Linkuri accesibilitate

Ștefan Gligor: „Actuala clasă politică își pregătește terenul pentru alegerile parlamentare din 2018 ca să rămână la putere”


Ștefan Gligor
Ștefan Gligor

Interviu cu directorul de programe al Centrului de Politici și Reforme

Partidele politice din Moldova vor primi aproximativ 40 de milioane de lei de la stat în 2018. Partidele vor primi un leu și 11 lei bani pentru fiecare vot primit la ultimele alegeri parlamentare și 47 de bani pentru fiecare vot primit la alegerile locale. Partidele din opozitie ar trebui sa fie mai aproape de cetateni, este opinia directorului de programe al Centrului de Politici și Reforme, Ștefan Gligor. El crede că schimbarea adevărată nu va avea loc o dată cu alegerile parlamentare preconizate pentru toamna acestui an.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:16:43 0:00
Link direct

Ștefan Gligor: „Astăzi nu avem premise de a crede că scrutinul parlamentar din toamna anului 2018 ne va aduce o nouă clasă politică din simplul motiv că actuala clasă politică, care se face responsabilă de toate relele pe care le avem – de la furtul miliardului și spălarea banilor până la proasta funcționare a instituțiilor și încălcarea drepturilor cetățenilor, lipsa unei justiții independente ș.a.m.d., actuala clasă politică își pregătește terenul pentru alegerile parlamentare din 2018 ca să rămână la putere. Acest lucru îl fac, în primul rând, prin aranjamente juridice, care țin de sistemul electoral. Ei în vară au schimbat sistemul electoral, în iulie anul trecut, într-un sistem pe care-l numesc „mixt”, care le permite lor într-un mod sigur să rămână la putere, de fapt, manipulând rezultatul acestor alegeri cu mult timp înainte de desfășurarea lor.”

Valentina Ursu
Valentina Ursu

Europa Liberă: Până la urmă, cetățeanul va decide pe cine să trimită în Parlament, cine să-l reprezinte?

Ștefan Gligor: „Nu, în acest sistem, 51 de mandate, 51 de parlamentari vor fi aleși în circumscripții uninominale. În aceste circumscripții uninominale alegerile se vor desfășura pe două criterii foarte simple: 1) că nu este un cenz minim de participare, deci, dacă au venit trei, patru, cinci oameni sau o persoană la alegeri, ele se consideră valide și nu contează un eventual boicot; în sensul acesta, așa s-au gândit să neutralizeze boicotul și 2) acel care ia o simplă majoritate de voturi în primul tur – 15%, 18%, 20%...”

Europa Liberă: …accede în Parlament?

Ștefan Gligor: „Accede în Parlament, pentru că, în acest sistem, în circumscripții există un singur tur de vot. Astfel, manipulând cu numărul de candidați, popularitatea lor pe care Partidul Democrat o știe foarte bine în urma sondajului din vara trecută, efectuat pe un eșantion de 12 mii de oameni, ceea ce este enorm de mult și ei știu la nivel de sat și la nivel de mahala popularitatea anumitor candidați din teritoriu, pe care din start îi prelucrează, îi racolează și pe care îi vor antrena în aceste alegeri în mod deghizat, ascuns sau în mod oficial – ei pot să se numească candidați independenți, ei pot să meargă chiar pe liste, precum că din partea altor partide, dar acești oameni vor fi racolați și asamblați într-o majoritate parlamentară docilă PD-ului, servilă PD-ului în toamna anului 2018, după validarea mandatelor. Respectiv, șanse obiective reale pentru cetățean de a avea un Parlament reprezentativ, care reprezintă voința majorității simple a cetățenilor, nu sunt. Acei 15-20% care vor vota pentru un candidat X sau Y în teritoriu vor fi reprezentați, ceilalți 70-80 la sută nu vor fi reprezentați, voturile lor se vor dispersa în opțiuni nevalabile, pentru că mulți din ei, mai ales electoratul, oamenii care au convingeri de centru-dreapta, să spunem așa, spre doctrină liberală, spre modelul economic liberal sau de doctrină politică de centru-dreapta, voturile lor, de regulă, se dispersează în mai multe opțiuni, votând pentru candidați diferiți, iar centru-stânga…”

Europa Liberă: Deci, centru-dreapta este fărâmițat segmentul?

