Linkuri accesibilitate

Război în Ucraina | Centrala de la Zaporojie, rebranșată la rețeaua de electricitate


Gara de frontieră Kozacea Lopan a fost eliberată de Forțele Armate ale Ucrainei de sub ocupație armatei ruse. Regiunea Harkov, 16 septembrie 2022
Gara de frontieră Kozacea Lopan a fost eliberată de Forțele Armate ale Ucrainei de sub ocupație armatei ruse. Regiunea Harkov, 16 septembrie 2022

Acest briefing al Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, suferințele la care sunt supuși civilii și reacția Occidentului.

Ultimele evoluții:

  • Centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, ocupată în martie de ruși, a fost reconectată la rețeaua națională după ce una dintre cele patru linii electrice a fost reparată, a anunțat organismul de supraveghere atomică al ONU.
  • Activiștii Greenpeace au blocat descărcarea unui transport de gaz rusesc la un terminal de gaz natural lichefiat din nordul Finlandei. „Transportul conținea gaz natural lichefiat provenit din Rusia”, a declarat Olga Vaisanen, purtătoare de cuvânt a companiei de stat finlandeze Gasum, care importa gazul.
  • Președintele comitetului militar al NATO, amiralul Rob Bauer, a declarat că NATO a declarat că va sprijini Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei „atât timp cât va fi nevoie”, ca răspuns la apelurile președintelui ucrainean Volodimir Zelenski ca țările occidentale să sancționeze mai drastic Moscova, după descoperirea cimitirului de lângă Izium, un oraș ocupat de forțele rusești.
  • Comitetul ONU pentru drepturile omului a anunțat că va trimite o echipă în orașul ucrainean Izium, unde oficialii spun că au găsit un loc de înmormântare în masă cu sute de cadavre.
  • Așa numitul procuror general al autoproclamatei Republici Populare Lugansk (RPL), Serghei Gorenko, și adjunctul său, Ekaterina Steglenko, au decedat vineri, 16 septembrie, în urma unei explozii.
  • Ministerul Finanțelor din Statele Unite a adăugat pe lista neagră a sancțiunilor sale oficiali financiari ruși de top, rude ale liderului cecen Ramzan Kadîrov și un oficial rus însărcinat cu drepturile copilului care ar fi coordonat deportarea copiilor ucraineni în Rusia.
  • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că a fost descoperit un cimitir în care se afla o groapă comună lângă Izium pe 15 septembrie, după ce a vizitat orașul din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, zonă recent eliberată de forțele ucrainene.
  • Administrația liderului cecen Ramzan Kadîrov a pregătit un proiect de rezoluție care cere o „mobilizare de toamnă” pentru toți bărbații între 28-26 de ani, după ce forțele Moscovei au înregistrat eșecuri majore în războiul din Ucraina.
  • Senatorii americani fac demersuri pentru desemnarea Rusiei drept sponsor de stat al terorismului, în ciuda opoziției Casei Albe care vrea noi măsuri economice pentru a penaliza Rusia pentru invazia sa în Ucraina.

Centrala nucleară de la Zaporojie, rebranșată la rețeaua națională de electricitate

Centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, ocupată în martie de ruși, a fost reconectată la rețeaua națională după ce una dintre cele patru linii electrice a fost reparată, a anunțat organismul de supraveghere atomică al ONU.

„După reparație, linia de 750 de kilovolți furnizează acum celei mai mari centrale nucleare din Europa... energia electrică de care are nevoie pentru răcirea reactorului și alte funcții esențiale de siguranță", a declarat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) la 17 septembrie.

Agenția atomică ucraineană, Energoatom, a declarat că un convoi de 25 de camioane a fost autorizat să treacă de punctele de control rusești la 16 septembrie pentru a aduce provizii esențiale pentru centrala închisă în urmă cu o săptămână pe fondul temerilor că luptele din apropiere ar putea duce la un dezastru radioactiv.

Ucraina avertizează populația să nu revină deocamdată în zonele eliberate din regiunea Harkov

Un oficial ucrainean de rang înalt a îndemnat populația să nu se grăbească să se întoarcă în localitățile recent eliberate din regiunea Harkov, pentru a permite autorităților să restabilească măsurile de securitate, în condițiile în care bombardamentele continuă în zonă. „Prima noastră sarcină este să restabilim autoritățile de stat și locale în așezările eliberate”, a declarat vicepremierul Irina Vereșciuk pe 17 septembrie într-o emisiune la televiziunea națională. Autoritățile „sunt pe cale să înceapă să lucreze în regiunea Harkov... dar bombardamentele continuă acolo. Situația s-a îmbunătățit, dar nu suficient pentru a ne întoarce”, a adăugat ea.

Germania vrea ca echipa de fotbal a Belarusului să fie exclusă din preliminariile Euro 2024

Ministerul de Interne al Germaniei a cerut organismului de conducere al fotbalului european, UEFA, să excludă Belarusul din competiția Euro 2024 din cauza sprijinului acordat de Minsk invaziei neprovocate a Rusiei în Ucraina, a relatat săptămânalul german Der Spiegel la 16 septembrie.

Ministrul de interne, Nancy Faeser, a declarat că Belarus este un susținător important al liderilor ruși și că ar trebui să fie exclus din toate meciurile și turneele internaționale de fotbal. Faeser și-a scris apelul într-o scrisoare adresată șefului UEFA, Aleksander Ceferin, potrivit Der Spiegel.

Spre deosebire de alte federații, UEFA a exclus Rusia din competiții doar după invazia din Ucraina. Fotbalul trebuie „să se ridice la înălțimea rolului său responsabil și să arate o poziție unitară împotriva acestei forme de abuz al drepturilor omului”, a scris Faeser. „Toți cei responsabili trebuie să fie privați de orice oportunitate de a participa la sport, de a exercita influență sau de a se reprezenta în orice alt mod”, a mai spus ea.

Germania va găzdui turneul Euro 2024. Tragerea la sorți pentru faza grupelor de calificare va avea loc la Frankfurt, pe 9 octombrie.

Încă patru oficiali numiți de ruși în regiunile ucrainene ocupate au decedat

Așa numitul procuror general al autoproclamatei Republici Populare Lugansk (RPL), Serghei Gorenko, și adjunctul său, Ekaterina Steglenko, au decedat vineri, 16 septembrie, în urma unei explozii.

Un video publicat de presa ucraineană și rusă, dar și de canalele de telegram, arată că explozia a avut loc la etajul trei al clădirii procuraturii RPL. Cei doi s-ar fi aflat în biroul procurorului general în momentul în care s-a produs deflagrația. Mai multe AICI.

Administrația cecenă pregătește o „mobilizare de toamnă” ca să ajute Rusia în Ucraina

Administrația liderului cecen Ramzan Kadîrov a pregătit un proiect de rezoluție care cere o „mobilizare de toamnă” pentru toți bărbații între 28-26 de ani, după ce forțele Moscovei au înregistrat eșecuri majore în războiul din Ucraina.

Spre deosebire de recrutarea obișnuită de toamnă, proiectul de rezoluție văzut de Europa Liberă/Libertatea prevede o campanie de „mobilizare a bărbaților apți și a rezerviștilor” înregistrați deja de comisia de recrutare.

Mobilizarea va începe pe 1 octombrie și va dura până la sfârșitul anului. Documentul prevede ca ministerul cecen de interne să înființeze unități speciale care să-i găsească pe cei ce vor să scape de mobilizare.

Zelenski a vizitat Izium, unul dintre orașele recent recucerite de la Rusia

Președintele Volodimir Zelenski a vizitat Izium, unul dintre cele mai mari orașe recent recucerite de la Rusia de către trupele ucrainene în cadrul unei contraofensive fulgerătoare în partea de est a țării.

Armata ucraineană a declarat că Zelenski și oficiali militari „au luat parte” la o ceremonie de ridicare a drapelului ucrainean deasupra orașului eliberat, care a fost esențial pentru ambițiile Rusiei de a cuceri regiunea Donbas.

