Acesta a făcut o conferință de presă la câteva zile după ce o investigație a portalului moldstreet.com a arătat că Republica Moldova plătește semnificativ mai mult pentru gazele rusești decât alte țări din Europa. Ceban care conduce întreprinderea controlată majoritar de Gazprom a mai spus că se poartă negocieri cu concernul rus pentru un nou contract de achiziție a gazelor.
Your browser doesn’t support HTML5
În ultimul trimestru a anului preţul de procurare a gazelor naturale de la Gazprom s-ar putea reduce până la 100 - 115 de dolari pentru mia de metri cubi. Acestea sunt estimarile facute publice de preşedintele Moldovagaz Vadim Ceban. În consecință, preţul mediu anual ar putea coborî la cota de circa 145 de dolari, față de preţul mediu de achiziţii de 178 de dolari, ceea ce ar face posibilă reducerea tarifului pentru consumatori.
Nu va fi de proporţii mari
Ceban a precizat că e puțin probabilă o simetrie exactă între reducerile acceptate de Gazprom și diminuarea tarifului final achitat de consumatori: „Nu va fi de proporţii mari. Cred că în intervalul de 7-10 la sută. sunt devieri care nu ne permit să mergem cu majorări. Eu înţeleg că toţi vor 20-25 la sută, dar nu este posibil pentru că noi am majorat tariful de transport anul trecut, aşa au fost circumstanțele, volumele au fost reduse. Plus sunt devierile financiare care urmează să fie recuperate”.
Calculele pentru noul tarif urmează să fie aprobate mai întâi de Consiliul de Administraţie şi Consiliul de Observatori ai Moldovagaz, după care decizia finală ar urma să fie luată de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Când anume consumatorii vor primi facturi cu coturti mai mici? Şeful MoldovaGaz Vadim Ceban a răspuns evaziv:
„Nu pot să vă spun. Decizia nu a fost luată încă de către MoldovaGaz. Dacă adresarea poate fi în septembrie, atunci ANRE are o perioadă mai lungă de analiză, până la 180 de zile. Dar este perioada maximă, în dependență de subiect. Este regulator independent, decizia îi aparţine.”
### Vezi și... ### „Rusia atacă pe toate fronturile proiectele României de transport al gazelor” (Afrodita Cicovschi/ Adevărul)
Experții în energetică anticipează că tarifele finale la gazele naturale vor fi micșorate înainte de scrutinul prezidențial, aşa cum s-a mai întâmplat în alţi ani electorali. Experții îşi bazează pronosticurile, inclusiv pe faptul că micşorarea a fost anticipată de preşedintele Igor Dodon care anunţase la finele lunii august că tarifele pentru gazele naturale achitate de consumatori o să scadă cu cel puţin 10 la sută şi că decizia ar fi bine să fie luată în septembrie, până la începerea sezonului rece.
Portalul cu profil economic mold-street.com constata într-o recentă analiză că Republica Moldova plătește semnificativ mai mult pentru gazele rusești decât alte țări din Europa. În trimestrul doi al anului, preţul mediu al gazelor livrate de Gazprom în statele europene a scăzut cu aproape 47 la sută, în timp ce pentru Moldova cu 28 la sută. Diferențele se explică prin prevederile contractuale pe care le au statele cu Gazprom, ne-a explicat jurnalistul Ion Preaşcă de la mold-street.com. În statele europene se ţine cont de preţul de la burse, aşa numitul preţ Spot, care oscilează zilnic. Pe când în R. Moldova preţul de procurare inclus în contractul cu Gazprom este mai rigid, cu fluctuații trimestriale funcție de preţul derivatelor produselor petrolieri.
R. Moldova negociază acum un nou contract cu Gazprom pe o perioada de trei ani, a anunțat președintele Moldovagaz Vadim Ceban: „Miza noastră şi planurile noastre sunt pentru următorii trei ani (2021-2023) să avem un contract la condiţii mai avantajoase. Noi propunem ca în contractul respectiv să fie şi o componentă Spot de anume în perioada trimestrelor doi şi trei când pe piaţă Spot preţurile sunt mai joase. Acum suntem la etapa de negocieri, dar consider că în perioadă scurtă de timp vom avea rezultate concrete.”
### Vezi și... ### Când va ajunge gaz românesc în R. Moldova?
Cât despre gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, de curând finalizat, Vadim Ceban a spus că este o alternativă de asigurare a securităţii energetice a ţării.
Când va ajunge gaz românesc în sistemul gazier din Republica Moldova? Vadim Ceban a lăsat să se înţeleagă că nu degrabă, chiar dacă există deja solicitări de cooperare din partea unor furnizori din România: „Fiind furnizor de ultimă opţiune şi la tarife reglementate, evident noi trebuie să arătăm eficienţă şi costul cel mai minim de procurare a gazelor naturale, aşa spune legea. Ne vom uita care sunt rutele optimale, care este preţul de procurare. Dar dacă ne referim la ziua de astăzi e convenabil de procurat gazul de la Gazprom.”
### Vezi și... ### Moldovagaz și Gazprom au semnat acordul de prelungire cu un an a contractelor de livrare și tranzit de gazeVadim Ceban a respins acuzațiile vehiculate în presă că MoldovaGaz, care este compania fiică a Gazpromului rusesc şi deţine marea majoritate a reţelelor de distribuţie către consumatori, ar bloca în mod intenționat livrarea gazelor naturale româneşti.