recean.
- Te-ar putea interesa și: Plahotniuc va fi judecat împreună cu bancherii acuzați de complicitate la „furtul miliardului“
Premierul a mai spus că a văzut criticile care i-au fost aduse după ce i-a mustrat public pe judecătorii Curții de Apel Chișinău care au adoptat o decizie în favoarea Partidului „Șansă”. „Eu am spus foarte clar: voi continua să dau nume, indiferent câte proteste și nemulțumiri vor fi de la diferite asociații”, a promis Recean.
În scurt timp, Asociația Judecătorilor din Moldova a venit cu o reacție. „Această abordare reprezintă o recidivă într-un comportament care subminează principiul fundamental al separației puterilor în stat și al independenței judiciare”, au scris judecătorii.
Membrii asociației din care fac parte 185 din cei peste 300 de judecători din R. Moldova l-au somat pe Recean „să se abțină de la asemenea declarații, care pot compromite independența și integritatea sistemului judiciar”.
De asemenea, asociația a făcut apel la Consiliul Superior al Magistraturii și la ambasadele acreditate în R. Moldova „să analizeze cu atenție aceste atacuri la adresa independenței judiciare”.