Criza politică și constituțională de la Chișinău s-a transformat și într-o criză a Curții Constituționale, o dată cu decizia majorității parlamentare conduse de socialiști de a o demite pe judecătoarea Domnica Manole, tot ea președintă a instanței. Așa încât, în loc să se încheie, criza s-a aprofundat și mai mult. Dar mâine, Curtea Constituțională va încerca să facă un pas în direcția inversă, a descâlcirii ițelor crizei, urmând să spună dacă decizia majorității parlamentare în privința Domnicăi Manole a fost legală. O dată această etapă depășită, instanța va putea spune și dacă președinta Maia Sandu poate dizolva parlamentul imediat, sau trebuie să aștepte încheierea stării de urgență, pe 30 mai.
Your browser doesn’t support HTML5
Curtea Constituțională urma miercuri să examineze subiectul stării de urgență, dar a intervenit azi cu anunțul că va avea ședință și marți, în încercarea să dea, înainte de decizia legată de starea de urgență, un răspuns sesizărilor în privința revocării mandatului Domnicăi Manole.
Modificarea de agendă vine după ce PSRM și aliații lor din parlament au intervenit vineri în componența curții, revocând-o pe șefa instanței și trimițând acolo un alt judecător, iar doi parlamentari - unul din PAS și altul din Platforma DA - au cerut curții, în sesizări separate, să declare ilegale acele decizii.
„Ele sunt vădit ilegale, neconstituționale, o încercare de lovitură de stat din partea regimului Dodon-Plahotniuc-Șor”, spune parlamentarul PAS, Sergiu Litvinenco, autorul uneia dintre cele două sesizări.
„Orice jurist va spune că aceste două hotărâri sunt pur și simplu butaforice, care în esență nu pot produce nici un efect juridic și au drept scop doar perpetuarea și destabilizarea situației în R. Moldova., dar cel mai grav este că ele discreditează instituția parlamentară și se încearcă discreditarea Curții”, a spus la rândul lui Dinu Plângău, parlamentarul platformei DA, care la fel a trimis o sesizare curții.
### Vezi și... ### Corneliu Furculiță: PSRM îndeamnă PAS la dialogDupă ce o serie de oficiali occidentali, inclusiv președintele Comisiei Veneția, au caracterizat la unison ca pe o mare ilegalitate intervenția de vineri în componența curții de la Chișinău, Igor Dodon a părut să facă un pas înapoi, lansând azi o invitație oponenților la tratative. Să se convină asupra datei scrutinului anticipat, a motivat el.
Maia Sandu nu a răspuns, în timp ce parlamentarii PAS au semnalat că ar respinge ideea.
Formațiunea loială președintei, pe de altă parte, și-a convocat susținătorii la demonstrații de stradă, ca să ajute Curtea Constituțională să facă față la ceea ce oponenții socialiștilor din toate direcțiile au numit “atacuri” nepermise la adresa Curții.
Iată ce le spunea azi manifestanților de la sediul instanței constituționale liderul PAS, Igor Grosu:
„Eu, colegii noștri, o să fim permanent aici, cât o să fie nevoie. Și, repet, azi, marți, miercuri – în special în aceste trei zile – trebuie să găsim timp să fim alături de Curtea Constituțională, să o apărăm.”
Your browser doesn’t support HTML5
O dificultate înainte de ședința de marți a Curții Constituționale, pe de altă parte, e că, fiind direct vizată, Domnica Manole nu poate participa, iar în caz de paritate de voturi – ceea ce pare foarte probabil - nu se știe dacă instanța va putea lua o decizie.
Lipsa unei soluții clare în chestiunea legată de componența instanței plasează în incertitudine și cealaltă decizie - despre legalitatea stării de urgență.
Instituită de aceeași majoritate parlamentară care a revocat-o pe Manole, ea a fost contestată de PAS la Curte pe motiv că a fost propusă de deputați, nu de guvern sau președinție, așa cum o cere legea.
Momentan, starea de urgență e singurul obstacol în fața dorinței președintei Maia Sandu de a dizolva Parlamentul și a convoca anticipate deja în această vară.
Prin controversatele decizii de vineri, socialiștii - care ar prefera un scrutin mai spre toamnă - tocmai asta ar fi încercat, spun observatorii, să schimbe în favoarea lor raportul de forțe din Curtea Constituțională, înainte ca aceasta să dea soluția asupra stării de urgență.