Linkuri accesibilitate

Biblioteca în era digitală


La Salonul de carte pentru copii
La Salonul de carte pentru copii

Bulte biblioteci publice au devenit centre comunitare în care se formează spiritul critic printre cetățeni, dau asigurări managerii acestui domeniu.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:51 0:00
Link direct

De Ziua Internaționala a cărții, a bibliotecarului și dreptului de autor, corespondenta Europei Libere a discutat cu mai mulți bibliotecari, la o ceremonie de premiere la Biblioteca Națională, despre prestigiul acestei meserii și situația bibliotecilor publice​.

Peste 800 de biblioteci locale au trecut în ultimii ani printr-un proces de asimilare a tehnologiilor informaționale. Dotarea acestora cu calculatoare conectate la internet a atras curioși de toate vârstele și le-a transformat treptat în centre de informare și socializare.

Galina Davîdic, directoarea Bibliotecii Publice raionale „M. Eminescu” din Rezina, muncește în acest domeniu din anul 1983 și potrivit ei schimbările au revoluționat viața locală. Ea spune că noile servicii, inclusiv digitale, pentru mame cu copii, vârstnici și adolescenți au făcut din biblioteca tradițională una modernă. Cum de reușesc managerii? Ochesc finanțări pentru proiecte și investesc în instruiri:

„Bibliotecarii nu mai sunt cei strânși în găoacea lor, ei au început să vorbească mai liber, să facă diferite activități și permanent ceva se înnoiește, permanent ceva se schimbă, adică bibliotecile de astăzi nu mai sunt cele unde tradițional se dădea și se lua cartea.”

Europa Liberă: În afara granturilor și susținerii din afară, credeți că ar supraviețui bibliotecile locale?

„Nu cred. Finanțările sunt la pământ, dacă e să vorbim sincer. Înainte măcar știam precis că 10 lei pe cap de locuitor era pentru achiziție de carte, 3 lei pentru reparație, acum însă s-a trecut la o altă modalitate de dotare a bibliotecilor și nu vedem rezultate.”

Majoritatea bibliotecilor care au trecut printr-un proces de transformare sunt parte a programului Novateca, prin intermediul căruia au fost instruiți bibliotecarii, iar instituțiile au primit calculatoare...

Majoritatea bibliotecilor care au trecut printr-un proces de transformare sunt parte a programului Novateca, prin intermediul căruia au fost instruiți bibliotecarii, iar instituțiile au primit calculatoare.

Pentru a ține pasul cu tehnologiile pe care le au la îndemână, angajații au nevoie de instruire continuă, constată Ludmila Corghenci, șefa Centrului de Formare Profesională din cadrul Bibliotecii Naționale. Ea spune că pe parcursul anului trecut jumătate din oamenii cărților au participat la sesiuni de ghidaj și orientare pentru a îmbunătății calitatea serviciilor prestate:

„Putem transforma biblioteca indispensabilă unei comunități prin formarea unui bibliotecar cu un nivel de cunoștințe și deprinderi moderne, suficiente și necesare pentru a asigura necesitățile membrilor comunității. În acest context, bibliotecarii au acces la diferite subiecte și teme de formare continuă. În mod prioritar a fost vorba despre formarea competențelor digitale ale bibliotecarilor. A fost vorba despre formarea competenților de cultură a informației, fiindcă un bibliotecar trebuie să învețe utilizatorul să acceseze informația, să o evalueze și să o utilizeze corect.”

Cei care tind să se împrietenească cu noile tehnologii au în spate peste 20 de ani de activitate. Tinerii specialiști ocolesc acest domeniu, puțin dintre ei se încumetă să muncească cu un salariu de circa 1200 de lei lunar, sugerează Galina Agafița, directoarea Bibliotecii publice raionale din Călărași:

„De oameni profesioniști ducem lipsă. Este criză și chiar dacă vin noi să se angajeze, iau o experiență sau fie că nu și pleacă. Pe parcursul ultimilor ani mă confrunt cu această problemă și e greu să o rezolvi. În primul rând, este vorba de partea financiară, salariile sunt foarte mici. În rest, nu cred că ar fi vreun motiv, pentru că e un lucru foarte interesant.”

Bibliotecarii cu care am stat de vorbă spun că avansarea digitală din instituțiile în care activează nu a diminuat din rolul cărții, ci din contră, ea se află acum în atenția a mult mai mulți cititori. Iar mai ales copiii, stau în rând la colecțiile noi de carte, notează managerii. Ei spun că, așa cum arată acum, multe biblioteci au devenit centre comunitare în care se formează spiritul civic și ochiul critic printre cetățeni, menținerea lor însă depinde însă de specialiștii care sunt la mare căutare și care vor un salariu decent.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG