Președinta Maia Sandu s-a adresat astăzi Curții Constituționale după permisiunea de a dizolva parlamentul, în condițiile în care au eșuat două încercări de votare a unui guvern plenipotențiar. Încă înainte de anunț, socialiștii și aliații lor din parlament i-au spus însă șefei statului, în timpul unor consultări desfășurate la amiază la președinție, că vor și pot învesti un nou guvern în frunte cu Vladimir Golovatiuc, cerându-i să nu dizolve parlamentul. Ale cui planuri au șanse mai mari de reușită?
Your browser doesn’t support HTML5
Pe masa Curții Constituționale sunt în acest moment două adresări legate de rezolvarea crizei politice actuale: una formulată săptămâna trecută de socialiști și alta de azi primită de la șefa statului. În prima, magistraților li se cere să aprecieze dacă desemnarea de la sfârșit de ianuarie a Nataliei Gavrilița se poate considera valabilă, în condițiile în care ea însăși a semnalat în fața parlamentului că și-ar dori să nu fie votată. Socialiștii cred că nu e valabilă, iar Maia Sandu, pe care o acuză de mimare a primei tentative, ar trebui să-l desemneze acum pe Vladimir Golovatiuc, cred ei.
Demersul de azi al Maiei Sandu, dimpotrivă, se întemeiază pe ideea că, în condițiile în care nu a fost capabil, timp de trei luni și din două încercări, să numească un guvern, acestui parlament i-a venit timpul să fie dizolvat:
„Parlamentul a avut posibilitatea de două ori să învestească un guvern profesionist dedicat cauzei cetățenilor și în ambele cazuri s-a împotrivit. Consider că sunt întrunite circumstanțele legale pentru dizolvarea parlamentului”, a declarat Maia Sandu azi, după încheierea consultărilor cu socialiștii și aliații lor din Pentru Moldova, din componența căreia face și formațiunea Șor, consultări în care ambele grupuri de parlamentari i-au spus același lucru.
„Am reiterat astăzi poziția că în Parlamemntul R. Moldova există o majoritate și este un candidat la funcția de prim-ministru care este dl. Vladimir Golovatiuc”, a spus imediat după consultările cu președinta socialistul Vlad Batrîncea.
### Vezi și... ### Igor Boțan: „CC trebuie să-și facă ordine în propria jurisprudență privind regimul de guvernare”„Am confirmat în fața doamnei Maia Sandu că în parlament există o majoritate care a înaintat un candidat la funcția de prim-ministru”, a rezumat conținutul discuțiilor cu șefa statului și Denis Ulanov, parlamentar din fracțiunea Șor.
În conferința de presă în care și-a anunțat totuși decizia de a se adresa Curții Constituționale, Maia Sandu a adăugat la motivele mai vechi din care își dorește dizolvarea parlamentului pe cele că majoritatea parlamentară ar fi efectuat în ultimele trei luni mai multe numiri dubioase în justiție, ar fi votat legi care blochează venirea asistenței externe, ar fi protejat monopolurile de pe piața de hidrocarburi și medicamente și vinderea la preț redus a grâului din rezerva de stat.
### Vezi și... ### Corneliu Furculiță: Alegerile parlamentare nu sunt o necesitate„Alegerile anticipate sunt soluția care poate vindeca țara noastră”, a spus ea.
Socialiștii, pe de altă parte, au avertizat-o în ultimele zile pe președintă că pune sub risc viața cetățenilor, dorindu-și un scrutin într-o vreme când pandemia a luat proporții, și au amenințat-o că se vor opune alocării unui buget pentru alegeri, în condițiile în care fonduri pentru scrutin nu au fost prevăzute în bugetul general pe 2021.
Curtea, de deciziile căreia va depinde în mare măsură felul cum se va rezolva disputa, va avea de judecat, așa cum cred analiștii, dacă termenul de trei luni de la demisia vechiului guvern și cele două tentative consumate sunt circumstanțe suficiente pentru dizolvarea unui parlament, dar mai ales dacă aceste circumstanțe tehnice cântăresc mai greu decât interpretarea sa anterioară că ar fi de datoria actorilor politici, inclusiv a președintei, de a căuta mai ales soluția pentru a învesti un guvern decât pentru a nu-l învesti, chiar și de dragul unor anticipate ce par absolut necesare.