Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație al companiei moldo-ruse Moldovagaz, nu exclude că tarifele la gaze ar putea crește în continuare, chiar dacă, după o perioadă în care prețurile de achiziție a gazelor au fost în creștere, în prezent „au loc corectări”. Ceban spune că aplicarea noii formule de calcul, începând cu luna octombrie, ar putea diminua șocurile mari.
Șeful de la Moldovagaz a mai spus că la iarnă R. Moldova va avea gaze, indiferent ce furnizori vor fi. El și-a exprimat speranța că Gazprom își va menține poziția de furnizor principal de gaze în Republica Moldova.
Prețuri speciale pentru Găgăuzia?
Cât despre protestele din Găgăuzia și solicitările cetățenilor autonomiei adresate premierului Rusiei privind oferirea unui preț preferențial, Vadim Ceban a spus că aceste acțiuni sunt de natură politică, iar Gazprom nu negociază cu politicienii.
Principalele declarații, pe scurt:
- Despre tarife: Prețul pe care îl avem azi e destul de avantajos, dacă îl comparăm cu cel de la burse. Evident că, raportate la puterea de cumpărare și veniturile consumatorilor, tarifele nu sunt cele mai atractive. Formula actuală, în special pentru perioada de iarnă, este una avantajoasă.
- Despre un posibil preț de 50 de lei și mai mult pentru un metru cub de gaze: Nu pot exclude nimic în condițiile actuale de piață. Însă, la acest moment, după majorări, au loc corectări. Cert este că, odată cu schimbarea formulei, în octombrie, nu vom avea aceste șocuri mari în fiecare lună. Nu este scopul nostru să „încărcăm” consumatorul cu tarife mari.
- Despre consumatori și debranșări: Avem consumatori foarte disciplinați. Nivelul de achitări e destul de mare. Pentru iulie, de exemplu, a fost de 96,4%. În contextul debranșărilor, în octombrie-noiembrie vom acționa în comun cu Guvernul. Sper că Guvernul va anunța un pachet solid de compensații.
- Despre protestele din Găgăuzia și solicitarea către premierul Rusiei privind un preț preferențial la gaze pentru regiune: UTA Găgăuzia e R. Moldova. Aceste adresări au un substrat mai mult politic. Negocieri directe cu Gazprom sunt posibile, doar că Gazprom negociază aspecte comerciale, nu negociază cu politicienii, ci cu traiderii și în acest caz este vorba de Moldovagaz.
- Despre cine va acoperi găurile financiare cauzate de „devierile tarifare” estimate la 3,3 miliarde de lei spre sfârșitul anului 2022: Consumatorul trebuie să [le] acopere. Întrebarea este: când? Prima metodă [de recuperare] este creșterea tarifului pe care nimeni nu și-o dorește. A doua: să ni se ofere o perioadă pentru recuperarea diferențelor prin neadmiterea micșorării tarifului, atunci când prețul de achiziție este mai mic față de plățile aplicate.
-
„Din punct de vedere contabil, noi deja suntem în faliment.”
- Despre auditul datoriilor istorice: Aspectul acumulării datoriilor, în opinia mea, este o chestiune internă. Noi suntem cei care trebuie să vedem pe intern cine și cum a gestionat, cum s-au acumulat [datoriile]. Cert este faptul că noi am semnat facturile, noi am primit aceste gaze declarate la vamă și, respectiv, cred că acest audit nu trebuie să se axeze pe aspectul gaz-marfa primită-acceptată și, respectiv, facturată. [...] Nu cred că e o problemă de confirmare a sumei datoriilor. [...] Vom oferi toată informația solicitată de care dispunem. Nu dispunem de toată informația din perioada 1993-1994.
- Despre auditul „paralel” al Gazprom: Auditul este realizat de Moldovagaz și nu de Gazprom. Vrem să fim siguri de starea actuală a acestor datorii. Auditul va fi finalizat acum, în septembrie. Nimeni nu pune la îndoială că auditul lansat de guvern nu ar trebui să fie făcut.
- Despre relația cu guvernarea: Este cert că SA Moldovagaz este auzită. Niciodată nu vom comenta și nu ne vom deda la provocări pe anumite chestiuni politice. Noi nu suntem politicieni, ne interesează doar aspectele comerciale – reglementare, tarife, prețuri. [...] Văd un lucru foarte bun în ultima perioadă. Suntem invitați și participăm la diferite discuții gen Strategia energetică, planuri anticriză, suntem consultați, auziți. [...] Noi [Moldovagaz] suntem pro-țară, pro-Republica Moldova definitiv.
- Despre câți bani a plătit Republica Moldova Rusiei din momentul când au început să crească prețurile de achiziție [din noiembrie 2021 și până în prezent]: Peste 750 de milioane de dolari. Dacă importăm un miliard de metri cubi pe an, iar prețul mediu de achiziție e 750-800 de dolari – acesta este costul pe care îl plătim.
- Va avea sau nu va avea Republica Moldova gaze la iarnă?: Cert e că va avea. Sistemul trebuie să lucreze indiferent care e sursa [de furnizare]. Sursa poate fi diferită, dar gaze vor fi. Sper să continuăm relațiile cu furnizorul de bază și să depășim momentele de neînțelegere.