În 2022, investițiile BERD în R. Moldova au depășit de aproximativ cinci ori suma medie anuală oferită, în mod normal, statului moldovean. Cei mai mulți bani, 300 de milioane de euro, au fost luați pentru achiziționarea de gaze naturale în hub-urile europene.
Începând cu 1 octombrie 2022, concernul rus Gazprom a redus livrările de gaze naturale către R. Moldova, ceea ce a dus la declanșarea crizei energetice. Din cauza deficitului de gaze, Tiraspolul a diminuat volumul de energie electrică livrată malului drept al Nistrului. Prin urmare, R. Moldova a fost nevoită să procure curent de pe bursa de energie din România și gaze naturale din Uniunea Europeană, la prețuri mai mari.
„Suntem bucuroși că acest împrumut a fost utilizat până acum și că R. Moldova are acea securitate energetică ce îi permite să nu depindă de livrările de gaze rusești”, a spus Angela Sax.
### Vezi și... ### BERD dorește să ajute Moldova „să-și diversifice rezervele de gaze”Capacitatea R. Moldova de rambursare a creditelor
În contextul creșterii semnificative a datoriei publice a R. Moldova, Europa Liberă a vrut să cunoască opinia șefei BERD din Moldova referitor la capacitatea Guvernului de a rambursa împrumuturile contractate, care în total reprezintă 80% din asistența externă.
„Partenerii nu oferă, de obicei, împrumuturi pe care Moldova nu este capabilă să le returneze. [...] Nimeni nu este interesat să împovăreze Guvernul și să-l pună în dificultatea de a nu putea întoarce creditele”, a afirmat reprezentanta băncii europene.
Ea a explicat că există o monitorizare foarte atentă pentru ca să nu apară riscuri în ceea ce ține de rambursarea împrumuturilor, dar, în acest moment, nu sunt astfel de îngrijorări.
### Vezi și... ### A fost suspendată activitatea companiei care deține silozurile cu cereale din Portul GiurgiuleștiIncendiile din portul Giurgiulești, administrat de BERD
Angela Sax a comentat, în cadrul interviului, și incendiile de la Portului Internaţional Liber Giurgiuleşti, în contextul în care BERD este proprietara companiei care administrează portul.
„Nu este ceva pentru ce BERD sau operatorul portului sunt responsabili. Sunt autoritățile publice, care, în mod normal, oferă permise, trebuie să fie o anumită monitorizare și, cred, că a fost. Compania a cărei instalații au ars a emis o declarație și am înțeles că există o investigație în derulare. Așa că nu m-aș grăbi să fac concluzii sau speculații despre ce a cauzat... Noi doar am citit declarația companiei și sperăm că investigația va oferi explicații referitor la cauze”, a afirmat reprezentanta BERD, precizând că portul este în continuare operațional.
### Vezi și... ### Moldova se împrumută de la BERD pentru a construi gunoiști regionale2023: Bani pentru gaze, infrastructură și deșeuri
În 2023, BERD este disponibilă să se implice în proiecte de dezvoltare a R. Moldova dacă autoritățile vor solicita un astfel de suport.
„Ar putea fi 100 de milioane de euro pentru sectorul gazelor naturale, dar noi intenționăm să elaborăm niște proiecte în sectorul public ce vizează reconstrucția drumurilor, conexiunile de transport cu Ucraina și România, managementul deșeurilor solide”, a spus Angela Sax.
Potrivit unui comunicat al instituției, până în prezent, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a oferit R. Moldova peste două miliarde de euro, finanțând 159 de proiecte.
### Vezi și... ### Un miliard de euro – ajutor extern pentru guvern. 80% sunt împrumuturi