Linkuri accesibilitate

Zaporojie: Rusia dezminte speculațiile că s-ar retrage de la centrala nucleară


Blindate rusești în fața centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, în cursul misiunii internaționale de inspecție a AIEA, Energodar, Ucraina, 1 septembrie 2022.
Blindate rusești în fața centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, în cursul misiunii internaționale de inspecție a AIEA, Energodar, Ucraina, 1 septembrie 2022.

Centrala nucleară de la Zaporojie, din sudul Ucrainei, rămâne sub controlul Rusiei, a declarat administrația instalată de Moscova a orașului Energodar, unde se află și centrala.

Anunțul vine la scurt timp după ce șeful companiei de stat ucrainene Energoatom a sugerat că există indicii că forțele ruse s-ar putea pregăti să părăsească centrala de la Zapoporojie. Petro Kotin, șeful Energoatom, a declarat duminică la televiziunea națională:

„În ultimele săptămâni, primim informații că s-ar putea pregăti să părăsească centrala. Se pare că [rușii] își fac bagajele și fură tot ce pot”, a mai spus Kotin.

Se retrage sau nu Rusia de la Zaporojie?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:00 0:00

Așa că luni 28 noiembrie, pe Telegram, administrația pro-rusă a orașului Energodar a ținut să precizeze că ar fi vorba numai de zvonuri, de „fake news”.

„Mediile răspândesc în mod activ falsuri cum că Rusia intenționează să se retragă din Energodar și să părăsească [centrala nucleară]. Aceste informații nu sunt adevărate.” Pentru moment, declarațiile lui Kotin nu au fost confirmate sau comentate de Agenția Internațională pentru Energie Atomică, contactată de CNN și alte medii occidentale.

Zaporojie și războiul declarațiilor

Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, a furnizat până la 20% din energia electrică consumată de Ucraina, înainte ca Rusia să invadeze în februarie. Din martie, centrala este controlată de trupele ruse.

Centrala a fost periodic bombardată și deconectată de la alimentarea cu electricitate (un lucru extrem de periculos pentru reactoare și sistemele de răcire) și tot periodic, Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc că ar fi pe punctul de a provoca cel mai mare accident nuclear după Cernobîl.

S-a întâmplat din nou luni dimineață, când centrala nucleară și orașul Energodar au fost bombardate, Rusia și Ucraina învinuindu-se reciproc și de data aceasta.

În cursul nopții de duminică spre luni, rachete rusești au lovit și regiunea Dnipropetrovsk. Autoritățile locale au informat că nu au fost victime dar trei sate din apropierea orașului Nikopol au fost lovite de artilerie grea. „Peste 30 de obuze au căzut în zone rezidențiale”, au susținut sursele ucrainene.

Nikopol este situat peste râul Nipru de centrala nucleară Zaporojie.

Ce desparte Ucraina de combustibilul nuclear rusesc?

Petro Kotin, directorul agenției de stat ucrainene Energoatom, este optimist că Ucraina se poate descurca în următorii doi ani cu rezervele de combustibil nuclear pe care le mai are, potrivit celor declarate duminică, 27 noiembrie 2022, în interviul cu televiziunea publică.

Ucraina nu a mai cumpărat combustibil nuclear rusesc de la începutul războiului, bazându-se pe rezervele proprii.

Între timp, Energoatom a anunțat că centralele nucleare ucrainene care se bazau pe combustibil rusesc vor trece treptat la compania Westinghouse Electric, o companie de tehnologie nucleară cu sediul în Pennsylvania, Statele Unite.

„Colaborăm cu Westinghouse pentru a ne crea propria noastră linie de producție de combustibil pe baza tehnologiilor lor. Producem deja capete și cozi de cartușe de combustibil care au fost licențiate de compania americană. Așa că noi vom produce singuri jumătate, iar cealaltă jumătate va fi furnizată de Westinghouse”, a mai spus Kotin, directorul agenției Energoatom.

Se așteaptă noi atacuri rusești

Ucraina a declarat că Rusia „pregătește noi atacuri” împotriva infrastructurii electrice a țării iar președintele Volodimir Zelenski le-a cerut ucrainenilor să fie pregătiți pentru și mai multe pene de curent iarna aceasta.

„Înțelegem că teroriștii pun la care noi atacuri. Știm că așa este”, a spus Zelenski în discursul său video din noaptea de duminică spre luni. „Și atâta timp cât au rachete, ei [rușii], din păcate, nu se vor calma”, a mai spus Zelenski.

Purtătoarea de cuvânt a Forțelor de Apărare din Sudul Ucrainei, Natalia Humeniuk, a declarat între timp că o navă de război rusească, capabilă să transporte rachete de croazieră, a fost trimisă în Marea Neagră. Ar transporta rachete de tip Kalibr.

„Este un indiciu că se pregătesc noi atacuri”, a spus Humeniuk pe 28 noiembrie. „Sunt de așteptat la începutul săptămânii viitoare”, a mai spus ea.

Ajutor umanitar din Occident, pentru iarnă

Bombardamentele intense rusești au afectat atât de tare infrastructura de bază a capitalei ucrainene, încât primarul Kievului, Vitali Kliciko a spus că o parte din cele 3 milioane de locuitori ai orașului ar trebui probabil evacuate în alte regiuni, unde pot fi asigurate serviciile de bază, cum ar fi apă, electricitate, căldură.

Regiunea Kiev se numără printre cele 14 regiuni, dintr-un total de 27, în care consumul de electricitate este limitat, restricție care afectează peste 100.000 de oameni în fiecare regiune.

Între timp, temperatura se așteaptă să ajungă rapid la minus 11 grade Celsius, așa că sprijinul internațional pentru Ucraina se reorientează spre ajutorul umanitar: generatoare, autotransformatoare, baterii și pompe.

„Putin vrea să facă din Ucraina o peșteră neagră – fără lumină, fără electricitate, fără încălzire”, a declarat șeful politicii externe europene, Josep Borrell. „Așa că trebuie să continuăm să-i sprijinim pe ucraineni să facă față unei ierni fără electricitate”, a mai spus Borell.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG