Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Gazeta de Chişinău


Invitata este Victoria Popa de la Gazeta de Chişinău.

Un ziar în fiecare seară: Gazeta de Chişinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:44 0:00
Link direct

„Despre golurile din sistem” așa se intitulează editorialul scriitorului Mircea V. Ciobanu, publicat în ediția de mâine, 27 noiembrie, a săptămânalului „GAZETA de Chișinău”. Citez: „La noi, situaţia excepţională demonstrează tocmai inconsistenţa sistemului. Au dispărut (să fi emigrat toţi?) profesioniştii. Au rămas panicarzii şi cârpacii (premierul şi primarul capitalei sunt specimenele exponenţiale). Lumea e un ghem de frică, iritare, răutate. Protagoniştii ştirilor de azi, „eroii zilei” nu mai sunt performerii, „olimpicii”, bunii manageri, ci serviciile de urgenţă: pompierii, poliţiştii, medicii, serviciile de intervenţii/ reparaţii. Şi: mulţi, foarte mulţi, cârpaci de moment. Dovadă că mecanismul nu e funcţional, că se rupe şi se prăbuşeşte zilnic.”

Editorialistul Adrian Ciubotaru scrie în articolul său despre „Alegerile din 15 noiembrie. Câteva concluzii”(II). Citez: „Spre sfârșitul anului 2020, norocul președintelui a secat. Se poate spune, cu îndreptățire, că și-a făcut-o cu mâna și, mai ales, cu gura lui. Probabil că Moscova va miza pe alt “prinț“ (de exemplu, primarul actual al Chișinăului) și, când lucrul acesta va deveni „oficial“, prăbușirea lui Igor Dodon va fi iminentă. În momentul de față însă, el poate doar să mai semene niște semințe ale vrajbei în societate (vezi, de pildă, proiectul de lege privind statutul special al limbii ruse), în speranța că acestea vor da roade și că din aceste roade i se va hrăni cariera politică ulterioară.”

Deputați și analiști politici califică drept nefuncțională inițiativa celor trei socialiști, care ar oferi „un statut special limbii ruse în Republica Moldova”, întrucât contravine modului firesc în care minoritățile naționale înțeleg să-și exercite drepturile lor, precum și standardelor internaționale în materie, cu o conotație electorală, care „instigă societatea la vrajbă interetnică, ceea ce de fapt constituie o infracțiune, conform art. 346 din Codul penal”, a spus analistul politic Oazu Nantoi, pentru GAZETA de Chișinău. „Populism ieftin, servit ca o compensație după o înfrângere rușinoasă”, astfel califică deputatul Platformei DA, Igor Munteanu, inițiativa respectivă. „Calific demersul lor ca fiind unul primitiv, populist și dușmănos față de interesul național. Avem de a face cu un exemplu de populism ieftin, marca PSRM, acoliții căruia își demonstrează astfel egoismul politic și docilitatea rușinoasă față de un actor geopolitic activ implicat în recrutarea de influență locală, iar în acest scop sunt pregătiți să trădeze interesul național și să sfideze ordinea constituțională a țării”.

Mai multe informații aflați din ediția de mâine, 27 noiembrie 2020, a GAZETEI de Chișinău.

XS
SM
MD
LG