Linkuri accesibilitate

Viktor Orbán, decorat de liderul Republicii Srpska. Cum se „grupează” Ungaria, Rusia și Balcanii


Viktor Orbán a fost decorat de liderul entității sârbe din Bosnia-Herțegovina într-o ceremonie la Banja Luka, pe 5 aprilie.
Viktor Orbán a fost decorat de liderul entității sârbe din Bosnia-Herțegovina într-o ceremonie la Banja Luka, pe 5 aprilie.

​​​​​​​Premierul maghiar, Viktor Orbán, a fost decorat cu medalia Ordinul Republicii Srpska într-o ceremonie organizată vineri la Banja Luka, principalul oraș din regiunea predominant sârbă a Bosniei-Herțegovina.

Ceremonia a avut loc vineri, deși Orbán a primit Ordinul încă de pe 9 ianuarie, de ziua nerecunoscută a „independenței” sârbilor din Bosnia.

Ordinul le este acordat „prietenilor buni și adevărați”, a spus liderul minorității sârbe din Bosnia-Herțegovina, Milorad Dodik, care l-a medaliat pe Orbán pentru contribuția sa la buna cooperare dintre Bosnia și Ungaria.

Ungaria a intervenit cu o sumă considerabilă investită în dezvoltarea regiunii sârbe a Bosniei, după ce Germania a retras banii promiși din cauza separatismului.

Milorad Dodik a fost sancționat de Statele Unite și Marea Britanie pentru eforturile sale de a submina acordurile de pace de la Dayton, care au pus capăt războiului sângeros în care țara din Balcani a fost implicată în anii 1990.

Orbán este unul dintre puținii lideri europeni care se asociază cu Dodik. În urmă cu un an, Dodik i-a acordat aceeași medalie lui Vladimir Putin.

Milorad Dodik îl decorează pe Viktor Orbán, Banja Luka, 5 aprilie.
Milorad Dodik îl decorează pe Viktor Orbán, Banja Luka, 5 aprilie.

Vizita premierului maghiar vine după ce UE a decis luna trecută să deschidă negocierile cu Bosnia-Herțegovina privind aderarea la bloc, avertizând însă că urmează „o muncă grea” pentru a avansa în procesul de aderare.

În aceeași vizită oficială, oficialii maghiari și cei din Republica Srpska au anunțat că vor coopera în proiecte de energie în valoare de 140 de milioane de euro: o uzină de tratare a apei, construcția unui câmp de „eoliene” și a unuia de panouri solare.

Liderii de la Bruxelles privesc cu îngrijorare demersurile lui Orban, inclusiv cele din Balcani, mai ales că Ungaria urmează să preia din iulie președinția rotativă a blocului cu 27 de membri. (Fiecare țară din UE servește în acest rol timp de șase luni, moment în care poate prelua agenda europeană, promovând sau inițiind legi sau discuții pe care le consideră importante.)

Președintele sârb, Aleksandar Vucic, îl decorează pe Orbán cu o medalie de stat a Serbiei, 16 septembrie 2022.
Președintele sârb, Aleksandar Vucic, îl decorează pe Orbán cu o medalie de stat a Serbiei, 16 septembrie 2022.

De exemplu, Belgia, care se află acum la președinția Consiliului European, pune accent pe statul de drept, competitivitate economică și întărirea granițelor.

Orbán a semnalat că are de gând să viziteze mai des Bosnia pe parcursul președinției maghiare a Consiliului.

El a declarat că susține eforturile Bosniei de integrare în UE, după ce procesul de negocieri pentru aderare a fost demarat în martie. În opinia lui Orbán, țările din Balcani ar trebui să adere înaintea Ucrainei.

„Viktor Orbán trimite din ce în ce mai mulți bani în regiune”, explică un expert în politica securității pentru Le Monde, în încercarea de a crea ceea ce European Policy Centre numește „tentacule iliberale” în Balcani.

Prieteni cu toții: Orban-Dodik-Vucic-Putin

Liderii de la Budapesta, Belgrad și Banja Luka au construit un triunghi frățesc: împărtășesc viziuni comune, tendințe autoritare și căi politice similare, consideră RUSI, cel mai vechi think tank britanic din domeniul apărării.

Tustrei au relații călduroase și cu Vladimir Putin; Dodik a și spus că Orbán, Vucic și Putin sunt singurii lui prieteni.

Dodik este unul dintre puținii lideri europeni care încă discută deschis cu Vladimir Putin - cei doi s-au întâlnit în Rusia cu doar două luni în urmă, când Putin l-a decorat pe Dodik cu Ordinul Aleksandr Nevski, acordat cetățenilor ruși pentru eforturile de construire a națiunii.

Dodik și Putin s-au întâlnit în Kazan pe 21 februarie.
Dodik și Putin s-au întâlnit în Kazan pe 21 februarie.

Liderul Republicii Srpska însuși nu simpatizează cu Bosnia, ci cu Serbia, atât în fotbal, cât și pentru vizite oficiale, potrivit Telex. El consideră Belgradul a fi capitala de drept a regiunii dominant sârbe din Bosnia și ar dori ca regiunea să se unească cu Serbia. În 2022, Vucic spunea că legăturile dintre Serbia și Republica Srpska sunt „mai puternice ca niciodată”.

Orbán este și el un aliat al președintelui sârb Aleksandar Vucic, în special în sfera politicilor europene. „Cred că Serbia nu e tratată corect de UE”, a declarat Orbán.

Aleksandar Vucic primește medalia Ordinului Aleksandr Nevski de la Vladimir Putin, 17 ianuarie 2019.
Aleksandar Vucic primește medalia Ordinului Aleksandr Nevski de la Vladimir Putin, 17 ianuarie 2019.

Cei doi au în plan să-și apropie și mai mult țările cu o nouă rută pe calea ferată între Belgrad și Budapesta, cu fonduri chinezești. Proiectul de infrastructură va fi terminat în 2025.

Orbán și Putin la Beijing, 17 octombrie 2023.
Orbán și Putin la Beijing, 17 octombrie 2023.

Putin s-a întâlnit cu președintele sârb Aleksandar Vucic în octombrie, la Beijing. La același eveniment a participat și Viktor Orbán, un gest care a atras indignarea liderilor europeni, mai ales că ungurul s-a fotografiat dând mâna cu Putin.

La doi ani după începutul războiului din Ucraina, Vucic refuză să se alăture sancțiunilor vestice împotriva Rusiei și este critic cu privire la mandatul de arestare al Curții Internaționale de Justiție emis pe numele lui Putin.

Viktor Orbán a fost singurul lider european care l-a felicitat pe Putin după ce a câștigat scrutinul din martie, alegeri considerate internațional a nu fi fost libere sau corecte.

XS
SM
MD
LG