Jens Stoltenberg: „NATO nu caută o confruntare cu Rusia”

Jens Stoltenberg, la reuniunea Consiliul atlantic de la Washington, 6 aprilie 2016

Interviu cu secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, aflat în vizită la Washington.

Aflat la Washington, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a acordat un interviu in exclusivitate Vocii Americii (VOA), in care a vorbit despre planurile NATO din sud-estul Europei, extinderea Alianţei si apropiatul summit al Alianţei din aceasta vara de la Varșovia:

Your browser doesn’t support HTML5

Interviu cu Jens Stoltenberg

VOA: Care este scopul principal al vizitei Dvs. la Washington?

Jens Stoltenberg: Scopul principal este pregătirea reuniunii la vârf a NATO de la Varșovia din luna iulie, unde vom discuta cum anume va răspunde NATO, cum vom spori răspunsul nostru faţă de o Rusie răspunzătoare pentru acţiunile ei agresive din Ucraina. De asemenea, cum poate NATO să îşi mărească contribuţia la lupta împotriva militanţilor ISIS, tulburărilor si violenţelor pe care le vedem in Irak, Siria si in regiunea mai largă a Orientului Mijlociu.

VOA: Sunt acestea cele două îngrijorări majore pe care le are NATO sau mai sunt si altele?

Jens Stoltenberg: Acestea sunt cele două provocări majore si ele sunt foarte diferite. De asemenea, trebuie sa fim pregătiţi sa facem fata deodată problemelor de pe flancul sudic, de la Orientul Mijlociu, Nordul Africii si celor ce vin dinspre Răsărit, din Rusia. Ceea ce facem este să punem în practică cea mai mare întărire a apărării noastre colective de la Războiul Rece încoace: cu mai multe forţe NATO in Est care fac parte din NATO, cu o întărire a capacităţilor noastre de acționare, de pregătire pentru a acţiona dacă va fi nevoie si prin crearea unui lanț de mici cartiere generale in partea estica a Alianţei, astfel încât să fie veriga de legătură intre întregul forţelor NATO si aceste întăriri, dacă va fi nevoie. Așa că NATO face mult pentru a răspunde noului climat de securitate.

Your browser doesn’t support HTML5

Jens Stoltenberg: „NATO nu caută o confruntare cu Rusia”

VOA: Este posibil un dialog cu Rusia?

Jens Stoltenberg: Dialogul este necesar pentru că trebuie să evităm un nou Război Rece si NATO nu caută o confruntare cu Rusia, un nou Război Rece. Dar credem cu tărie că nu exista nici o contradicţie între o apărare puternică, o abordare predictibilă fermă şi, în acelaşi timp, un dialog. Dorim un dialog şi pentru a evita incidentele, precum doborârea unui avion rusesc deasupra Turciei, care pot duce la creşterea tensiunilor şi scăparea lor de sub control. Astfel, o anume transparenţă, anumite mecanisme de reducere a riscurilor sunt importante pentru a evita situaţiile dificile să devina încă şi mai dificile.

VOA: NATO a devenit un subiect al dezbaterilor prezidenţiale americane, poate mai puţin acum după Wisconsin, mai ales printre republicani. Unii sunt îngrijoraţi că responsabilităţile nu sunt împărţite in mod echitabil şi că ar trebui să fie reconfigurate mai energic…

Jens Stoltenberg: Nu voi comenta asupra campaniei electorale americane. Poporul american va decide cine va fi viitorul preşedinte al aceste ţări. Dar ceea ce pot eu sa spun este ceea ce face Alianţa Nord-Atlantica. Noi suntem strâns uniţi în a asigura securitatea Americii de Nord si a Europei. Si cred ca cele două războaie mondiale din Europa ne-au învăţat că securitatea Europei este importantă si pentru America de Nord, Statele Unite si Canada. In al doilea rând, NATO joaca un rol cheie in lupta împotriva terorismului. Trebuie să ne reamintim că cea mai mare operaţiune a noastră din toate timpurile – cea din Afganistan – a fost răspunsul direct la atacurile teroriste asupra Statelor Unite din 11 septembrie. Si o treime din forţele NATO din Afganistan au fost din Europa si Canada. Si mai mult de o mie de militari europeni si canadieni si-au dat viaţa in lupta împotriva terorismului din Afganistan. De aceea, cred că Afganistanul ne arată că NATO este important atât pentru Statele Unite, cât si pentru Europa şi că noi ne apăram unii pe alţii.

VOA: Ar putea NATO să dea o mână de ajutor şi în criza refugiaţilor?

Jens Stoltenberg: NATO sprijină Uniunea Europeana si Turcia, şi Grecia – membre NATO – să gestioneze criza migranților şi a refugiaţilor in Europa. Si facem asta prin desfăşurarea de nave. Avem mai multe nave in Marea Egee. Ele nu sunt implicate în întoarcerea bărcilor cu refugiaţi sau migranți, dar ele oferă supraveghere, fac acţiuni de recunoaştere si de monitorizare, iar informaţiile noastre sunt apoi împărtășite Gărzii de Coastă turce si grecești şi agenţiei Frontex a Uniunii Europene, şi apoi aceste informaţii sunt folosite aşa cum cred de cuviinţă autorităţile locale ca sa gestioneze aceasta criza a refugiaţilor si migranţilor cât mai bine.

VOA: Ce va fi mai departe cu Alianţa Nord-Atlantică? Vedeţi o extindere viitoare?

Jens Stoltenberg: NATO este in proces de a invita o noua țară să devină membră. Am decis să invitam Muntenegru şi ne aflăm in procesul de finalizare a negocierilor de aderare, si apoi vom trece prin procesul de ratificare prin toate parlamentele tarilor membre a invitaţiei pentru Muntenegru si apoi NATO va avea 29 de membri…

VOA: Și va fi ceva mai mult decât atât?

Jens Stoltenberg: Nu se află pe agendă chiar acum, dar bineînţeles că noi avem mereu o abordare deschisă şi vom colabora întotdeauna cu ţările partenere cu care avem relaţii foarte apropiate si care sunt foarte importante pentru NATO.