Fotografii îl arată pe Zelenski salutând soldații ucraineni care participă la contraofensiva care avansează rapid. El a afirmat că steagul ucrainean „flutură deja în Izium eliberat. Și așa va fi în fiecare oraș și sat ucrainean".

Volodimir Zelenski la Izium
Volodimir Zelenski la Izium

Londra: Rusia urmează o strategie de dezinformare deliberată

Ministerului britanic al Apărării contrazice afirmația făcută de președintele Vladimir Putin, care a spus că doar 60.000 de tone de grâne exportate de Ucraina începând din august ar fi fost livrate țărilor în curs de dezvoltare, majoritatea cerealelor ucrainene ajungând în țări ale Uniunii Europene.

În obișnuita sa postare cotidiană pe Twitter, ministerul Apărării de la Londra spune pe 11 septembrie că potrivit datelor de la Națiunile Unite, cam 30 la sută din exporturile ucrainene de cereale au ajuns în țări cu venituri mici sau mijlocii din Africa, Orientul Mijlociu și Asia. Mai multe, AICI.

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost oprită complet

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost deconectată complet de la rețeaua electrică și oprită, au anunțat autoritățile ucrainene, citate de agenția DPA.

„S-a decis ca reactorul numărul șase să fie pus în cea mai sigură stare, aceea de răcire”, a anunțat duminică agenția atomică ucraineană Energoatom, referindu-se la ultimul reactor care mai era în funcțiune din cele șase ale centralei.

În ciuda avertismentelor internaționale, cea mai mare centrală nucleară din Europa și zona din jurul ei au fost săptămâni la rând bombardate, Rusia și Ucraina acuzându-se reciproc de aceste atacuri. Mai multe amănunte, AICI.

Cum evită petrolul rusesc sancțiunile UE și ajunge în porturile europene

Cum evită petrolul rusesc sancțiunile UE și ajunge în porturile europene
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:50 0:00

Parlamentarii ruși care au cerut ca Putin să fie acuzat de înaltă trădare, chemați la poliție

Șapte deputați din cel de-al doilea oraș ca mărime din Rusia, Sankt Petersburg, au fost chemați la poliție, după ce au cerut camerei inferioare a parlamentului, Duma de Stat, să-l acuze pe președintele Vladimir Putin de înaltă trădare pentru decizia sa de a lansa invazia neprovocată a Ucrainei.

Cei șapte legislatori din districtul municipal Smolnîi din Sankt Petersburg au primit citații prin SMS la sfârșitul zilei de 8 septembrie, prin care li se cerea să se prezinte la poliție a doua zi pentru a completa protocoale privind acuzația de discreditare a forțelor armate ale Rusiei.

Cu o zi mai devreme, cei șapte trimiseseră o scrisoare oficială către Duma de Stat în care le cerea legislatorilor federali să inițieze procedura de destituire a lui Putin deoarece, în opinia lor, războiul în curs a afectat securitatea Rusiei.

În scrisoare se mai spunea că invazia a dus la moartea soldaților ruși, a afectat economia și condițiile economice ale cetățenilor țării, a dus la extinderea NATO în Suedia și Finlanda și a militarizat Ucraina prin asistența altor națiuni.

Scrisoarea a fost trimisă Consiliului de Securitate al Federației Ruse și liderilor a cinci fracțiuni politice din Duma de Stat. Mai multe AICI.

Putin vrea „schimbarea rutelor” pentru ca exporturile de cereale ucrainene să nu mai ajungă în UE

Președintele rus Vladimir Putin a criticat modul în care se fac exporturile de cereale din Ucraina în cadrul acordului negociat de ONU, considerând că acestea nu ajung în țările mai sărace așa cum era prevăzut și a avertizat că actuala criză alimentară s-ar putea intensifica, transformându-se într-o „catastrofă umanitară”.

Comentariile pun sub semnul întrebării acordul încheiat acum șase săptămâni, negociat de ONU și Turcia, care permitea transportul a milioane de tone de cereale din porturile blocate ale Ucrainei.

Vorbind la Forumul Economic Estic din orașul estic Vladivostok pe 7 septembrie, Putin a sugerat că Moscova va trebui „să se gândească la schimbarea rutelor” pentru transporturile de cereale ucrainene.

El a declarat că Rusia a făcut tot ce a putut pentru a se asigura că Ucraina poate exporta cereale. Mai multe amănunte AICI.

„Nu avem o armată”. Dezamăgirea unui tată rus care s-a oferit voluntar după ce fiul său a fost ucis în Ucraina

„Nu avem o armată”. Dezamăgirea unui tată rus care s-a oferit voluntar după ce fiul său a fost ucis în Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:29 0:00

Casa Albă refuză catalogarea Rusiei drept stat-sponsor al terorismului

Casa Albă spune că ar fi contraproductiv să catalogheze Rusia drept „stat sponsor al terorismului”, respingând cererile Ucrainei și ale unor parlamentari americani de a face acest pas.

Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe
Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat că desemnarea ca stat sponsor al terorismului nu este „cea mai eficientă sau cea mai puternică cale de urmat” pentru a trage Rusia la răspundere pentru invazia sa în curs de desfășurare la scară largă în Ucraina. Mai multe, AICI.

Serviciile de informații americane: Rusia cumpără artilerie nord-coreeană

O evaluare desecretizată a serviciilor de informații americane afirmă că Rusia achiziționează milioane de proiectile de artilerie și rachete din Coreea de Nord pentru invazia sa în Ucraina, care durează de șase luni, într-un indiciu al efectului pe care sancțiunile occidentale îl au asupra efortului de război rusesc.

The New York Times a publicat concluziile raportului, dar a precizat că nu sunt clare detaliile acestor transporturi, inclusiv tipul și momentul în care au fost efectuate. Ziarul a citat un oficial american neidentificat care a declarat că se așteaptă ca astfel de achiziții să continue și poate să se extindă dincolo de rachete cu rază scurtă de acțiune și muniție. Dezvăluirea evaluării americane urmează rapoartelor de luna trecută provenite din surse americane care afirmau că au existat probleme mecanice sau tehnice în rândul primelor două tipuri de drone militare achiziționate recent din Iran, aliatul Rusiei.

Prim-ministrul ucrainean insistă asupra necesității livrării de tancuri de luptă

Premierul ucrainean Denis Șmihal s-a întâlnit cu cancelarul german Olaf Scholz în timpul importantei sale vizite la Berlin și a insistat asupra nevoii de arme suplimentare pentru a face față invaziei pe scară largă a Rusiei, inclusiv asupra livrării de tancuri de luptă puternice Leopard 2 către Ucraina.

„Am discutat despre acest lucru. Am propus chiar și în ce mod Germania poate furniza aceste tancuri Ucrainei", le-a spus Șmihal reporterilor în seara zilei de 4 septembrie. „[Am] discutat toate aspectele legate de tancuri și de alte sisteme militare pentru Ucraina”, a spus el, adăugând că este „optimist” în legătură cu o eventuală livrare a tancurilor.

Scholz și-a exprimat până acum reticența față de trimiterea de tancuri de luptă în Ucraina. Șmihal a vorbit cu reporterii după întâlnirea cu Scholz și după ce a fost primit cu onoruri militare la Cancelaria germană, dar o conferință de presă comună programată a fost anulată de oficialii germani, invocând probleme de programare.

Zelenski transmite Europei să se pregătească pentru o iarnă dificilă

„Rusia pregătește o lovitură energetică decisivă asupra tuturor europenilor pentru această iarnă”, a declarat Volodimir Zelenski într-un discurs către țară. „Rusia încearcă în aceste zile să crească și mai mult presiunea energetică asupra Europei: Pomparea de gaz prin Nord Stream a fost complet oprită”. „Rusia vrea să distrugă viața normală a fiecărui european - în toate țările de pe continentul nostru”, a adăugat el. Mai multe AICI.

Conducta de gaze naturale Nord Stream

Rușii cu mașini pe care apare simbolul „Z” nu sunt bineveniți în Kazahstan

Turiștii ruși din Kazahstan au enervat localnicii și chiar au primit amenzi de la poliție pentru că aveau simbolul „Z”, utilizat de propaganda rusă după invadarea Ucrainei, afișat pe mașini.

Rușii cu mașini pe care apare simbolul „Z” nu sunt bineveniți în Kazahstan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:11 0:00

AIEA: Linia principală de alimentare cu energie electrică a fost tăiată la Zaporojie

Organismul mondial de supraveghere nucleară a declarat că centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, ocupată de ruși, a fost deconectată de la ultima linie principală de alimentare rămasă și funcționează prin intermediul unei linii de rezervă.

Pe 3 septembrie, agenția a declarat că centrala ucraineană „a pierdut din nou conexiunea la ultima sa linie electrică externă principală rămasă, dar instalația continuă să furnizeze energie electrică către rețea prin intermediul unei linii de rezervă, a fost informată astăzi Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) la fața locului”. Mai multe, AICI.

Povestea unei familii ucrainene care refuză să se evacueze de pe linia frontului

Bogdan și Olga locuiesc în satul Pereizne, aflat la numai câțiva kilometri de linia frontului, în apropiere de orașul Bahmut, regiunea Donețk. Este un teritoriu controlat de armata ucraineană. Până să înceapă războiul, satul Pereizne avea 500 de locuitori. Este bombardat constant acum de forțele rusești. Dar Bogdan și soția sa însărcinată, Olga, precum și cei patru copii ai lor spun că nu au de gând să plece din locul de baștină.

Povestea unei familii cu mulți copii care refuză să se evacueze de pe linia frontului din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:25 0:00

Rusia oprește fluxul de gaz prin conducta Nord Stream 1

Gazprom a închis conducta Nord Stream 1 către Uniunea Europeană pentru trei zile, între 31 august și 3 septembrie.

Concernul rus a anunțat că întreruperea fluxurilor pe cea mai mare conductă care transportă gaz rusesc către Germania, prin Marea Baltică, este necesară din cauza unor defecțiuni tehnice.

Întreruperea a alimentat temerile că Rusia reduce aprovizionarea pentru a pune presiune asupra națiunilor occidentale și pentru a rupe unitatea acestora în sancționarea Rusiei pentru războiul său împotriva Ucrainei, acuzație pe care Moscova o neagă. Mai multe, AICI.

De ce insistă Ucraina să li se interzică rușilor accesul în UE

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a cerut Uniunii Europene să interzică tuturor rușilor să călătorească în UE cu excepția opozanților politici, spunând că invazia neprovocată a Moscovei în Ucraina se bucură de un sprijin larg în Rusia. Mai multe detalii aici.

Germania și Franța resping propunerea UE de a elimina vizele pentru cetățenii ruși. Cum argumentează?

Franța și Germania au emis un document de poziție comună chiar înaintea reuniunii, afirmând că problema limitării vizelor pentru ruși ar fi contraproductivă, în timp ce UE încearcă să lupte pentru „inimile și mințile” acelor ruși care nu susțin agresiunea neprovocată a Moscovei împotriva Ucrainei. Mai multe detalii aici.

Josep Borrell: UE nu trebuie să „închidă ușa” tuturor rușilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:13 0:00

Ce se știe despre misiunea de asistență militară pentru Ucraina, planificată de Uniunea Europeană?

Miniștrii apărării din UE au căzut de acord la Praga să lucreze la stabilirea unei misiuni UE de asistență militară pentru Ucraina, pentru a ajuta această țară să se apere în fața actualei invazii a Rusiei, a anunțat coordonatorul politicii externe și de securitate ale Uniunii Europene Josep Borrell. Mai multe detalii aici.

XS
SM
MD
LG