De ce opoziţia extraparlamentară nu mai este la fel de populară? Au obosit oamenii de aceleaşi sloganuri? Întrebări la care a căutat răspunsuri istoricul şi comentatorul politic Gheorghe Cojocaru.
Your browser doesn’t support HTML5
Gheorghe Cojocaru: „Lipsite de vigoarea de altădată, protestele opoziției extraparlamentare de dreapta, chiar dacă ar fi realmente motivate, au intrat, se pare, pe o pantă a declinului, riscând o radicalizare excesivă, cu efecte de erodare a capitalului politic acumulat de liderii celor două formațiuni, Maia Sandu și Andrei Năstase. Nu încape îndoială, cerințele de astăzi ale protestatarilor, în special, cele privind dreptul la acces în eterul radioului și televiziunii naționale sunt pe deplin legitime, mai ales că Maia Sandu are în spatele său, mai are încă, multe din voturile recoltate în scrutinul prezidențial de anul trecut.”
Europa Liberă: Sugerați, totuși, că e un material ce se volatilizează rapid. Care sunt cauzele, cum credeți?
Gheorghe Cojocaru: „Din mai multe cauze, legate și de potențialul administrativ și financiar al organizatorilor, și de capacitatea lor de mobilizare, și de modul în care actuala guvernare reacționează la manifestările oponenților săi, dar și de o anumită distanțare a unei părți a electoratului de dreapta de aceste forme de exprimare în politica națională. Apoi, nu ar trebui ignorat nici faptul că opoziția de stradă are pe agendă de mai mult timp, practic, unele și aceleași chestiuni, pe care le sonorizează la protestele din centrul capitalei unii și aceiași oameni, nereușind să le transmită de o manieră convingătoare și dincolo de perimetrul Chișinăului, de exemplu, în provincie.”
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Unele segmente electorale de dreapta parcă s-au retras din protestele de stradă. Cum explicați acest lucru?
Gheorghe Cojocaru: „Unii ar putea fi decepționați de prestația unor lideri ai opoziției, alții, poate, așteaptă mai mult de la Maia Sandu sau de la Andrei Năstase, cei de-ai treilea și-ar dori să audă, de exemplu, ce soluții au cei doi asupra unei serii de probleme social-economice, educaționale sau din sfera ocrotirii sănătății, cu care oamenii se confruntă în fiecare zi, sau să vadă o reacție punctuală din partea opoziției la anumite inițiative legislative ale puterii. Se creează impresia, uneori, că opoziția subestimează necesitatea dialogului public, în fiecare zi, pe toate rețelele sociale accesibile sau nu este pregătită să facă față unor asemenea solicitări.”
Europa Liberă:?
Gheorghe Cojocaru: „Gafele pe care le comit, sigur, errare humanum est, dar răspunderea pentru ceea ce comit le revine în exclusivitate. Aceste gafe, mai devreme sau mai târziu, se decontează.”
Europa Liberă: La ce anume vă referiți?
Gheorghe Cojocaru: „Cum ar fi declarațiile Maiei Sandu în legătură cu Unirea Basarabiei de la 1918, chiar dacă ulterior a intervenit cu explicații și a retractat. De altfel, un fost ministru al Educației ar trebui să știe pe dinafară ce istorie se predă și se studiază în școală sau, dacă nu știe, cel puțin, să nu îl ia gura pe dinainte.”