Președintele moldovean, Igor Dodon, își începe astăzi prima vizită în străinătate, la trei săptămâni de la debutul mandatului său. La Moscova, fiindcă despre ea este vorba, îl va întâlni pe președintele rus, Vladimir Putin. Cu ce așteptări această întrevedere și această vizită?
O perspectivă de expert în emisiune, într-un interviu cu analistul politic Oazu Nantoi.
Europa Liberă: Vizită, așadar, la Moscova a președintelui Igor Dodon, dle Nantoi. Este însoțit dl Dodon de o suită de oficiali, toți din anturajul său apropiat, de la președinție, Partidul Socialist, ambasadă, niciunul însă din Guvern. Dvs. cum priviți acest lucru: și ministrul afacerilor externe, și cel al economiei, al muncii vor sta pe bară și vor privi cumva din afară la aceste discuții care ar putea să vizeze în mod direct domeniile de care se ocupă?
Oazu Nantoi: „În primul rând, vreau să fac o scurtă remarcă privind poziția dl Dodon. După desprinderea sa de Partidului Comuniștilor și venirea în Partidul Socialiștilor, dl Dodon s-a poziționat cum se spune la noi pe extrema stângă, în calitate de lider politic pro-rus care exploatează consecințele trecutului stalinist din RSS moldovenească privind stereotipurile impuse de ideologie comunistă.
Your browser doesn’t support HTML5
Dl Dodon la 26 mai 2013 a organizat o conferință pretins științifică privind federalizarea Republicii Moldova, la care au fost experții cu epoleți, cum spun eu, de la Institutul rus strategic, care este o filială a serviciilor speciale. Dl Dodon cu Irina Vlah au participat la organizarea, așa zisului, referendumului din 2 februarie 2014, un referendum ilegal și a promis că asemenea referendumuri vor fi organizate în toate raioanele Republicii Moldova. Și, la ultimul congres al Partidului Socialist, cu toate că dl Dodon a încercat să fie un pic mai flexibil în campania electorală, a fost lansată o poziție foarte dură privind rezilierea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și intrarea Republicii Moldova în Uniunea Eurasiatică. Ne mai vorbind de faptul că în ziua de 13 noiembrie a avut loc un caz fără precedent, când la indicația cuiva din stânga Nistrului au fost aduși organizați peste 15 mii de locuitori ai Transnistriei cu indicația clară de a îl vota pe Igor Dodon care este un proiect pro-rus.
Și, acum se observă o situație - pe de o parte, dl Plahotniuc în calitate de coordonator executiv, cum spunem noi ironic, declară că Republica Moldova realizează reforme pro-europene, iar președintele țării declară că vrea să ne aducă în Uniunea Eurasiatică. În legătură cu aceasta probabil, în componența delegației nu sunt reprezentați membrii Guvernului. Dar dacă ne uităm mai atent la componența delegației, practic se creează impresia că acolo a plecat un grup de agenți de influență a Federației Ruse, în frunte cu Igor Dodon, dna Zinaida Greceanîi, care este cunoscută prin faptul că se cunoaște personal cu dl Putin, dna Irina Vlah, care a fost impusă în funcția de bașcan prin intervenția absolut brutală din partea Federației Ruse, și oamenii cei mai apropiați dlui Dodon; firește că ambasadorul Republicii Moldova prin funcția pe c are o deține este obligat să participe la asemenea întruniri. Eu am viziune sceptică vizavi de consecințele acestei vizite.”
Europa Liberă: Până a ajunge la consecințe, dle Nantoi, Andrei Neguță care îl va însoți pe dl Dodon în această vizită ne spunea în ajun într-un interviu (a propos de lipsa membrilor Guvernului din această delegație) că ei nu au propus, iar Guvernul nu a insistat să-și trimită vreun membru la Moscova; de parcă Guvernul nici nu prea ar fi vrut să participe cineva la această vizită. Dvs. ați avut această impresie?
Oazu Nantoi: „În primul rând, eu nu că am impresia, eu sunt conștient de faptul că problemele care există în relațiile dintre Republica Moldova și Federația Rusă nu sunt determinate de comportamentul Republicii Moldova, ci sunt determinate de atitudinea sfidătoare a Federației Ruse față de Republica Moldova, a propos, ca și toate celelalte state CSI. Federația Rusă, deschis, nu recunoaște suveranitatea țărilor apărute în spațiul ex-sovietic. Și, dacă ne aducem aminte de declarațiile dlui Putin de la ultimul summit CSI de la Bișkek, el a spus foarte clar că Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană trebuie să fie negociat cu participarea Federației Ruse, ceea ce înseamnă că dl Putin ne consideră pe noi ca pe un vasal cu suveranitate limitată și, Federația Rusă trebuie să determine parametrii relațiilor noastre cu Uniunea Europeană.
Prin urmare, eu nu văd niciun sens de a participa la acest mini show, la această sesiune foto care nouă ne va fi prezentată a reprezentanților Guvernului. Cu toate că eu am o atitudine foarte critică față de actuala guvernare pornind de la constatarea tristă că Republica Moldova este un stat captiv.”
Europa Liberă: Ministrul Economiei, Octavian Calmîc, lăsa de înțeles acum ceva vreme, după ținerea la Moscova a unei ședințe economice, că ridicarea embargoului rusesc ar fi iminentă şi că pentru asta ar mai fi necesară doar o decizie la nivel de preşedinţi. Credeți că se întâmplă acum?
Oazu Nantoi: „Se cere o decizie la nivelul președintelui Putin, deoarece dl Dodon nu este tratat deloc de dl Putin ca un om politic de același nivel. Din momentul când dl Putin nu recunoaște suveranitatea Republicii Moldova, nemaivorbind de integritatea teritorială, ținând cont de prezența ilegală a trupelor Federației Ruse pe teritoriul Republicii Moldova. Da, politicile Rusiei în raport cu Republica Moldova sunt voluntariste și arbitrare și în urma deciziei dl Putin ar putea fi ridicat embargoul. Probabil dl Putin împreună cu dl Dodon vor pune la cale niște declarații populiste care să-i ajute dlui Dodon să obțină voturi mai multe în cadrul alegerilor parlamentare, dar până atunci trebuie să mai ajungem, mai mult nimic serios.”
Europa Liberă: Dacă totuși se obține ridicarea acestor embargouri, cum rămâne cu dorința Moscovei dacă nu să se denunțe acest Acord de Asociere intre Republica Moldova și UE, cel puțin să participe și Rusia la negocieri, la discuții între Republica Moldova și Uniunea Europeană, caci asta parcă s-ar dori acum din partea Rusiei?
Oazu Nantoi: „Repet, Federația Rusă nu recunoaște suveranitatea țărilor din spațiul ex-sovietic și anume, din această cauză Federația Rusă insistă asupra participării sale la eventuala renegociere a Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Însă, eu nu văd niciun sens pentru Republica Moldova să coboare la asemenea nivel de degradare.
În ceea ce privește exporturile, aici eu vreau să spun doar o frază – timp de 25 de ani guvernările din Republica Moldova, în opinia mea personală, așa și nu au reușit să rezolve problema creării unei economii naționale diversificate și viabile, competitive care nu ar fi depins de piața Federației Ruse.
Noi suntem un stat în domeniul energetic, ceea ce se explică foarte ușor prin coruperea clasei politice din Republica Moldova și potențialului economic al Republicii Moldova spre regret ne lasă șantajabili în fața politicilor voluntariste ale Federației Ruse. Asta este o problemă strategică și care nu poate fi rezolvată de dl Dodon.”
Europa Liberă: Comisia Europeană a anunțat că oferă Republicii Moldova o sută de milioane de euro pentru a o ajuta „să facă față celor mai stringente nevoi de finanțare și să stabilizeze economia”. De ce tocmai acum aceste prime ajutoare după suspendarea asistenței în 2015 din cauza furtului bancar, așa cum ne amintim?
Oazu Nantoi: „Aici probabil trebuie să ne uităm la esența birocrației europene. Republica Moldova declară că realizează prevederile Acordului de Asociere, în Republica Moldova e stabilitate politică, în Republica Moldova am ales un președinte în baza concurenței între doi candidați în turul doi și, probabil aici Uniunea Europeană nu dorește destabilizarea situației în urma unei crize social-economice profunde. Dar aceasta deloc nu înseamnă că Republica Moldova este tratată de Uniunea Europeană în calitate de țară care cu adevărat dorește să devină o țară cu standarde europene implementate.”
Europa Liberă: Vedeți vreo legătură intre aceasta decizie si vizita la Moscova a președintelui moldovean totusi?
Oazu Nantoi: „Eu nu pot să insist asupra unor asemenea scheme, mai ales, că birocrația europeană lucrează mai lent decât se decide la noi cu vizite la Moscova. Să nu uităm că dl Rogozin a depus eforturi substanțiale, a înnoptat în Ungaria, în Budapesta din urma condițiilor de ceață anume pentru ca să vină la orele de trei noaptea să discute cu dl Dodon și să declare că este programată o întrevedere între dl Dodon și dl Vladimir Putin. Birocrația europeană nu operează în asemenea ritm și aici rămâne de văzut cum se va comporta societatea moldovenească.”
Europa Liberă: Pe final o întrebare, e adevărat schimbăm brusc de tot subiectul, dar e un subiect fierbinte și vreau să vedem perspectiva Dvs. asupra lui. Jurnal TV, una din puținele voci Tv critice la adresa guvernării, se confruntă cu necazuri, acum se pare legate de sediu, dar prevestitoare parcă în viitor a unor probleme mai mari, inclusiv posibilitatea sistării emisiei. Ce credeți Dvs. despre acest caz?
Oazu Nantoi: „La noi în Republica Moldova se instaurează un regim autoritar sufocant în care controlul asupra mass-media este un element principal de manipulare a opiniei publice. Este holdingul dlui Plahotniuc, dlui Dodon sun oferite generos canale de televiziune. Televiziunea publica în opinia mea este una care
În Republica Moldova se instaurează un regim autoritar sufocant în care controlul asupra mass-media este un element principal de manipulare a opiniei publice...
adoarme opinia publică și cu adevărat canalul Jurnal Tv care era cel mai clar critic al dlui Plahotniuc după alegerile din 13 noiembrie este pus în fața unui dileme foarte dure cum să supraviețuiască.
Repet, e vorba de consolidarea unui regim autoritar sufocant sub sloganele de reforme europene.”
Europa Liberă: Se poate face ceva ca o televiziune să poată exista în Republica Moldova fără un om bogat în spate?
Oazu Nantoi: „Eu nu sunt marele expert în domeniul televiziunii, în special ținând cont da avalanșa tehnologiilor informaționale, internetul etc., dar eu constat că în Republica Moldova ne confruntăm cu consolidarea unui regim autoritar - asta este esența problemei. Într-o societate democratică, atunci se găsesc instrumente pentru ca cetățeanul să aibă acces la informații diferite cu prezentarea diferitor punte de vedere etc. La noi, în Republica Moldova, spre regret, situația degradează la capitolul informării cetățenilor.”