Ștefan Gligor: „Da, și el va fi fărâmițat și mai mult în mod intenționat. Chiar dacă partidele noastre de centru-dreapta care sunt realmente în opoziție vor desemna un candidat unic în fiecare circumscripție, eu sunt sigur că Partidul Democrat va avea grijă să desemneze încă trei-patru candidați precum că independenți pe același sector și care vor avea același mesaj, pe care-l va avea candidatul unic din partea opoziției, astfel diminuând prestația și numărul de voturi exprimate în favoarea acelui candidat care va fi reprezentantul opoziției unice a partidelor de opoziție, precum este, de exemplu, PAS-ul și Platforma Demnitate și Adevăr. Asta este strategia lor din start de control al procesului electoral și de anihilare și manipulare a rezultatului și de asta și spun că toate forțele sănătoase care mai sunt în această țară, care înțeleg viitorul, pentru că viitorul nu este o enigmă, el este astăzi prognozabil, înțelegând catastrofa care ne așteaptă în alegerile parlamentare, noi trebuie să facem tot posibilul ca să anulăm acest sistem electoral.”

Europa Liberă: Domnule Gligor, Dvs. vorbiți despre doctrine, platforme electorale, dar cetățenii rămân, deocamdată, la gândul, mulți dintre ei, că mari deosebiri între formațiunile politice de stânga și de dreapta nu există, că mai degrabă interesul de partid și de grup e pus în capul mesei, și nu cel național și de asta le pun pe toate aceste partide în aceeași oală.

Ștefan Gligor
Ștefan Gligor

Ștefan Gligor: „Acest tandem politic format din PD și PSRM a promovat o tactică și o strategie de divizare a societății pe criterii de simpatii politice sau geopolitice și lor în mare parte le reușește acest lucru. Rolul său de bufon și sperietoare pe care îl joacă Igor Dodon, el este unul agreat, este unul de înțelegere comună și de importanță pentru ambele partide, pentru că el agravează scindarea în societate și cât oamenii discută despre cum el se plimbă pe motocicletă prin Condrița ș.a.m.d., în spate se întâmplă anumite lucruri, și noi pierdem timp. Strategia lor este de divizare. Întrebarea este nu de doctrine politice. Discuția despre doctrinele politice va fi valabilă atunci când noi vom avea garanții că următorul scrutin parlamentar va fi unul reprezentativ, adică majoritatea simplă a oamenilor vor fi reprezentați în acest Parlament.”

Europa Liberă: De ce alegătorul găsește mai multe asemănări între formațiunile politice decât deosebiri?

Ștefan Gligor: „Probabil că formațiunile noastre politice nu sunt foarte organizate, foarte prezente la capitolul care este viziunea acestor partide cu privire la dezvoltarea, în primul rând, economică a țării. Partidele noastre de opoziție trebuie să înțeleagă un lucru – cel mai important punct pe agenda oricărui cetățean, oricărui din noi, este bunăstarea și viitorul nemijlocit, imediat, iar bunăstarea unui cetățean în țară, în orice stat, depinde de modelul de dezvoltare economică. Care este viziunea de dezvoltare economică a Republicii Moldova? Acesta este lucrul pe care trebuie să-l spună – pe lângă critica guvernării Partidului Democrat, Socialist ș.a.m.d. -, pe care trebuie să-l explice cetățenilor partidele noastre de opoziție. Or, un model economic foarte clar de dezvoltare a țării, un program de guvernare și de reconstrucție economică a Republicii Moldova, convingător, explicat pe îndelete cetățeanului, astăzi nu este. El trebuie creat și atunci când el va fi creat, când partidele vor înțelege că asta este cel mai important lucru, nu doar mesaje negative de explicare a ceea ce fac rău adversarii politici, dar și explicarea faptului ce vor să facă pe conceptul de dezvoltare economică a Republicii Moldova când vor veni la putere este esențial.”

Europa Liberă: Ce trebuie astăzi de făcut în Republica Moldova ca cetățenii să recâștige speranța?

Ștefan Gligor: „Noi astăzi suntem într-o situație fără precedent. În Moldova, speranța se baza întotdeauna pe faptul că vor veni următoarele alegeri și oamenii vor avea o șansă, într-un mod democratic și cinstit, să-i aleagă pe alții în locul celor care i-au dezamăgit. Or, cetățenii astăzi trebuie să înțeleagă că, chiar și acest unic instrument pe care l-au avut, această bâtă de penalizare, de pedepsire a politicienilor care i-au furat, i-au dezamăgit, i-au trădat, nu o mai au și ei nu o au, pentru că Partidul Democrat de mânuță cu Partidul Socialist au schimbat sistemul electoral.”

Europa Liberă: Ce să facă cetățeanul cu buletinul de vot în data alegerilor?

Ștefan Gligor: „Da, ei pot merge și vota, dar trebuie să înțeleagă că alegerile în sistemul mixt, în circumscripțiile uninominale vor fi manipulate și atunci, votul lor va fi furat în mare parte, pentru că există un singur tur…”

Europa Liberă: Mulți dintre ei sunt conștienți că până a merge el la urna de vot, pentru el s-a decis deja cine să ajungă deputat în Parlament, dar și această constatare nu duce la bine.

Ștefan Gligor: „Păi, nu, ea duce la bine, pentru că mai avem un an.”

Europa Liberă: Explicați-i omului simplu cu ce trebuie să se ocupe un deputat.

Ștefan Gligor: „Un deputat este ales în baza unor promisiuni electorale și unui program electoral și când omul îl alege pe acel deputat, el îl împuternicește să execute programul cu care a venit la cetățean. Ne alegem reprezentanții și îi mandatăm, îi împuternicim să acționeze într-un anumit fel, nu să facă ce vor ei, ci să facă ce ne-am înțeles noi în campania electorală să facă.”

Europa Liberă: Ei trebuie să facă legi, să formeze Guvernul, iar Executivul să promoveze politicile statului care ar îmbunătăți nivelul de trai.

Ștefan Gligor: „Corect, corect. Acum, promisiunile care au fost mandatate de popor în campania electorală trebuie să fie implementate prin politicile de stat adoptate de către Parlament și executate de către Guvern. Corect, de către ministere. Ideea este că noi suntem într-o situație unicală, când Parlamentul nostru a trădat mandatul cetățeanului, obligațiile sale față de cetățean, lucrurile pe care le-au promis în 2014, au furat literalmente patru ani de zile din rezervele naționale, au acoperit spălarea a peste 20 de miliarde de bani murdari proveniți din Federația Rusă ș.a.m.d. și s-au răzvrătit formând o nouă majoritate parlamentară, pe care noi o numim „hibridă”, care nu implementează promisiunile și nu acționează în baza voinței cetățenilor, dar fac mendrele lor și unicul lucru pe care nu-l are acest Parlament, din punctul meu de vedere, nereprezentativ, nu are legitimitate. Și iată, legitimitatea este lucrul pe care ei vor să-l obțină prin alegeri manipulate în 2018, și noi trebuie să oprim acest lucru, ori noi suntem pierduți pe patru ani.”

Europa Liberă: Guvernanții spun altceva, domnule Gligor.

Ștefan Gligor: „Guvernanții întotdeauna spun altceva…”

Europa Liberă: Guvernanții spun că au obținut un regim liberalizat de vize pentru cetățenii Republicii Moldova, care pot călători acum în spațiul Uniunii Europene…

„Dezamăgirea lor a fost una imensă, și ne-au pus în standby pentru doi ani”
„Dezamăgirea lor a fost una imensă, și ne-au pus în standby pentru doi ani”

Ștefan Gligor: „În ce an?”

Europa Liberă: În 2013, după care a fost…

Ștefan Gligor: „2013, dar Parlamentul hibrid a fost făcut în următorul mandat, în 2014.”

Europa Liberă: Dar a fost semnat Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană?

