Linkuri accesibilitate

Veaceslav Berbeca: „Partidele vin la putere pentru a-și rezolva interesele lor înguste”


Analistul politic Veaceslav Berbeca

„Republica Moldova se află la o răscruce de drumuri”, a scris ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, Dereck Hogan, într-un comentariu pentru portalul Anticorupție, în care cere deputaților să respecte voința poporului și să rezolve impasul politic actual dintre președinție și parlament. Analistul Veaceslav Berbeca, cercetător la IDIS „Viitorul”, consideră că în actualele condiții spațiul de manevră atât al parlamentului, cât și al președinției sunt limitate și, cel mai probabil, se va ajunge din nou la Curtea Constituțională după 23 martie.

Veaceslav Berbeca: „Partidele vin la putere pentru a-și rezolva interesele lor înguste”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:16:06 0:00
Link direct

Veaceslav Berbeca: „Toți așteptăm ziua de 23 martie să vedem ce o să se întâmple, în sensul că după 23 martie înțelegem că dna președintă Maia Sandu se va adresa Curții Constituționale pentru a constata circumstanțele dizolvării parlamentului și urmează să așteptăm care va fi decizia Curții Constituționale în aceste circumstanțe.”

Europa Liberă: Pe ultima sută de metri și deputații nu stau cu mâinile în sân.

Veaceslav Berbeca: „Da, deputații nu stau cu mâinile în sân, într-adevăr. Am văzut, și din partea Partidului Democrat a fost lansată o inițiativă, un fel de program prin care ei consideră că ar trebui să fie depășite problemele cu care se confruntă Republica Moldova. De asemenea vedem că sunt foarte activi și socialiștii, ei au fost activi toată această perioadă, au încercat să vină cu soluții, adică să arate că își doresc depășirea situației de criză care există în Republica Moldova.

Vedem că sunt foarte activi și socialiștii...

Practic, toate partidele au vorbit despre faptul că acest parlament ar trebui să fie dizolvat, dar, ținând cont de problemele cu care se confruntă Republica Moldova, în special problema pandemiei, ar trebui să avem o perioadă de tranziție, pentru ca guvernul să adopte deciziile necesare ca să semneze contractele necesare, să adopte politici necesare, ca să putem trece mai ușor pandemia.”

Europa Liberă: Dar și această perioadă tranzitorie este înțeleasă în mod diferit, pentru că unii zic că ar putea adversarii Maiei Sandu să o compromită și să-i scadă din rating, alții întrevăd alte scenarii?

Veaceslav Berbeca: „Dilema anticipate sau referendum este o dilemă falsă, fiindcă nu are sorți de izbândă. Și dacă mergem la referendum, asta nu înseamnă că dacă referendumul este organizat și dacă eșuează parlamentul este obligat să-și dea demisia, adică eu nu văd nicio soluție în cazul de față. Eu am și presupus că deputații nu vor merge la referendum, nu-l vor organiza și, din câte înțeles, calea aceasta nu va fi urmată, fiindcă nu este o cale care este pusă în discuție. Și evident că vor trebui să creeze un guvern, putem să-l numim oricum: anticriză, de salvare națională sau de tranziție ș.a.m.d., și nu vor dori aceste alegeri anticipate, și nu-și doresc alegeri anticipate.

Ar putea fi motive foarte multe, posibil și faptul că unele partide stau prost în sondaje, iar alte partide înțeleg că nu vor trece pragul electoral, dar motivația lor este clară și au dreptul la astfel de acțiuni, să nu-și dorească alegeri anticipate. Atunci când vorbim despre fiecare partid cum se plasează sau ce fel de acțiuni întreprinde, este foarte important în acest caz, fiindcă cei care vor fi activi și văd că mai multe partide au încercat să fie mult mai active vor prelua inițiativa și depinde foarte mult cum va fi această problemă care există în Republica Moldova gestionată.”

Europa Liberă: Nu contează cum se va numi un eventual guvern, dacă se ajunge la un compromis să fie votat în parlament, problema e ale cui voturi se adună pentru a i se acorda vot de încredere unui asemenea cabinet de miniștri.

Veaceslav Berbeca: „Este adevărat, dar este și important în cazul dat dacă Maia Sandu va accepta. Deci, ea a spus că nu acceptă niciun fel de candidat din partea partidelor din parlament, în special din partea majorității create și asta este...”

Europa Liberă: O majoritate creată, deocamdată, nu există.

Veaceslav Berbeca: „Nu, conform Curții Constituționale, decizia din februarie a spus că există o majoritate parlamentară, care a venit cu un candidat.”

Europa Liberă: Dvs. ați auzit o decizie fermă că a fost constituită o majoritate parlamentară?

Veaceslav Berbeca: „D-apoi cum? Doar Curtea Constituțională a spus că există această majoritate. Depinde foarte mult acum de mișcările pe care le va face Maia Sandu în viitor. Eu înțeleg că soluționarea acestei decizii este acum în curtea Curții Constituționale, adică să vedem cu ce decizii va veni ea. Dacă va constata că nu au fost întrunite condițiile pentru declanșarea alegerilor anticipate conform art. 85, atunci bănuiesc că iarăși se vor adresa deputații Curții Constituționale să vină cu o soluție. Soluția care a fost propusă de Curtea anterioară, țineți minte, de a-l „deconecta” pe fostul președinte Dodon pe câteva minute, a fost revăzută anul trecut.”

Europa Liberă: Da, și Curtea nu mai permite acest lucru, să fie suspendat președintele pe o perioadă scurtă.

Veaceslav Berbeca: „Da, nu mai permite. Este foarte probabil să se adreseze iarăși Curții și depinde iarăși de decizia Curții: va insista asupra ideii că trebuie rezolvată problema respectivă între instituții sau va veni chiar cu o soluție, deja soluțiile pot fi diferite.”

Europa Liberă: Eventual, dacă se găsesc voturi și se învestește un cabinet de miniștri, câtă credibilitate va avea un asemenea guvern sprijinit de deputații din „Pentru Moldova”?

Veaceslav Berbeca: „Toți înțelegem că cea mai mare problemă care acum se discută în societate este Partidul „Șor” și cei care sunt apropiați de Partidul „Șor”, adică sub nicio formă un guvern format inclusiv cu reprezentanții acestor partide nu va avea niciun sprijin din partea partenerilor noștri de dezvoltare. Și asta au spus-o de mai multe ori, cu diferite ocazii, reprezentanții acestor organizații internaționale.”

Europa Liberă: Dar foarte direct lucrul acesta l-a spus și dl Michalko, și ambasadorul american Hogan?

Veaceslav Berbeca: „Da, l-au spus...”

Europa Liberă: Ambii demnitari occidentali au spus că nu putem vorbi despre un viitor al Republicii Moldova care ar fi decis de către cei care sunt corupți, care sunt implicați în furtul miliardului.

Va trebui, într-un fel, resetată majoritatea parlamentară care a sprijinit-o pe Mariana Durleșteanu...

Veaceslav Berbeca: „Înțelegem că acest partid, cei care sunt pe lângă acest partid sunt un fel de parteneri neagreați sau, haideți să spunem așa, un fel de grupare care pur și simplu nu este agreată de Occident, ținând cont de trecutul deloc glorios al acestor partide și din acest punct de vedere, chiar dacă se va crea o majoritate parlamentară sau va fi votat un guvern, presupun că, dacă se va merge pe această idee, va trebui, într-un fel, resetată majoritatea parlamentară care a sprijinit-o pe Mariana Durleșteanu.”

Europa Liberă: Chiar Mariana Durleșteanu a spus că anticipatele bat la ușă. Cum ați tălmăci Dvs., că ea face un pas înapoi?

Veaceslav Berbeca: „Greu de spus, fiindcă socialiștii au spus că continuă să o sprijine și insistă pe candidatura ei, adică am putea presupune că dna Durleșteanu înțelege problemele pe care le pun partidele și probabil înțelege că, chiar dacă va fi constituită o alianță, această alianță va fi pe o anumită perioadă, probabil planul care a fost anunțat de către Partidul Democrat. Dacă ne referim la planul democraților, principala acțiune pe care trebuie s-o întreprindă ei, s-o îndeplinească și să o gestioneze este vorba de pandemie. Dar noi nu știm unde este acest punct că pandemia într-adevăr va fi controlată, va fi gestionată bine și deja am putea, într-un fel, porni procesul de declanșare a alegerilor anticipate, fiindcă, după cum Republica Moldova trece prin această pandemie, mă tem eu că problema nu va fi rezolvată atât de ușor.”

Europa Liberă: Cât de afectată vedeți viața de zi cu zi a cetățeanului Republicii Moldova, ținând cont și de criza sanitară, dar și de criza politică? Pare-se că cele două crize se suprapun.

Veaceslav Berbeca: „Republica Moldova este cel mai sărac stat din Europa și deja deținem acest titlu, să-i spunem așa, de vreo 20 de ani, dacă nu mai mult. Din păcate, iarăși revin la declarațiile partidelor politice, într-un fel, să stabilizăm economia. Astea și sunt unele așteptări din partea cetățenilor – să fie stabilizată economia. O țară care are atât de multe probleme în diferite domenii, dacă ne uităm, este foarte greu într-adevăr de a obține rezultate foarte bune într-o perioadă foarte scurtă. Și de asta eu sunt puțin circumspect atunci când partidele spun că vor crea un guvern de tranziție pe o perioadă scurtă, după care nu vor veni în parlament și vor declanșa alegeri anticipate. Este foarte posibil ca această guvernare, dacă se creează, să-și ducă mandatul până în 2023, când vom avea alegeri parlamentare ordinare.”

Europa Liberă: Și totuși, cetățeanul continuă să deteste clasa politică, deznădejdea s-a clădit mai mulți ani la rând, iar acum această apatie e tot mai pronunțată.

Veaceslav Berbeca: „Evident, cetățeanul a tot sperat că vor veni, în sfârșit, lideri politici care vor rezolva problemele din Republica Moldova. Aduceți-vă aminte ce s-a întâmplat în 2009, eu îmi aduc aminte cât entuziasm era la o bună parte a societății.”

Europa Liberă: Chiar și s-au investit speranțe mari ca după asta să se vorbească despre marea dezamăgire.

Veaceslav Berbeca: „Da, de asta, într-adevăr, așteptările sunt foarte mari și reacția oamenilor o vedem când uneori par impasibili la ceea ce se întâmplă este explicată, într-un fel, de această situație gravă din Republica Moldova din punct de vedere economic și politic, fiindcă foarte mulți, chiar dacă vin la alegeri, chiar dacă investesc speranțe în anumiți politicieni, la un moment dat, de multe ori în discuții spun că și aceștia nu vor face nimic.

Într-adevăr, așteptările sunt foarte mari...

Adică deja s-au deprins cu această situație proastă din Republica Moldova care nu este depășită și economic, și politic, și în domeniul justiției.”

Europa Liberă: Din această confruntare dintre instituția prezidențială și cea legislativă cine are de câștigat?

Veaceslav Berbeca: „În primul rând, va avea de câștigat acea instituție care își va realiza scopul pus. Dacă Maia Sandu va reuși să declanșeze alegeri anticipate, înseamnă că Maia Sandu va câștiga, dacă, dimpotrivă, partidele din parlament vor reuși să formeze un guvern care va fi votat – vor câștiga aceste partide din parlament, care sunt împotriva alegerilor anticipate, dar ar putea să afecteze ambele părți. În condițiile în care problemele nu se rezolvă și în primul rând mă refer acum la situația pandemică, evident asta ar putea să afecteze toate părțile, inclusiv președinția. Din câte știm, deocamdată, dna Maia Sandu încă se bucură de un sprijin mare din partea societății, dar problema aici e alta, așteptările sunt foarte mari, deci, noi ne-am deprins și până ce ne alimentează aceste speranțe că va veni cineva care ne va rezolva problemele, dacă problemele tot trenează, nu sunt rezolvate, evident erodează imaginea și a celui față în care au fost speranțe foarte multe investite. Și în cazul dat este foarte probabil ca și imaginea Maiei Sandu să se erodeze în timp, fiindcă problemele nu pot fi atât de ușor depășite, iar criza, dacă continuă, ar putea afecta toate părțile din acest joc.”

Europa Liberă: Și, în primul rând, îl fac perdant pe cetățean, pentru că el ce așteaptă - să fie mărite pensiile, să fie mărite salariile, să se aducă bunăstare, să se facă ordine în justiție și lista poate fi continuată, pentru că gradul de sărăcie încă e destul de prezent?

Veaceslav Berbeca: „Da, cel mai bun indicator al sărăciei este numărul foarte mare de oameni care pleacă peste hotare din Republica Moldova...”

Europa Liberă: Iată, eu am fost în ultima deplasare la Dondușeni și foarte multă lume pe care am întâlnit-o la piața locală spunea că așteaptă să fie ridicate restricțiile de pe timpul pandemiei, pentru că stă cu bagajele făcute.

Veaceslav Berbeca: „Noi rămânem fără cetățeni, rămânem în primul rând fără cei activi, tineri care ar putea să rezolve problemele...”

Europa Liberă: Forța motrice a unei societăți.

Veaceslav Berbeca: „Da, forța motrice... Adică, tinerii sunt cei care-s în special cu inițiativă, care sunt mai activi, care, într-un fel, vor duce greutatea socială pe viitor și aceștia pleacă și atunci evident este și o povară socială pe sistemul de pensii. Deci, probleme sunt atât de multe și din acest punct de vedere, evident o criză politică îndelungată afectează foarte mult statul, iar un guvern interimar știm foarte bine că nu poate să adopte decizii importante așa cum prevede Legea guvernului.

Acum auzim în societate că nu sunt foarte activi cei din guvern...

Acum auzim în societate că nu sunt foarte activi cei din guvern, dar asta este o situație foarte justificată, fiindcă ei știu că sunt interimari, ei sunt pe o perioadă, nu vor dori să-și asume niște responsabilități, în momentul în care mandatul lor practic este pe zile, este numărat. Și de asta am impresia că Republica Moldova se mișcă mai mult din inerție, plutește, dar nu știu când vom ajunge la mal și sunt tot felul de pietre subterane care afectează permanent mișcarea Republicii Moldova în dezvoltarea ei.”

Europa Liberă: Dacă un cetățean rămâne turmentat, dezorientat, zăpăcit, cine îi arată luminița de la capătul tunelului?

Veaceslav Berbeca: „Nu trebuie, și Dvs. înțelegeți foarte bine, să plasăm pe umerii cetățenilor faptul că nu au ales pe cineva. Noi în Republica Moldova, spre deosebire de alte republici din fostul spațiu sovietic socialist, totdeauna am avut alternanța la putere, asta înseamnă că totdeauna cetățenii acestui stat, când au văzut că guvernarea nu rezolvă problemele, au fost scoși de la putere și asta a fost totdeauna de la independență încoace.”

Europa Liberă: Încrederea s-a pierdut și în partidele de dreapta, și în cele de stânga?

Veaceslav Berbeca: „Da, și asta înseamnă că povara ar trebui să fie pe umerii partidelor politice care vin la guvernare.

Deci, cea mai mare problemă care este?

Că partidele politice care vin la guvernare, foarte multe văd în Republica Moldova un proiect economic, adică nu există o strategie de dezvoltare, dar pur și simplu vin la putere pentru a-și rezolva interesele lor înguste și cel puțin ultimii câțiva ani asta este un lucru care iese în evidență, dar din momentul când vom avea o astfel de abordare, adică nu va fi o gândire strategică care într-adevăr va pune în capul mesei interesele cetățenilor, dar ne vom gândi doar la interesele noastre înguste, vom avea problemele pe care le avem acum.”

Europa Liberă: În acești aproape 30 de ani de independență, Republica Moldova ar fi avut vreo 27 de guverne și chiar de la guvernanți am auzit constatarea că, deocamdată, nu există un proiect de țară.

Veaceslav Berbeca: „E vorba de faptul că își promovează, în primul rând, interesele lor înguste și, în al doilea rând, n-avem o imagine foarte largă a felului cum ar trebui Republica Moldova să se dezvolte...”

Europa Liberă: Nu este o viziune clară.

Veaceslav Berbeca: „Nu este o viziune, da, adică noi mergem așa, de la moment la moment. Eu aș zice că vina o poartă în primul rând politicienii. E vorba și de faptul că vin în alegeri cu foarte multe promisiuni, foarte mult populism este, evident că atunci când vii la alegeri promiți foarte multe, dar știi că nu ai astfel de posibilități, există o problemă între tine și între cei care te votează.”

Europa Liberă: Ușor-ușor atunci și responsabilitatea de la clasa politică trece și la alegător?

Veaceslav Berbeca: „Da, dar pe alegători trebuie să-i înțelegem, de 30 de ani tot nu văd luminița de la capătul tunelului și noi avem așa o cultură de asta politică patriarhală, în Republica Moldova așteptăm să vină cineva să ne rezolve problemele. Și de asta avem așteptări foarte mari de la unii politicieni și când vedem că lucrurile nu se rezolvă, deodată ne dezamăgim și chiar și partidele politice din Republica Moldova, dacă ne uităm, sunt partidele unor lideri, nu este liderul – s-a terminat și cu partidul. Iaca tot răspunzând la întrebarea Dvs.: de ce noi nu avem un proiect de țară sau viziune? Fiindcă practic nu știu dacă găsim vreun partid politic în Republica Moldova care a fost ales în toate parlamentele după independență până acum, nu există.

Sunt partide-proiecte economice, anumite interese stau, poate mai acaparăm niște pământuri prin Chișinău, vin la guvernare și se începe o redistribuire a bunurilor în Republica Moldova și asta-i permanent, adică nu există o abordare strategică, asta este într-un fel și explicația Maiei Sandu, că nu mai trebuie să tolerăm corupția și anume unele partide care sunt în parlament și sperăm că odată cu mandatul acestui parlament se va pune capăt dezmățului care îl avem în Republica Moldova de prin 2009, fiindcă o bună parte din partidele care sunt în parlamentul actual sunt manifestările grupurilor de interese care au fost promovate de prin 2009 încoace, poate și mai demult, dar în mod special de prin 2009 încoace, care pur și simplu au avut alte scopuri decât rezolvarea problemelor Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Dacă se vorbește că un mandat poate fi vândut de la câteva sute de mii de euro până la un milion, dacă a dispărut miliardul și încă justiția nu și-a făcut treaba, ce să înțeleagă simplul cetățean, omul care are o pensie de puțin peste 1.000 de lei? El nici nu poate să raporteze pensia lui la aceste cifre cu nu știu câte zerouri, ca să vadă cât de mare este contrastul între cel care trăiește sărac și cel care a ajuns să fie bogat.

Veaceslav Berbeca: „Da, asta este o constatare într-adevăr care iese în evidență și, din păcate, aceștia care primesc pensii foarte mici sunt cei care rămân aici, iar dacă vom sta și ne vom uita la foarte mulți politicieni, ei ar fi aici, parcă ar fi, știți, la lucru detașați pe perioada mandatului după care văd că lucrurile se schimbă și o să plece peste hotare, iar oamenii de rând care au pensii mizere, salarii mizere, evident că rămân aici sau au altă soluție – își iau familia și pleacă peste hotare. Deci, asta este drama Republicii Moldova cu care noi ne confruntăm, prin care trecem și pe care nu putem să o depășim, și asta este o problemă care trenează deja de 30 de ani, de la independența Republicii Moldova.”

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG