Fruntașii social-democrați s-au gratulat între ei pentru rezultatele bune pe care în viziunea lor le-ar fi obținut în cele zece luni de când se află la guvernare.
Au prezentat un fel de Top 5 mondial al creșterii economice, în care România este pe primul loc înaintea Chinei și Indiei.
Cu o medie a creșterii economice de 5,5 %, România are într-adevăr cea mai rapidă creștere din Uniunea Europeană, dar mulți specialiști consideră că la baza acesteia se află consumul.
Importurile au crescut, exporturile au scăzut, ceea ce sugerează că economia se mișcă fiindcă oamenii continuă să cumpere. Prețul caselor este de asemenea în creștere.
Economia României nu a fost aproape deloc ajutată anul acesta de investițiile guvernamentale, ceea ce ar fi putut să adauge o latură sănătoasă boom-ului economic, așa cum e văzut el dinafară, dacă nu se cunoaște situația internă.
După ce a mărit pensiile și salariile minime, guvernului nu i-au mai rămas bani și pentru începerea unor noi lucrări de infrastructură sau pentru continuarea celor vechi.
Apoi, pe fondul accesării scăzute a fondurilor europene, PSD a prezentat la întâlnirea Comitetului Executiv de la Herculane o statistică din care rezultă că România se află în plutonul fruntaș al statelor, înaintea celor mai multe țări occidentale, care firește că se află într-un alt pluton.
Comparațiile cu statele din regiune au fost lăsate deoparte, fiindcă Polonia și Ungaria atrag mai mulți bani decât are anual bugetul de investiții al României.
Festivismul social-democraților este cumva tradițional, realizările sunt mereu exagerate, iar greșelile aproape întotdeauna trecute cu vederea. PSD și-a dărâmat propriul guvern la șase luni de la instalarea lui, iar relațiile dintre partid și noul executiv nu sunt foarte line, pentru că Liviu Dragnea vrea să controleze tot ceea ce se întâmplă în cabinet.
Pe de altă parte, se laudă că de la venirea la putere a social democraților sunt cu peste 200.000 de locuri de muncă în plus, că puterea de cumpărare a salariaților ar fi crescut cu 0,6%, iar a pensionarilor ar fi ajuns de la 6,7% la 14,6%.
În ciuda laudelor, multe fără acoperire, președintele PSD Liviu Dragnea nu era astăzi deloc vesel. Noul Cod Fiscal în care contribuțiile sociale au fost trecute de la angajatori la angajați duce la multe micșorări de salarii, iar salariații din mediul privat sunt destul de nemulțumiți.
În plus, modificarea legilor justiției, criticată deja de Comisia Europeană, i-a enervat deja pe bucureștenii obișnuiți să iasă în stradă. Se anunță o iarnă dificilă.
Pentru a ascunde toate aceste dificultăți nu sunt suficiente cifrele frumos ordonate, de aceea PSD a inventat, după modelul lui Recep Tayp Erdogan, președintele Turciei, pericolul „statului paralel”.
Într-o rezoluție adoptată vineri de Comitetul său executiv, PSD acuză “statul paralel” că încearcă să decapiteze conducerea partidului, precizând că președintele Klaus Iohannis este complice în această acțiune.
Totul pornește de la faptul că șeful PSD Liviu Dragnea este urmărit penal de procurorii DNA într-un nou dosar legat de presupuse de acte de corupție petrecute în cei 12 ani cât a fost președinte al Consiliului Județean Teleorman.
În pullover cu fermoar, cămașă și fără cravată, Dragnea nu a știut să răspundă la întrebarea jurnaliștilor „din cine este format acest stat paralel”.
Liderii PSD au inventat de mai multă vreme acest „stat paralel”, în care includ parchetele și Serviciul Român de Informații, în încercarea de a decredibiliza aceste instituții și pentru a le demonstra propriilor susținători că mărirea salariilor nu va putea fi făcută în ritmul promis din pricina acestor structuri care urmăresc „decapitrea” PSD.