Ștefan Gligor: „El a fost semnat fără o bună înțelegere… Corect, Acordul de Asociere a fost semnat ca un act de încredere din partea Uniunii Europene, fără ca Uniunea Europeană să înțeleagă că acești oameni au folosit mandatul lor din 2010 până în 2014 ca să acopere cele mai mari crime financiare din estul continentului european vreodată comise și când Comisia Europeană, când instituțiile europene, când Parlamentul Uniunii Europene au înțeles ce au făcut acești oameni, pretinsa coaliție pentru integrarea europeană, că aceștia pur și simplu au furat, dezamăgirea lor a fost una imensă și ne-au pus în standby pentru doi ani, ne-au suspendat finanțarea, ne-au suspendat alocațiile pentru justiție, asistența macrofinanciară și ne-au taxat foarte dur și au taxat Republica Moldova și guvernanții noștri.”

Europa Liberă: Domnule Gligor, la aceste alegeri parlamentare participă diferite segmente ale societății, inclusiv cei trecuți de vârsta de pensionare, care habar nu au despre ce vorbim noi acum la microfonul Europei Libere; el știe că trebuie să meargă să voteze, fie că îi dă și o pomană electorală în timpul alegerilor, fie că îi promite un spor la salariu, la pensie, că mai deschide un loc de muncă, că mai ajută administrația publică locală în comunitate să implementeze două-trei proiecte. Mentalitatea alegătorului nu digeră ceea ce discutăm noi acum.

Ștefan Gligor: „Și aici, putem adresa respectiva întrebare, în primul rând, partidelor noastre de opoziție, care au menirea, inclusiv au și obligația de iluminare și de educare politică a populației, care trebuie să fie prezenți nu o dată în săptămână, dar zilnic în anul preelectoral în teritoriu și să ajungă în casa fiecărui cetățean care le deschide portița și este gata să îi asculte. Și eu vreau foarte multă implicare, consolidare ca cetățean, ca alegător din partea partidelor de opoziție. Eu nu mai vreau să văd politică pe Facebook. E bine că se face politică pe Facebook, dar dacă partidele noastre de opoziție cu adevărat cred că ei luptă pentru această putere, pentru că ei vor să preia această putere și știu ce au de făcut cu ea, să meargă la oameni și să le explice.”

Europa Liberă: De ce nu adunați Dvs. 100 de persoane și să mergeți cu acești oameni din casă în casă?

Ștefan Gligor: „Ca activist civic să joc rolul partidului politic?”

Europa Liberă: Nu, să-i informați pe oameni ca ei să nu se lase manipulați de rezolvarea…

Ștefan Gligor: „100 de oameni este o picătură, mie îmi trebuie zece ani ca eu cu 100 de oameni să ajung în casele a 2.000.000 de persoane. Noi vorbim despre partidele de opoziție, care au mii de membri și acei oameni care sunt membri de partide și-au asumat un rol activ. Nu trebuie să ne lăsăm mâinile în jos de la faptul că cineva ne-a dezamăgit, asta este viața, asta este parte din viață – înțelegerea lucrurilor, da, lupta pentru mai mult, pentru mai bine, asta este normal. Nu trebuie să așteptăm să ne cadă din pod, noi trebuie să luptăm pentru o viață mai bună. Problema este că până acum ne-am implicat foarte puțin. Oamenii au preferat să voteze mai mult cu pașaportul, ceea ce la fel este un act de curaj, să pleci într-o altă țară neavând nicio garanție că acolo vei fi bine, dar până la urmă, votând cu pașaportul, noi am renunțat la construcția propriului stat și i-am lăsat pe aceștia, pe nesimțiții aceștia să facă ce vor ei până la urmă, să ne scuipe în față. Astăzi noi avem o opțiune foarte simplă - sau noi continuăm acest proces de degradare și, pur și simplu, de părăsire a acestei țări, pentru că foarte mulți oameni pleacă, ori noi, totuși, încercăm să inversăm lucrurile. Eu cred în faptul că oameni puțini pot face lucruri mari, că buturuga mică răstoarnă carul mare, nu drumul neted și lung, și mult. Aceasta este ideea. Noi trebuie să credem mai mult în forțele proprii și să acționăm. Dacă cineva cred că ei au convingeri și le au numai de atâta că se gândesc la ele, ei greșesc. A avea convingeri înseamnă a face zi de zi, când ai o oportunitate sau o posibilitate, ceva pentru ca cele convingeri să devină realitate. Odată ce nu faceți nimic, să știți că nu le aveți, pur și simplu. Dvs. credeți că le aveți, și asta este o mare diferență.”

