Gh. Cojocaru: Se speră, probabil, că un nou scrutin le-ar oferi partidelor scuzele de rigoare în ochii electoratului

Actualul legislativ la prima şi singura şedinţă. 21 martie 2019

Punct de vedere săptămânal în dialog.

Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: „Între învestirea lui Volodimir Zelenski la Kiev și alegerile europarlamentare din 26 mai, la Chișinău s-a mai consumat un act al teatrului unui singur actor: Blocul politic ACUM a așteptat în zadar ca în sala de ședințe a Parlamentului să-și facă apariția socialiștii lui Igor Dodon, pentru a vota împreună un întreg pachet de inițiative anti-oligarhice. Rămași din nou cu buza umflată, dar deschiși în continuare pentru discuții cu socialiștii, cei care îi acuză franc de populism ieftin, liderii Blocului ACUM și-au amintit brusc de ceea ce pot face mai bine – protestele de stradă.”

Your browser doesn’t support HTML5

Un punct de vedere de Gheorghe Cojocaru, în dialog cu Vasile Botnaru


Europa Liberă: Igor Dodon le-a și răspuns în briefingul care a urmat. A zis că mai întâi să se formeze majoritatea și după aia să se convoace. Întrebarea mea ar fi: de fapt, împotriva cui ar fi să protesteze, că protestul parlamentarilor seamănă a bumerang, ca și reproșurile lui Dodon adresate și socialiștilor?

Gheorghe Cojocaru: „Da, în situația în care s-a ajuns, în disperare de cauză, probabil, cei de la ACUM ar putea să protesteze și împotriva socialiștilor, și împotriva democraților, și cu același succes chiar și împotriva propriei lor identități politice. Declanșarea unor acțiuni de protest, după cum s-a anunțat, împotriva „celor care paralizează activitatea Parlamentului”, adică, probabil, tocmai împotriva celor cu care ar vrea să se asocieze pentru a demola oligarhia și statul capturat, ar fi o premieră absolută sub soarele politic basarabean. Logica acestor îndemnuri sau amenințări cu proteste împotriva unor fracțiuni parlamentare scapă cetățeanului simplu care stă mai curând cu gândul la leul care galopează și la prețurile la carburanți care au luat-o razna în ultima vreme...”

Europa Liberă: Ori la cartoful care tot se rostogolește în sus. În ultima vreme, ați văzut probabil și Dvs., diferiți lideri de opinie, politicieni se întrec la prognoze. 70 la sută zice unul, altul – 95 la sută, altul – sub 60 la sută probabilitate de alegeri parlamentare anticipate. De ce, totuși, știindu-se sau știind politicienii că nu au cum se obține rezultate total diferite decât cele pe care le au în mână, ca vrabia, de ce nu se evită aceste anticipate?

Astfel, ceea ce nu se poate din prima dată se va face mai ușor la o a doua încercare...

Gheorghe Cojocaru: „Există, într-adevăr, o competiție pentru cele mai bune prognoze, însă toate aceste prognoze și statistici partizane pot fi înșelătoare... În lipsa încrederii ca și a disponibilității de compromis și chiar de sacrificiu, între cei trei actori cu reprezentare parlamentară – socialiștii, democrații și cei din Blocul ACUM –, aceștia, dar mai ales formațiunile care au rămas în afara pragului electoral și-ar dori să mai încerce o dată marea cu degetul. Nefiind pregătiți astăzi pentru a face un pas unii în întâmpinarea altora, se speră, probabil, că un nou scrutin, eventual cu aceleași rezultate, le-ar oferi scuzele de rigoare în ochii proprii și ai electoratului, pentru a încheia cele mai imposibile concubinaje politice. Astfel, ceea ce nu se poate din prima dată se va face mai ușor la o a doua încercare, dacă se va ajunge până acolo, numai că aceste scuze vor avea un cost social și politic dificil de anticipat.”

Europa Liberă: Deci să înțelegem că scuzele contează sau aparențele, sau decorul? De altfel, și președintele Dodon invoca niște „scuze” în legătură cu neinvitarea sa la învestirea în funcție a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, și anume că lista invitaților ar fi fost întocmită de administrația ostilă pentru șeful statului moldovean, cea a lui Petro Poroșenko și tot de Petro Poroșenko ca și cum ar fi legată și îmbolnăvirea premierului Filip care, dacă s-ar fi dus la Kiev, l-ar fi trădat pe amicul Poroșenko. Cum comentați aceste informații de culise?

Gheorghe Cojocaru: „Totuși să observăm că acea listă a invitaților, după cum s-a precizat pe linia Ministerului de Afaceri Externe ucrainean, acea listă a fost coordonată între noua și vechea administrație de la Kiev. Se pare că președintele Dodon și-a dorit mult să se numere printre invitații la ceremonia de învestire a lui Volodimir Zelenski, dar s-a ales doar cu o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean, ceea ce este deja o performanță a sa diplomatică, știindu-se că fostul președinte Petro Poroșenko nu prea s-a uitat înspre Președinția de la Chișinău. Invitația la ceremonie a fost adresată Guvernului în frunte cu Pavel Filip, este adevărat, și a fost onorată de ministrul de externe de la Chișinău, ceea ce nu pare a fi semnalul dorit de președintele Dodon în efortul său recent de reluare a raporturilor la vârf cu noua conducere de la Kiev.”