Premierul Maia Sandu a afirmat astăzi, în timpul unei şedinţe a Executivului său, că ştie deja cum a fost instituit monopolul la exportul de nuci în favoarea companiilor unor rude ale fostului premier Pavel Filip şi că acum e important ca Procuratura să reuşească să investigheze schema, iar cei vizaţi să vrea să depună mărturii. Sandu a făcut aceste declaraţii la o zi după ce ministrul economiei Vadim Brînzan a dat, într-o primă emisiune televizată la care a participat, multiple detalii despre schemele ilegale de la întreprinderile de stat, printre ele Calea Ferată, prin care afirmă că se adunau bani negri pentru democraţi. Ce urmează după aceste dezvăluiri?
Your browser doesn’t support HTML5
Demolarea „schemelor” de delapidare a fondurilor publice face parte din ceea ce a numit „deoligarhizare” Blocul ACUM atunci când îşi enunţa planurile, încă înainte de a obţine putere politică. Senzaţia creată în ultimele săptămâni era că noile autorităţi întârzie cu acest obiectiv. „Strategia a fost să ne informăm mai întâi despre detaliile acestor aşa-numite scheme”, ne-a explicat motivele astăzi, într-un interviu, ministra finanţelor, Natalia Gavriliţă.
O emisiune de televiziune de marţi seară cu ministrul economiei Vadim Brînzan a trezit mult entuziasm pe reţelele sociale, unde acesta e descris ca un ministru demult aşteptat, cu „mintea brici” şi „caracter temerar”.
### Vezi și... ### Expert-grup: Cheltuielile bugetare au crescut puternic în timp ce veniturile acumulate au scăzut
Brînzan a adăugat în acea emisiune multiple detalii la dezvăluirile sale anterioare, începând cu cele despre „dijma” lunară plătită exponenţilor vechii administraţii de întreprinderile de stat, printre ele Calea Ferată, până la contractul cu antreprenorul privat de la Arena Chişinău, elaborat într-un anume fel, aşa cum afirmă ministrul Brînzan, ca să lase statul şi fără Arenă, şi fără câteva zeci de hectare de teren.
Cu dezvăluiri a ieşit azi şi premierul Maia Sandu, în timpul şedinţei Cabinetului de miniştri. Ea a spus că Partidul Democrat colecta
Partidul Democrat colecta câte 50 de cenţi pentru fiecare kg de miez de nucă exportat...
câte 50 de cenţi pentru fiecare kg de miez de nucă exportat, dar până să se ajungă la asta, mai mulţi exportatori au fost hărţuiţi cu dosare ca să renunţe la activitate şi astfel s-ar fi creat monopolul la exportul de nuci, un monopol despre care presa vorbeşte de mai mulţi ani, iar din campania electorală trecută – şi Maia Sandu, care l-a acuzat pe predecesorul său, Pavel Filip, de promovarea acestui monopol, spre protestul vocal al acestuia.
„Vreau să-i invit pe oamenii de afaceri care s-au confruntat cu astfel de probleme, au detalii suplimentare, nu doar în acest domenii, ci şi în altele, să ne sune să ne informeze; noi o să transmitem aceste detalii la Procuratură”, a mai spus premierul astăzi, în timpul şedinţei Guvernului.
Ca lucrurile să nu se oprească, însă, cu aceste dezvăluiri, iar cartelurile şi „schemele” de delapidări, despre care au aflat şi vorbesc noile autorităţi, să fie rapid demolate ar fi nevoie de câteva lucruri, spune Veaceslav Negruţă, expert al Transparency International Moldova:
„Dacă ne uităm în toate rapoartele ultimilor ani ale întreprinderilor de stat, vom vedea că întreprinderile de stat erau generatoare de miliarde de pierderi şi logica economică spune că astfel de întreprinderi nu trebuie să mai existe. Dar ele existau. De ce?
Pentru că se raportau în costuri fel de fel de achiziţii, pentru că venitul era extras din întreprinderile respective prin alte contracte în diferite jurisdicţii off-shore. Aceste scheme pot fi demontate repede dacă există insistenţă până la capăt. Ca aceste scheme nu doar să fie demontate pentru o perioadă scurtă, ci ca întreprinderile să devină şi generatoare de venituri. În plus, acolo unde nu e cazul să existe aceste întreprinderi, pe segmente unde concurenţa poate să genereze calitate şi preţuri pe măsură, acolo întreprinderile de stat trebuie pur şi simplu eliminate.”
De altfel, descinderi simultane la mai multe birouri vamale şi filiale ale întreprinderii de stat „Poşta Moldovei” au fost anunţate astăzi de Procuratura generală, care anchetează, aşa cum au spus oamenii legii într-un comunicat, schemele de contrabandă cu anabolizante, chihlimbar, tutun şi alcool etilic. Despre acestea a vorbit cu mai multe săptămâni în urmă un fost demnitar dintr-o întreprindere de stat, dar acţiunile Procuraturii au fost declanşate abia după demisia fostului şef al instituţiei şi instalarea în fruntea procuraturii a unui interimar agreat de noua majoritate.