Europa Liberă: Ce sacrificiu ar trebui să facă politicianul din Republica Moldova ca să recâștige încrederea cetățeanului? Și ca să-i demonstreze că se intersectează interesul politicianului cu al cetățeanului?

„Noi suntem un stat pe hârtie; în realitate, nu putem garanta prea multe lucruri”
„Noi suntem un stat pe hârtie; în realitate, nu putem garanta prea multe lucruri”

Ștefan Gligor: „Trebuie să vină cu un program clar de guvernare și să explice cetățenilor că știu ce au de făcut după câștigarea alegerilor parlamentare. Mai devreme sau mai târziu, formațiunile de centru-dreapta vor recâștiga alegerile parlamentare. Va fi asta în 2018 sau în 2022, este o altă întrebare. Mai devreme sau mai târziu, aceasta o să se întâmple și partidele de opoziție trebuie să fie foarte credibile când explică oamenilor că știu ce au de făcut, în primul rând, cu economia acestei țări. Eu astăzi nu văd un model de dezvoltare economică promovat de către partidele de opoziție. Care este acest model? El e social-democrat, el e democrat, el este liberal, este stat minimal, acesta este stat nonintervenționist? Ce este asta? Care este modelul economic? Pentru că modelul economic este legat de mai multe dimensiuni, în primul rând, de modul de reglementare, cât de multe legi avem, cât de clare și bune sunt și de independența justiției, pentru că investițiile nici locale, nici străine nu vin în țară și nu rămân în țară în momentul în care nu există garanția protecției acelor investiții, ori noi, fiind clasați astăzi într-un nou rating mondial pe independența justiției, fiind clasați pe locul 109, ceea ce este absolut grav. Nu putem spera la o dezvoltare economică stabilă nefiind în stare să garantăm investitorilor atât celor locali, cât și celor străini capitalul lor investit aici și drepturile lor. Noi suntem un stat pe hârtie; în realitate, nu putem garanta prea multe lucruri și de asta eu vreau să văd model de dezvoltare economică cu care vin partidele de opoziție la oameni și le spun, uite, noi vrem să schimbăm țara asta în mai bine!”

Europa Liberă: Punem punct, spunând că Moldova are nevoie de un lider național?

Ștefan Gligor: „Punem punct, spunând că Moldova are nevoie de noi proiecte politice construite pe orizontală, în convingerea mea, care nu depind de un lider, proiecte făcute de echipe. Eu niciodată nu am crezut în proiecte construite în jurul unei singure persoane și de asta liderii noștri politici trebuie să aibă în jurul lor echipe, în primul rând, formate din tehnocrați profesioniști din diverse domenii, multidisciplinare, de la juridic la economic și la social, care ar fi parte din organele executive de conducere a partidelor și care ar neutraliza acele derapaje în care ar putea intra liderii. Eu nu cred în capacitatea unei singure persoane de a schimba lucrurile; eu cred în efortul colectiv, în echipe orizontale, unde deciziile se iau cu majoritatea simplă. Noi așa partide, din păcate, nu prea avem. Aceste partide, poate există începuturi sau există germeni de partide de opoziție care ar putea să se dezvolte în aceste formațiuni puternice, dar până acolo e o cale de parcurs și eu aș vrea foarte mult partidele noastre de opoziție să vină cu o viziune foarte clară cu privire la cum vor să-și dezvolte partidele lor și doi, cum au de gând să se lupte cu puterea în acest stat, pentru că a lupta pentru putere înseamnă a construi mecanisme reale cu care vin la cetățean și îi cer încrederea.”

XS
SM
MD
LG