Alexandru Tănase: „Curtea va examina partea de final a acestei telenovele începute cu demisia lui Chicu”

Alexandru Tănase. Imagine de arhivă

Interviu cu ex-președintele Curții Constituționale, fost ministru al justiției.

Președinta Maia Sandu a sesizat Curtea Constituțională pentru declanșarea alegerilor anticipate: „E unica soluție care poate vindeca țara”. „Parlamentul a eșuat să aleagă un guvern din două încercări. Ca și experții în drept constituțional, consider că sunt întrunite circumstanțele legale pentru dizolvarea parlamentului. Alegerile anticipate constituie șansa cetățenilor de a alege deputați care le vor reprezenta cu adevărat interesele. Sunt soluția care poate vindeca țara”, a declarat Maia Sandu. Fostul președintele al Curții Constituționale, Alexandru Tănase explică în ce masură CC ar putea pune punct disputei dintre președinție și parlament.

Your browser doesn’t support HTML5

Interviu cu ex-președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase

Europa Liberă: Șefa statului, Maia Sandu, cere Curții Constituționale să spună dacă se întrunesc toate condițiile pentru dizolvarea parlamentului, după ce a purtat discuții cu toate fracțiunile parlamentare. Credeți că e un exercițiu dificil pentru Înalta Curte să răspundă la această solicitare a președintei?

Alexandru Tănase: „Curtea va răspunde cu certitudine la această solicitare, fără niciun dubiu. Problema este cum va rămâne acest precedent pentru viitor, deoarece, făcând abstracție de toată retorica care însoțește această intenție de dizolvare a parlamentului și dacă ar fi să analizăm clar faptele, vom vedea că, de fapt, un grup minoritar din parlament a reușit dizolvarea parlamentului și în dreptul public și dreptul constituțional precedentele au un rol extrem de important. Asta înseamnă că și pentru viitor se poate întâmpla așa ceva. Pentru mine asta contează mai mult decât ce va spune Curtea Constituțională referitor la dizolvarea parlamentului.

Cel mai probabil, Curtea va constata circumstanțele, deoarece parlamentarii au avut la îndemână o posibilitate să voteze guvernul Grosu, nevotându-l sau neasigurând cvorumul, ceea ce înseamnă același lucru, de fapt, ei au consimțit la dizolvarea parlamentului. Aici lucrurile sunt simple. Problema cea mai complicată, după cum spuneam, este că a fost creat un precedent în istoria Republicii Moldova când un grup minoritar reușește să dizolve parlamentul.”

Europa Liberă: Dar magistrații Înaltei Curți ar trebui să ia în calcul tot ce s-a petrecut în intervalul acesta de timp de trei luni de zile?

Este evident că parlamentarii și președinta au manipulat tot sistemul de mecanisme constituționale...

Alexandru Tănase: „Dacă ar fi să analizăm în totalitate tot ceea ce s-a întâmplat odată cu demisia guvernului Chicu ar fi un exercițiu, dar, cel mai probabil, Curtea nu va recurge la un astfel de exercițiu, mai curând Curtea va examina partea de final a acestei telenovele, care a început odată cu demisia lui Chicu și va lua o decizie mai mult bazată pe circumstanțele formale, dar la modul serios dacă s-ar analiza tot ce s-a întâmplat, este absolut evident că parlamentarii și președinta au manipulat tot sistemul de mecanisme constituționale pentru a obține un rezultat contrar celui care, de fapt, este scontat de Constituție. Vreau să zic că, de fapt, a început-o Igor Dodon atunci când s-a retras guvernul Chicu și a declarat că el intenționează să provoace alegeri anticipate, în fond, dacă ar fi să ne amintim, anume d-lui îi aparține declanșarea acestei criză, întrucât, dacă nu demisiona guvernul Chicu, cine știe pe ce cale o luau lucrurile.

După care președinta Sandu nu a făcut altceva decât să continue exact aceeași retorică cu aceleași acțiuni și pe final ei au reușit să dizolve parlamentul, cu paranteza că, între timp, președintele Dodon deja a renunțat la ideea sa de a dizolva parlamentul. Dar acest parlament clar că este unul depășit, oricine înțelegea că șansele lui de supraviețuire sunt foarte mici, capacitatea de a produce altceva decât Golovatiuc el nu este capabil.

Problema este că avem un precedent care nu a mai fost niciodată în Republica Moldova, când un președinte, având un grup minoritar în parlament, reușește să dizolve parlamentul. Asta înseamnă că viitorul președinte poate în mod potențial să facă același lucru, ceea ce introduce un element absolut nou în peisajul confruntărilor politice din Moldova, iar anterior noi nu am mai avut așa ceva.”

Europa Liberă: Fruntașii PSRM nu ascund că ar mai exista scenarii pe care ei ar putea să le pună în aplicare, inclusiv dl Furculiță, șeful fracțiunii parlamentare a socialiștilor, a declarat Europei Libere că ei ar putea să atace decretul președintei Maia Sandu tot la Curtea Constituțională. E posibil un asemenea lucru?

Alexandru Tănase: „Este posibil orice, fruntașii PSRM pot crea atâtea scenarii câți membri de partid le-au mai rămas, asta nu îi va ajuta sub nicio formă. În general este o abordare destul de infantilă să substitui voința politică și capacitatea de a lua pași politici curajoși și insistenți cu încercările de a merge cu plângeri, cu jalba în proțap la Curte sau să cauți alte mecanisme, ași în mânecă sau oricum i-am numi.

Este absolut evident că riscul dizolvării devine iminent...

PSRM a avut posibilitatea să învestească guvernul Grosu dacă nu au dorit alegeri anticipate. În situația când ei nu au venit și nu au asigurat cvorumul, ei, de fapt, au validat toată procedura care a fost derulată de dna președintă Maia Sandu. În sensul acesta, ei s-au lipsit ei înșiși de orice argument de a mai merge la Curte să conteste ceva. A existat un decret valabil, Curtea Constituțională l-a recunoscut drept constituțional, prin urmare, exercițiul de votare a guvernului Grosu era unul perfect legal și parlamentarii aveau două opțiuni: să meargă în parlament să-l voteze și să evite dizolvarea parlamentului, fie să nu meargă sau să nu voteze, sau să nu asigure cvorumul, sau nu mai știu ce șmecherii puteau face, dar să nu voteze, astăzi este absolut evident că riscul dizolvării devine iminent și toate încercările de a merge la Curte, de a contesta decretul sunt niște prostii că te crucești când le auzi și nu vor avea absolut niciun rezultat.

Cel mai probabil, Curtea va vedea lucrurile cu totul cu alți ochi, ei vor vedea două părți beligerante: pe de o parte, este un parlament care nu știe ce vrea, pe de altă parte, este un președinte care nu-și dorește acest parlament și niciuna dintre părți nu este capabilă să facă un compromis. Și atunci, Curtea nu va avea altă soluție decât să accepte argumentele președintei Sandu și să accepte, de fapt, o resetare a întregului sistem politic. Aceasta este consecința la toată această confruntare de câteva luni de zile.”

### Vezi și... ### Sondaj IMAS: opinii împărțite legate de rezolvarea crizei pandemice și politice

Europa Liberă: Eventual, dacă Înalta Curte va da undă verde dizolvării parlamentului, dna Sandu când trebuie să semneze decretul și când ar putea să fie fixată data alegerilor parlamentare anticipate?

Alexandru Tănase: „Nu există un termen explicit în sensul acesta, cel mai bine ca să găsim un răspuns la această întrebare e să vedem cum s-a procedat în trecut. Dacă nu greșesc eu, decretul președintelui interimar Mihai Ghimpu de dizolvare a parlamentului a fost semnat în luna iunie și alegerile au fost fixate pentru luna noiembrie 2010. Astfel, parlamentul fixează data alegerilor și cred eu că aici parlamentul încă o să-și arate pe deplin mușchii și o stabilească data alegerilor astfel încât să-și asigure...”

Europa Liberă: Să fie pe placul PSRM, așa cum au anunțat ei că în toamnă?

Alexandru Tănase: „Nu cred că ar fi bine să ne cramponăm în PSRM, eu cred că este absolut falsă această paradigmă care a fost creată de luptă falsă cu PSRM. Nu este așa, de fapt. De fapt, există PAS, care a prins, pe de o parte, pe picior greșit partenerii săi de pe dreapta, cu care de asemenea luptă, trebuie să spunem foarte clar, PAS se află într-o confruntare și cu PPDA, PAS se află într-o confruntare cu Partidul Democrat, PAS se află în confruntare cu partidele extraparlamentare și miza acestui exercițiu este de a lua totul... Asta cam ar fi ideea dnei Sandu, aici este absolut eronat să analizăm ca o confruntare între bine și rău, se bate albul cu negrul, nu, PSRM este doar un element în toată această ecuație.”

### Vezi și... ### „Criza politică se rezolvă prin alegeri anticipate și curățarea clasei politice”

Europa Liberă: Dl Tănase, dar două entități căzuseră de acord referitor la declanșarea anticipatelor – PAS și PSRM.

Alexandru Tănase: „Dna Ursu, niciodată nu a căzut PSRM de acord. Ei au schimbat mesajul pe parcursul săptămânii de cinci ori, nici măcar ei nu mai știau exact ce mesaj vor avea vineri când se aflau în ziua de luni. Au început-o cu dizolvarea parlamentului, mai apoi au terminat-o cu contestări la Curtea Constituțională a decretului de dizolvare. Dacă PSRM dorea dizolvarea parlamentului, ei făceau un aranjament cu PAS, nu veneau la nicio ședință timp de trei luni de zile și absolut liniștit, calm lucrurile ar fi fost rezolvate.”

Europa Liberă: Nu, eu am vrut să zic că ei căzuseră de acord, doar că nu coincidea – PAS zicea că pentru luna august alegerile parlamentare anticipate, iar PSRM zicea că mai în toamnă.

Eu cred că este o șmecherie și o nesinceritate din ambele părți, în realitate...

Alexandru Tănase: „Eu cred că este o șmecherie și o nesinceritate din ambele părți, în realitate, PAS și-a dorit și există argumente, să încercăm că vedem argumentele și faptele, să lăsăm la o parte retorica de partid. Argumentele sunt foarte simple: PAS are o figură importantă care deține la ora actuală cea mai importantă poziție în stat. Dna Sandu are un rating suficient pentru a-și asigura o majoritate în parlament mai bună decât o alianță, are o poziție care îi permite să obțină un rezultat care ar elimina întregul spectru de concurenți de pe dreapta. De fapt, lupta se dă pe dreapta, până la urmă, Dodon de alegerile anticipate va fi cel mai puțin afectat, nu este el perdantul în cazul în care au loc anticipatele, el va veni mai mult sau mai puțin cu același rezultat. Exact aceeași chestie e și cu Șor, dacă va ajunge Șor, și nu va fi scos din campanie, sistemul lui politic de aspirare a voturilor o să-i furnizeze cam același rezultat.

De fapt, marii perdanți în această campanie sunt PPDA, Partidul Democrat, plus partidele extraparlamentare de dreapta, mă refer în special la partida unionistă, care spera la coagulare, la o unificare sau la o formulă pentru a putea obține o reprezentare în parlament. Or, alegerile anticipate pun cruce pe aceste planuri. Și atunci este absolut evident că toate mesajele care au fost lansate și toată această competiție, în mod special revin de la ce am pornit, paradigma falsă confruntarea PSRM - PAS este ruptă de realitate. Atât PAS, cât și PSRM se vor regăsi în viitorul parlament, încă nu este exclus, după experiențele pe care le-am avut noi în anii 2005, să vedem aceste două partide guvernând împreună.”

Europa Liberă: PSRM spunea că ar mai putea să sesizeze și Comisia de la Veneția, pentru că există o recomandare pe care o făcea Comisia de la Veneția referitoare la majoritatea parlamentară care poate să învestească un cabinet de miniștri.

Alexandru Tănase: „Comisia de la Veneția niciodată nu va tranșa conflicte politice și niciodată nu a tranșat conflicte politice. A existat o situație excepțională cu acele decizii ale Curții Constituționale din 2018, care au avut un caracter izolat și ele nu pot fi aplicate la alte circumstanțe. Comisia de la Veneția maximum ce va spune în cazul în care va fi întrebată, din punctul meu de vedere, că acestea sunt domenii de competență ale Curții Constituționale din Moldova.

Și în general este un obicei foarte provincial când ai o problemă politică internă să mergi la Comisia de la Veneția să-ți dea soluții. Soluțiile trebuie căutate aici, la Chișinău, și eu nici nu cred lucrul acesta este posibil, următoarea sesiune a Comisiei de la Veneția este în luna iunie. Păi, când să mai mergi la Comisia de la Veneția și care este urgența situației? Eu cred că lucrurile vor merge puțin după alt scenariu, cred că foarte rapid Curtea Constituțională, în câteva săptămâni va da o soluție...”

### Vezi și... ### Alexandru Arseni: „Sunt întrunite toate circumstanțele pentru a dizolva parlamentul”

Europa Liberă: În câteva săptămâni sau o săptămână?

Alexandru Tănase: „Eu nu vă pot spune exact, dar totuși observ că practica acestei componențe a Curții este de a nu da deciziile rapid. Când eram eu la Curte, în componența noastră noi mergeam pe ideea să răspundem cât mai repede la astfel de solicitări, dar actuala componență are o altă strategie. Nu-i nicio problemă în sensul acesta, este dreptul fiecărui magistrat să decidă cum își organizează agenda, dar este absolut evident că ei în 10-15 zile cât va fi acolo vor da o soluție pe circumstanțe, după care va urma decretul dnei Sandu fără niciun fel de ezitări, în termen cât se poate de rapid, mai apoi parlamentul deja nu mai poate fi influențat prea mult în ceea ce ține de data fixării alegerilor.”

Europa Liberă: Din mersul acesta frecvent la Curtea Constituțională, ce să înțeleagă cetățeanul Republicii Moldova?

Curtea Constituțională este o instituție chemată să dezlege conflictele juridice, dar nu conflictele politice...

Alexandru Tănase: „De fapt, politicienii sunt cei care trebuie să înțeleagă. Curtea Constituțională este o instituție chemată să dezlege conflictele juridice, dar nu conflictele politice. Nu există soluție juridică pentru incapacitate de dialog, pentru incapacitate de a înțelege și de accepta regulile jocului sau cu atât mai mult pentru nedorință de a respecta prevederile constituționale. Curtea nu poate substitui politicienii în jocul pe care trebuie să-l facă ei.

Eu cred că arată foarte prost când parlamentarii folosesc Curtea Constituțională ca pe o instanță de drept comun, contestând la fiecare centimetru pătrat chestii care, în fond, luate separat au dreptul la a fi contestate, dar cu prezența cu care se face arată foarte prost lucrul acesta.”