Președintele Biden a cerut Ministerului Energiei să pună în circulație 50 de milioane de barili de petrol, din rezerva strategică a țării pentru a reduce prețurile la benzină. Este cel mai direct efort de până acum, menit să contribuie la reducerea inflației, una dintre bătăile de cap majore ale administrației.
Această decizie a survenit după ce democrați din Camera Reprezentanților au cerut administrației să pună în circulație petrol brut și să anuleze temporar exporturile. Treizeci și două de milioane de barili vor intra pe piață în următoarele câteva luni, urmând să fie înlocuite în câțiva ani, în rezervele naționale. Din această cantitate, 18 milioane de barili fuseseră de-acum autorizate pentru vânzare de către Congres. În rezerve sunt păstrate 604 milioane de barili.
Administrația Biden a anunțat că acest efort coincide cu unele similare inițiate de alți consumatori majori de petrol – China, India, Japonia, Coreea de Sud și Marea Britanie. Prețurile globale la energie au crescut marcat în ultimii doi ani pe fondul perturbării aprovizionării și fluctuațiilor de cerere, din cauza pandemiei. Biden a cerut în repetate rânduri țărilor OPEC și aliaților lor să mărească producția pentru a răspunde creșterii cererii, dar cartelul producătorilor de țiței a ignorat aceste apeluri și și-a menținut planul de a spori producția cu 400 de mii de barili pe zi, în luna decembrie.
Agenția Internațională pentru Energie a arătat că în ciuda problemelor de pe piața petrolului se întrevede o scădere graduală a prețurilor, anul viitor. Nu este clar dacă decizia lui Biden de a pune în circulație țiței din rezervele naționale, chiar în combinație cu măsuri similare în alte țări, va influența într-o măsură semnificativă prețurile.