Linkuri accesibilitate

Ursula von der Leyen:„Este un moment hotărâtor pentru Europa”


imagine de arhivă
imagine de arhivă

„Este un moment hotărâtor pentru Europa”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la sosirea sa la summitul informal al Uniunii Europene de la Versailles, care are loc la Paris.

„Este un moment în care războiul lui Putin testează și rezistența democrațiilor (...) Vom regândi strategia energetică, trebuie să scăpăm de dependența de energia din Rusia și pentru asta avem nevoie de investiții masive în surse regenerabile”, mai spus șefa Comisiei Europene.

E a adăugat că la Bruxelles se „discută și Ucraina ca parte a familiei noastre europene. Ne dorim o Ucraină liberă și democratică cu care împărtășim un destin comun”, a spus von der Leyen.

Ucraina a înaintat o cerere de aderare la Uniunea Europeană la scurt timp după începerea invaziei rusești, cerere care trebuie examinată acum de Comisia Europeană. Kievul a cerut sub presiunea războiului ca cererea să fie examinată într-un regim exceptional, deci extrem de repede. Ucraina a fost urmată la scurt timp de R. Moldova și Georigia.

Potrivit ultimului proiect de declarație finală a summitului de la Versailles, văzut de corespondentul Europei Libere, cererea Ucrainei va fi comentată în document. Pentru moment nu sunt indicații că liderii europeni vor face vreo referire și la Moldova sau Georgia.

Toate țările vest-europene din UE sunt împotriva unei „proceduri accelerate” de primire a Ucrainei dar nu se pune problema dacă sunt „pentru sau împotriva admiterii” Ucrainei în UE – a declarat premierul olandez Mark Rutte înainte de începrea summitului informal de la Versailles, din Franța.

„Aceasta [ invitarea unei țări să devină candidată la aderare] este o procedură de ani de zile. Trebuie să vedem ce putem face pe termen scurt” pentru a sprijini Ucraina, agresată militar de Rusia, a mai spus premierul olanez.

La rândul său, Xavier Bettel, premierul Luxemburgului, a declarat reporterilor la Versailles că „nu trebuie să dăm Ucrainei sentimentul că totul se poate întâmpla peste noapte”, referindu-se la durata procedurilor de aderare la UE.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG