Linkuri accesibilitate

Victor Catan: „Au urzit un plan pentru a aduce influența cât mai puternică a Federației Ruse”


Președintele moldovean Igor Dodon și liderul transnistrean Vadim Krasnoselski la reședința de la Condrița
Președintele moldovean Igor Dodon și liderul transnistrean Vadim Krasnoselski la reședința de la Condrița

Fostul ministru de interne despre întrevederea Dodon-Krasnoselski.

Interviu cu fostul ministru de interne Victor Catan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:33 0:00
Link direct


Întâlnirea de la Condrița, care este a treia între Dodon și Krasnoselski, aleși ambii în funcție la sfârșitul lui 2016, a fost mediatizată intens în această săptămână. Șeful statului a spus că a „reiterat”, împreună cu liderul transnistrean, „importanta operațiunii de pacificare de la Nistru drept garanție a păcii și securității cetățenilor”. Iar liderul tiraspolean spune că pentru ei misiunea de pacificare include şi Grupul Operativ al Trupelor Ruse. Ex-ministrul de interne, fost co-președinte al Comisiei Unificate de Control, Victor Catan crede Grupul Operativ al Forțelor Armate ale Federației Ruse trebuie retras fiind un factor destabilizator.

Victor Cătan
Victor Cătan

Victor Catan: „Pentru noi, pentru cetățenii Republicii Moldova, este important faptul că încă o dată ne-am convins că președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, este același lacheu ca și Krasnoselski, liderul separatist din Tiraspol, și s-au întâlnit pentru a soluționa chestiunile care sunt propuse de Kremlin. Trei cele mai importante: prima – de a-l întâlni pe Patriarhul rus Kiril în Republica Moldova și în Transnistria, în scopul de a duce influența rusă în Republica Moldova, nu pentru a ne împăca cu malul stâng al Nistrului, dar pentru a domina în domeniul strategiei putiniste, vasăzică de a cădea sub influența Federației Ruse.

Convenția moldo-rusă din 21 iulie 1992 stipulează că „forțele armate ale Federației Ruse sunt în afara procesului de pacificare și vor avea un statut neutru”...

Doi: ei unanim, ceea ce au spus-o și mai înainte, s-au pronunțat că forțele armate ale Federației Ruse, moștenitoare ale Armatei a 14-a, Armata a 14-a care a luptat împotriva orânduirii constituționale din Republica Moldova, ne-a adus sute de jertfe omenești, nimiciri ale imobilelor ș.a.m.d., care încearcă de a o preface în pacificatori. Niciodată n-a fost acest lucru! Mai mult ca atât, noi avem două documente interstatale cu Federația Rusă. Primul cu privire la statutul forțelor armate ale Federației Ruse temporar dislocate pe teritoriul Republicii Moldova și termenele de retragere din Republica Moldova, care stipulează că contingentul militar ori grupul operativ, așa cum se numește ea a Federației Ruse, va avea un statut neutru. Și al doilea document este Convenția moldo-rusă din 21 iulie 1992 cu privire la principiile de reglementare a conflictului armat din zona transnistreană a Republicii Moldova, care în articolul 4 stipulează că „forțele armate ale Federației Ruse sunt în afara procesului de pacificare și vor avea un statut neutru”.

Noi vedem că ei, cei din grupul operativ au ieșit din cazărmi și de acum fac diferite aplicații militare pe Nistru și în Zona de Securitate, ceea ce este categoric interzis. Comisia Unificată de Control tacit lasă lucrurile astea, fiindcă trebuie să aibă consens, doar delegația Republicii Moldova nu poate rezolva nimic și ei își fac de cap, în Zona de Securitate s-au transformat într-un scut de apărare a regimului separatist din Tiraspol.”

Europa Liberă: Și Vadim Krasnoselski repetă a câta oară că pentru ei misiunea de pacificare include și Grupul Operativ al Trupelor Ruse, ei nu le separă. Pe de altă parte, Chișinăul spune foarte clar că aceste două entități trebuie să fie aparte.

Victor Catan: „Atunci când am pregătit proiectul Convenției moldo-ruse, care a fost semnată de Boris Elțin și Mircea Snegur, a fost o înțelegere categorică că în procesul de pacificare, de dezangajare a forțelor armate implicate în conflict, de creare a Zonei de Securitate, forțele armate nu vor avea nicio atitudine. Ei încearcă să facă lucrul acesta pentru a-i da un statut legitim de aflare în Republica Moldova, dar aceasta este o chestiune spusă pentru proști. Dacă ei consideră, Krasnoselski, că Grupul Operativ și forțele de menținere a păcii sunt unele și aceleași, eu sunt de acord, fiindcă cei care din forțele armate fac aplicații militare fără a fi restrânse de forțele de menținere a păcii ruse, care-s în zona respectivă, și ei sunt în complicitate, fac toate chestiunile militare împotriva suveranității și independenței Republicii Moldova, fără a se consulta cu organismele de pacificare – Comisia Unificată de Control, Comandamentul militar al forțelor de menține a păcii.”

Europa Liberă: Sunt și unele voci care spun că totuși cei doi ar continua dialogul ce ține de federalizarea Republicii Moldova. Credeți că mai este actuală această problemă?

Victor Catan: „Dacă am fi atenți, atunci când au făcut declarații Dodon și Krasnoselski, Krasnoselski s-a pronunțat categoric: „Noi suntem stat independent”, el așa a spus, „și chestiuni privind reglementarea politică a conflictului noi nu discutăm, fiindcă nimeni nu are nicio propunere, nici Republica Moldova, nici Tiraspolul, nici Rusia, nimeni”. Adică, ei se consideră stat independent și au venit pur și simplu la iaz să vadă dacă peștii cei pe care i-au adus din Transnistria sunt vii și când au să-i pescuiască. Dar, de fapt, ei au urzit un plan pentru a decapita, cred eu, și actuala guvernare a Republicii Moldova și a aduce influența cât mai puternică a Federației Ruse atât în Chișinău, cât și în Tiraspol.”

Europa Liberă: Igor Dodon a anunțat că va merge la Moscova în luna octombrie, se va întâlni iarăși cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. El va merge cu aceste rezultate ale dialogului pe care l-a purtat cu Krasnoselski acolo, în capitala Rusiei?

Victor Catan
Victor Catan

Victor Catan: „Păi nu este niciun rezultat al convorbirilor. Din câte eu am auzit, la consfătuirea asta a treia, ei și-au expus pozițiile lui Putin, că Grupul Operativ al Forțelor Armate ale Federației Ruse este unul, chipurile, pacificator. Putin de când încearcă de a-și justifica aflarea acestor formațiuni militare în Republica Moldova? Doar în „Memorandumul Kozak” era spus că forțelor armate ale Federației Ruse, se are în vedere Grupul Operativ, vor staționa pe teritoriul Republicii Moldova 20 de ani.”

Europa Liberă: Atunci, în 2004.

Victor Catan: „Atunci, da. Adică, ei au statut dat de ruși, că ei sunt în afara procesului de pacificare și impunerea oricăror tratative prin a căpăta ca teritoriul Republicii Moldova, fie și Transnistria, să fie cu un statut de bază militară, aceasta este de mult știut și Dodon, și Krasnoselski, ca subalternii lui Putin, ei cunosc lucrul acesta și-l fac cu lux de amănunte. Doar Dodon mai înainte s-a pronunțat chiar împotriva Rezoluției Organizației Națiunilor Unite, care cert au spus că Federația Rusă trebuie să-și retragă trupele armate din teritoriul Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Credeți că cetățenii Republicii Moldova de acum au pierdut interesul și nu ar mai putea să reacționeze, dacă și se pune ceva la cale în defavoarea interesului național?

Pe de o parte, unii fură miliarde, alții ne vând țara. Și totul e bine. Stabilitate...

Victor Catan: „Eu văd ultimele evenimente și reacția cetățenilor noștri la diferite încălcări grave ale Constituției, ale legislației în vigoare. Tot mai mult și mai mult cetățenii devin pasivi, fiindcă nu văd nicio reacție. Într-un stat civilizat, asemenea demonstrații pe care le fac cetățenii noștri ar fi luate în considerare și ceva s-ar schimba. La noi, dimpotrivă, totul este capturat, totul merge sub conducerea unei singure persoane care comandă tot ce este și cetățenii nu mai sunt luați în seamă. Revoltele acestea care sunt în societate cândva vor răbufni, fiindcă nu se mai poate de răbdat asemenea atitudine. Pe de o parte, unii fură miliarde, alții ne vând țara. Și totul e bine. Stabilitate.”

Europa Liberă: Dacă s-ar ajunge la un proiect de statut pentru această regiune și nu ar fi în folosul Republicii Moldova, nimeni nu se mai revoltă?

Victor Catan: „Țin minte, în timpul când a fost elaborat „Memorandumul Kozak” și trebuia Putin să vină...”

Europa Liberă: În 2004. Și a ieșit lumea în stradă, a făcut presiune asupra președintelui Voronin.

Victor Catan: „Noi am stat în corturi în Piața Marii Adunări Naționale, noi am apelat la toate organismele internaționale și, până la urmă, dl Voronin a luat seamă de aceste lucruri și a stopat. Nu știu ăștia dacă mai au linia „Stop!”. Ei sunt imprevizibili ce pot să facă și nu este greu de presupus că orice mișcare națională poate fi sugrumată sau înăbușită prin aplicarea forței, forței fizice, mijloacelor speciale și chiar și a armelor de foc. Ei sunt gata de toate lucrurile acestea. Vedeți, toate organele de forță sunt preluate și conduse de o singură persoană. Este bunul Dumnezeu care are grijă de toate națiunile și cred că suntem atât de păcătoși că ne-a dat pe mâna unei persoane ca să ne dăm până la urmă seama că și noi suntem oameni și ar trebui și noi cumva în statul acesta să avem cuvântul ca să cerem, ca ei să pună capăt chestiunilor care țin de discreditarea statului, de discreditarea poporului Republicii Moldova.”

XS
SM
MD
LG