Linkuri accesibilitate

Zeci de moldoveni se pregătesc să petreacă încă o noapte în aeroportul parțial închis de la Praga


Zeci de cetățeni moldoveni se pregătesc să petreacă o a doua noapte pe aeroportul internațional din Praga, după ce au fost anunțați că zborul lor spre Chișinău a fost anulat. „Mai stăm o noapte în aeroport. Of Doamne!”, a scris un pasager într-un schimb de mesaje cu Europa Liberă.

Administrația aeroportului Vaclav Havel, care este aproape pustiu de câteva săptămâni, după sistarea zborurilor regulate din cauza epidemiei de COVID-19, a spus Europei Libere că a oferit pasagerilor apă și alimente. „Am făcut tot ce a depins de noi să avem grijă de acești pasageri, împreună cu Czech Airlines”, compania care urma să opereze zborul, se spune în răspunsul unei purtătoare de cuvânt. Purtătoarea de cuvânt a mai spus că o agenție de turism care a rezervat zborul a fost informată despre locuri de cazare pentru pasageri în proximitatea aeroportului.

180 de oameni și-au cumpărat, începând de duminică, bilete prin intermediul firmelor Ednateric-Trans și Katev Travel la o cursă charter Praga - Chișinău, operată de compania cehă Czech Airlines. Li s-a spus inițial că zborul va avea loc pe 1 aprilie.


Reprezentanții Autorității Aeronautice Civile de la Chișinău au spus postului TV8 că zborul nu a fost autorizat de Comisia pentru situații excepționale, de competența căreia sunt asemenea decizii pe perioada stării de urgență. Aceleași surse au spus că este vorba de o nouă “escrocherie”, după un incident asemănător petrecut la începutul săptămânii, la Paris.

Consulatul moldovean la Praga a fost luat prin surprindere de această situație, au spus Europei Libere surse de la consulat.


Înainte de anularea cursei, un reprezentant al Ednateric-Trans a spus într-o discuție cu Europa Liberă că zborul va avea, totuși, loc, dar a refuzat alte răspunsuri.

Situația legală a pasagerilor era aparent incertă, joi seara, pentru că zborul a fost anulat după ce au trecut controlul pașapoartelor, fiindu-le aplicată ștampila de ieșire din Cehia.

Pasagerii au petrecut mai multe ore în zona de tranzit, dar administrația aeroportului le-a solicitat să revină în zona publică.


Surse consulare au spus Europei Libere că ambasada moldoveană în Republica Cehă au obținut asigurări din partea ministerului ceh de interne că pasagerii vor fi lăsați să reintre legal în Cehia. “Chiar în aceste momente ne ia un polițist cu el să ne pună ștampile de intrare”, a spus Europei Libere un pasager, adăugând că mulți, chiar dacă pot părăsi aeroportul, nu au unde să petreacă noaptea.


Joi, la ora 19, pasagerii se mai aflau în aeroportul pustiu în așteptarea reprezentantului agențiilor de turism care ar trebui să le restituie banii pe bilete și să le dea informații despre cazare.

Aproximativ șapte mii de cetățeni moldoveni rămași în străinătate din cauza epidemiei de coronavirus, a închiderii granițelor și sistării curselor aeriene, au solicitat să fie repatriați cu zboruri charter, potrivit datelor de luni ale ministerului de externe.

Aceste curse sunt planificate de Comisia pentru situații excepționale. Dar alegerea itinerariilor, companiilor aeriene, stabilirea prețului biletelor nu sunt lipsite de controverse.

Un alt zbor charter de la Praga, operat de compania FlyOne și aprobat de Comisia pentru situații excepționale, urmează să aibă loc vineri, 3 aprilie.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG