Linkuri accesibilitate

Vlad Gribincea: „Curtea Constituțională e puțin probabil să fie foarte curajoasă”


O secție de votare din Chișinău
O secție de votare din Chișinău

Ce motive ar exista ca instanța să invalideze alegerile parlamentare? O discuție cu preşedintele Centrului de Resurse Juridice.

Curtea Constituţională de la Chişinău, care în câteva zile - preşedintele Igor Dodon se aşteaptă sâmbătă - să se pronunţe în privinţa validării sau nu a rezultatelor scrutinului parlamentar de acum zece zile, va avea de examinat câteva pretenţii, printre ele cea mai serioasă vizând votul din cele două circumscripţii arondate regiunii transnistrene despre care blocul ACUM spune că a fost influenţat prin mijloace ilegale. Corespondenta Europei Libere a discutat cu un jurist de la Chişinău, preşedintele Centrului de Resurse Juridice, Vlad Gribincea, pe care l-a întrebat la ce soluţie din partea Curţii s-ar aştepta?

Vladislav Gribincea
Vladislav Gribincea

Vlad Gribincea: „Conform legii, e vorba de art. 102 din Codul Electoral, Curtea Constituțională poate stabili anumite încălcări, chiar dacă acestea n-au fost constate de alte instanțe, dacă acestea au fost comise în ziua alegerilor sau la numărarea voturilor. Și dacă aceste abateri sunt de natură să influențeze rezultatul votării sau modul de atribuire a mandatelor, atunci Curtea Constituțională poate declara alegerile nule și dispune alegeri repetate pe toată țara sau în anumite circumscripții.

Conform legii, Curtea Constituțională poate face acest lucru și nu este nevoie ca pentru abaterile care au avut loc în ziua alegerilor sau la numărarea voturilor să te duci în instanțele de judecată și Curtea Constituțională să fie doar un fel de notar care ia notă de acele abateri. Asta este una. A doua chestiune este dacă există șanse ca argumentele invocate să influențeze rezultatul votului. Asta este întrebarea. Incontestabil că abateri au fost, au fost mult mai multe ca de obicei.

Întrebarea este dacă aceste abateri pot fi considerate de către Curtea Constituțională, în contextul actual, suficiente pentru a anula rezultatele, adică suficiente pentru a schimba balanța care ar distribui voturile în Parlament. Și aici trebuie să luăm în calcul două chestii. Prima chestiune o reprezintă circumscripțiile înseși și a doua - votul pe listă de partid.

O problemă care a fost pusă a fost votul în regiunea transnistreană, argumentul invocat fiind aducerea organizată a votanților din regiunea transnistreană pentru a vota. Curtea Constituțională a menționat în hotărârea sa cu privire la validarea rezultatelor alegerilor președintelui din 2016 că însăși transportarea nu este ilegală, dar atunci când această transportare are scopul determinării votanților să voteze pentru un anumit candidat, aici este o problemă.

Un alegător din Transnistria recunoaşte că i s-au promis bani pentru vot
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:30 0:00

În regiunea transnistreană au votat peste 30 de mii de oameni, dintre care 15 sau 16 mii într-o circumscripție și 15 sau 16 mii, un pic mai mult în altă circumscripție. Interesant e că și într-o circumscripție 10 mii din cele 15, 16 sau 17 mii au fost date pentru un candidat și în altă circumscripție tot mai mult de jumătate au fost date pentru alt candidat. Acești doi candidați sunt oameni de la Chișinău pe care puțini îi cunosc și acești candidați nu au putut face campanie în Transnistria. Atunci când mai mult de jumătate din persoanele aduse organizat își dau votul într-un anumit mod, aceasta de la sine pune întrebări, dacă în transport ei nu au fost influențați.”

Europa Liberă: Dar, probabil, Curtea va zice că vrea răspunsuri, iar răspunsurile trebuie să vină de la alte autorități, de exemplu, de la Procuratura Generală?

Vlad Gribincea: „Nu este obligatoriu. Art. 102 din Codul Electoral spune încă o dată clar: „Curtea Constituțională stabilește dacă au avut loc încălcări în ziua alegerilor sau la numărarea voturilor”. Adică, aceasta este competența Curții Constituționale, și nu a altor organe. Curtea Constituțională poate face orice, ei sunt cei care în ultimă instanță își spun opinia, dar în justiție trebuie să se pronunțe logica și atunci când sunt anumite raționamente logice și evidente, care nu pot fi interpretate în zece feluri, atunci nimic nu împiedică Curtea Constituțională să ia o decizie care este rațională.”

