Atacurile din campanie și mizele post-electorale

Partidul Socialiștilor s-a aflat pe parcursul acestei săptămâni în vizorul mai multor oponenți politici. Primarul de Orhei, Ilan Șor, liderul formațiunii care-i poartă numele, susține că președintele Igor Dodon i-ar fi amenințat familia cu dosare penale în Rusia, iar Partidul Regiunilor a cerut Comisiei Electorale Centrale (CEC) excluderea PSRM din cursă pe motiv că socialiștii și-ar finanța campania inclusiv pe bani din exterior.

Your browser doesn’t support HTML5

Retrospectiva săptămânii politice


Acestor învinuiri îndreptate împotriva PSRM se mai pot adăuga plângerea Partidului Liberal la CEC că socialiștii și președintele Dodon ar folosi „întreaga mașinărie a instituției prezidențiale în scop electoral”, la fel și solicitarea de joi a PCRM care a cerut președintelui Curții de Conturi, democratului Marian Lupu, ca instituția pe care o conduce de curând să efectueze un audit al modului în care a cheltuit șeful statului fondurile din care a reparat clădirea președinției.

Igor Dodon a reacționat prompt acestor acuzații avertizând că va considera alegerile din 24 februarie drept nelegitime dacă unul din principalele partide va fi eliminat din cursa electorală, referindu-se la PSRM sau blocul ACUM. „Indiferent care din aceste două formațiuni va fi eliminată, eu voi considera că alegerile sunt nelegitime și voi îndemna cetățenii și partenerii externi să facă același lucru”, a declarat Igor Dodon în cadrul unei emisiuni la postul Accent TV.

Comentatorul politic Victor Ciobanu consideră un asemenea scenariu puțin probabil, deși ar fi o greșeală să nu fie luat în vedere, ținând cont de faptul că a fost anulat rezultatul alegerilor locale din vara trecută. Miza ar fi mai degrabă una post-electorală, crede Victor Ciobanu:

Victor Ciobanu

„Dacă urmărim atent de unde se trag toate ațișoarele, ajungem la concluzia că toate până la urmă duc la Partidul Democrat. Sunt tentat să cred că mai degrabă este vorba despre construirea unei poziții favorabile pentru perioada imediat post-electorală la care se va ajunge, or, socialiștii cu siguranță nu vor lua majoritatea ca să poată forma de unii singuri guvernul și atunci democrații vor prelua inițiativa și vor fi în condiții favorabile. Eu cred că dosarele se vor pune pe rol, dar nu avea finalitate fiindcă am mai avut situația cu finanțările din Bahamas care nu s-au finalizat cu nimic. Deci, e un procedeu tehnologic mai degrabă.”

Rezultatele celui mai recent Barometru al Opiniei Publice, care a cuprins și prima săptămână de campanie electorală, arată că peste 50 la sută dintre alegători nu știu pentru cine să-și dea votul pe 24 februarie. Această stare de spirit, constată redactorul-șef al săptămânalului „Observatorul de Nord” de la Soroca, Victor Cobăsneanu, se simte mai ales în țară, unde raioanele sunt fărâmițate în câteva circumscripții.

### Vezi și... ### Marea necunoscută a scrutinului din 24 februarie - indecişii

„Teatru al absurdului! Împărțirea asta administrativă pe circumscripții mi se pare un pic cam încurcată, fiindcă 12 primării din raionul Soroca vor vota în altă circumscripție – Drochia. Asta este un impediment pentru alegători fiindcă mulți dintre cetățeni nu cunosc oamenii de la Drochia. Cu atât mai mult că sunt partide politice care au candidați care nici măcar nu locuiesc în Drochia, adică sunt veniți de-aiurea.”

### Vezi și... ### Ceață, corupție și frică

O altă observație a comentatorilor cu care am stat de vorbă se referă la informația insuficientă despre noul sistem de votare. Acest lucru ar putea, în opinia lor, explica și dezinteresul crescut al alegătorilor, cel puțin la început de campanie.