Linkuri accesibilitate

Zeci de mii de sârbi au protestat împotriva reacției oficiale la împușcăturile în masă


Protestatarii aui arborat unui banner pe care scria „Serbia împotriva violenței”
Protestatarii aui arborat unui banner pe care scria „Serbia împotriva violenței”

Zeci de mii de oameni au mărșăluit pe 12 mai în cadrul unui alt protest la Belgrad, în urma a două împușcături în masă și a unei creșteri generale a violenței care au zguduit țara.

Protestul a început în fața clădirii parlamentului sârb, unde manifestanții au denunțat răspunsul guvernului la atacurile armate de săptămâna trecută, în care au fost ucise 17 persoane.

Protestatarii au pornit apoi în marș arborând un banner pe care scria „Serbia împotriva violenței” până la cel mai aglomerat pod care duce spre Belgrad, blocându-l timp de două ore.

Mulți au scandat sloganuri împotriva președintelui Aleksandar Vučić, pe care îl acuză că a creat o atmosferă de deznădejde și divizare în țară, despre care spun că a dus indirect la împușcăturile în masă.

Politicianul de opoziție Srdjan Milivojevic a declarat pentru postul de televiziune N1 că protestele reprezintă „o bătălie pentru supraviețuire”. El a spus: „Dacă președintele nu-și înțelege poporul, este timpul să demisioneze”.

Organizatorii protestului au cerut, de asemenea, demisiile ministrului sârb al poliției Bratislav Gasic și a șefului Agenției sârbe de securitate, Aleksandar Vulin. În plus, ei au cerut anularea emisiunilor de televiziune de tip reality show și a altor programe despre care spun că promovează violența.

Vučić acuzase anterior opoziția de politizarea tragediei. El a spus că protestatarii „hărțuiesc cetățenii”, potrivit AP. „Ce le dă dreptul să blocheze viețile normale ale altor oameni?”

Primul schimb de focuri de armă a avut loc pe 3 mai, când un băiat de 13 ani a ucis opt dintre colegii săi de școală și un agent de securitate. Băiatul a fost arestat la fața locului și a fost internat într-o clinică psihiatrică.

O zi mai târziu, pe 4 mai, opt persoane au fost ucise și 14 rănite după ce un bărbat înarmat aflat într-o mașină în mișcare a deschis focul asupra trecătorilor la sud de Belgrad. Un suspect în vârstă de 21 de ani a fost arestat.

Autoritățile au întărit securitatea în jurul școlilor, în timp ce poliția a reținut peste 10 minori pentru că au trimis amenințări ori au postat conținut agresiv și amenințător pe rețelele de socializare în zilele care au urmat împușcăturilor.

Ministerul de Interne a anunțat la 8 mai că în ultimele zile au fost raportate peste 120 de cazuri de amenințări la adresa elevilor, precum și de postări de conținut „nepotrivit” pe rețelele de socializare.

Ministrul educației, Branko Ružić, a demisionat pe 7 mai în urma atacului din școala belgrădeană. Ružić a afirmat că este singura decizie rațională și onorabilă și a transmis condoleanțe familiilor victimelor. Demisia sa a fost una dintre solicitările protestelor de săptămâna trecută din întreaga Serbie.

XS
SM
MD
LG