Europa Liberă: Totuși vorbim în acest moment despre o posibilitate de invalidare a votului în cele două circumscripții anume sau credeți că e posibilă și invalidarea votului pe liste de partid?

E vorba de peste 30 de mii de voturi, asta însemnând în termeni practici încă două mandate de deputat...

Vlad Gribincea: „S-ar putea viza două mandate de deputat în Parlament aleși în acele circumscripții, dar oamenii din această regiune, care-s 37 de mii de voturi valabil exprimate, au dat votul și pentru partide, dintre care 51% s-au dus pentru PSRM, 15% - pentru PD, 10% - PCRM, 7% - pentru Partidul „Șor” și 4% pentru ACUM DA și PAS. E vorba de peste 30 de mii de voturi, asta însemnând în termeni practici încă două mandate de deputat.

Dacă excludem aceste voturi din numărul total al voturilor valabil exprimate, se schimbă și balanța de distribuție a locurilor în Parlament pe liste de partid. Prin urmare, există și o întrebare legitimă dacă în baza acestui motiv pot fi invalidate listele de partid sau Curtea Constituțională ar putea spune că nu luăm în calcul acele voturi la redistribuirea mandatelor. În acest caz, dacă Curtea Constituțională acceptă un astfel de argument, ea ar trebui să restituie documentele înapoi Comisiei Electorale Centrale pentru ca Comisia Electorală Centrală să vină cu date rectificate în urma hotărârii Curții Constituționale.”

Europa Liberă: Câtă încredere aveți că magistrații Curții vor proceda anume în acest fel?

Vlad Gribincea: „Având în vedere ultimele remanieri de la Curtea Constituțională, e puțin probabil ca Curtea Constituțională să fie foarte curajoasă în astfel de circumstanțe, deoarece dând astfel de soluții, în principiu, ea ar da soluții în defavoarea partidului de la guvernare și partidului care a câștigat cele mai multe voturi în alegeri.”

Europa Liberă: Să concluzionăm, dle Gribincea. Există motive serioase, din punctul Dvs. de vedere, să se invalideze și alegerile în general sau doar alegerile în cele două circumscripții arondate Transnistriei?

Este suficient rațional de a constata că aducerea organizată a oamenilor la vot a fost făcută cu scopul ca acei oameni să-și dea voturile pentru un anumit candidat...

Vlad Gribincea: „Dacă se invalidează rezultatele votării pe aceste două circumscripții, iar eu cred că rațional sunt suficiente date pentru a face acest lucru, atunci când alegerile sunt câștigate de către oameni care nu sunt cunoscuți nici la Chișinău, nici la Tiraspol cu o majoritate covârșitoare, atunci când oamenii sunt aduși organizat la vot, și acești doi sunt independenți, adică pe tot teritoriul celălalt doar un singur independent a câștigat alegerile, iar aici în ambele circumscripții și în ambele independenți, acest lucru cred eu că este suficient rațional de a constata că aducerea organizată a oamenilor la vot a fost făcută cu scopul ca acei oameni să-și dea voturile pentru un anumit candidat.”

Europa Liberă: Și nu ar fi nevoie totuși de niște probe referitoare la cumpărarea voturilor, pentru că Curtea ar putea zice așa: „Chiar dacă există prezumții, noi nu avem probe că s-au cumpărat”?

Vlad Gribincea: „Da, dar ce probe trebuie să mai ai atunci când vezi cum voturile au fost date oficial, că 33 de mii de persoane nu au cum să voteze în mod consolidat pentru oameni pe care nu-i cunosc. Acest lucru nu este posibil. Dacă se invalidează rezultatele pe aceste două circumscripții - eu sunt sceptic, dar motive sunt, cred eu -, atunci nu poate fi validată nici lista de partid, deoarece se schimbă distribuția voturilor în Parlament în sensul că Partidul Socialiștilor ar trebui să ia mai puține voturi, iar Partidul Democrat și blocul ACUM ar trebui să ia mai multe mandate în Parlament.”

XS
SM
MD
LG