O lună a trecut de la alegerile parlamentare din Republica Moldova, câștigate de patru partide și trei independenți. Rezultatul este un blocaj al negocierilor pentru formarea Guvernului. Grigore Vasilescu, doctor habilitat, profesor universitar, crede că opțiunea pro-europeană ar avantaja țara și cetățenii ei.
Grigore Vasilescu: „Republica Moldova merge pe o cale a ei – calea Moldovei, pentru că actuala conducere a și declarat cursul „pro-Moldova”. Deși, oficial, se menține cursul european, dar Institutul de Politici și Reforme Europene a dat publicității un raport, al patrulea raport alternativ privind implementarea Acordului de Asociere. Conform estimărilor, doar o treime din prevederile acordului sunt îndeplinite. Anul acesta, 2019, expiră planul de acțiuni privind implementarea acordului și au rămas două treimi de măsuri, activități care trebuie implementate.”
Europa Liberă: Asta cam o mie de acțiuni care au fost lăsate?...
Grigore Vasilescu: „Cam o mie de acțiuni care trebuie îndeplinite. Și, având în vedere că e perioada postelectorală, urmează alegerile locale, deci o să fie concentrați pe altele și nu este nicio încredere că vor fi realizate, ceea ce înseamnă că noi batem pasul pe loc privind integrarea europeană, avem aceeași divizare a societății, o parte este înspre Est, alta înspre Vest, o parte înspre unire, deci este o divizare a societății. Interesul actualei conduceri este de a menține starea asta de divizare și dezbinare a societății, în care e mai bine să conduci, pentru că, dacă ar fi o idee națională, am vrea să ne unim în jurul acestei idei, noi am păși mai activ pe o anumită cale și ne-am dezvolta mai rapid.”
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Dar această idee de eurointegrare ar putea să solidarizeze societatea scindată?
Grigore Vasilescu: „Eu sunt absolut convins că ideea asta ar uni societatea, dar nu este interes în a merge pe calea europeană, pentru că calea europeană înseamnă statul de drept, înseamnă supremația legii, înseamnă transparență, înseamnă justiție independentă, care probabil că nu este în interesul actualei conduceri, pentru că atunci justiția va trebui să-și spună cuvântul în tot ceea ce s-a făcut în ultimii ani și bune, dar și rele.
Și asta cred că îi face pe actualii lideri să mențină starea de lucruri și să anunțe cursul acesta așa-zis „pro-Moldova”, care până la urmă nu se știe ce este. Da, integrarea europeană este orientată spre dezvoltarea Moldovei și cursul „pro-Moldova” ca atare nu contravine cursului european, numai că demagogia asta induce în eroare oamenii.”
Europa Liberă: Fără asistență din partea Occidentului, fără sprijin, fără a oferi consultanță, asistență tehnică, nu neapărat asistență financiară, ar putea Republica Moldova să aibă viitor, dacă se îndepărtează de UE?
Grigore Vasilescu: „Categoric, nu, pentru că, dacă luăm în plan financiar, vedem în ce stare este situația în Moldova, mai ales după alegeri, după furturi, după delapidări ș.a.m.d. Oamenii deja semnalizează din regiuni că nu sunt salarii, prin multe instituții spun că mai este salariu pe o lună, deci fără asistență, și financiară, e imposibil, dar și fără asistența tehnică, și nu doar tehnică, dar și intelectuală a Uniunii Europene noi nu putem să mergem mai departe.”
Europa Liberă: Dar care sunt valorile pe care le apreciază moldovenii, aducându-le din Occident?
Grigore Vasilescu: „Responsabilitatea, justiția, dreptul, funcționarea statului de drept, libertatea la fel, pentru că noi nu avem libertate, oamenii sunt constrânși aici sau să plece sau, dacă rămân, duc o viață de azi pe mâine. De asta acestea sunt principalele și deci toate valorile morale: cinstea, onestitatea ș.a.m.d.”
Europa Liberă: Și pentru cei care cred că Moldova are viitor doar alături și împreună cu Rusia lui Vladimir Putin, iată, există o nostalgie, există o speranță că totuși Moscova ar putea să trateze altfel Moldova decât a tratat-o până acum, să nu mai pună interdicții pentru mărfurile pe care le exportă pe piața rusă, să nu mai întoarcă acasă gastarbeiterii moldoveni, să fie mai cooperantă când e vorba de soluționarea problemei transnistrene... Ar putea Moscova să-și schimbe atitudinea față de Republica Moldova?
Chiar cei care au votat pentru socialiști sunt dezamăgiți după alegeri...
Grigore Vasilescu: „Nu! Cred că Moscova niciodată nu-și va schimba atitudinea. Noi vedem, cinci ani au trecut de la anexarea Crimeii, aceeași politică imperială pe care o duce, nu cred că Rusia și-o va schimba, atâta timp cât este regimul Putin nu se va schimba, iar cetățenii noștri care sunt nostalgici și ei își schimbă părerile. A fost interesant în regiuni cum judecă oamenii, în ultimul timp chiar cei care au votat pentru socialiști sunt dezamăgiți după alegeri și oamenii se conving tot mai mult că doar orientarea noastră europeană poate să ne dezvolte...”
Europa Liberă: Dvs. sunteți profesor universitar, creșteți de ani buni generații. Vedeți o schimbare de mentalitate? Cum gândesc astăzi tinerii din Republica Moldova?
Grigore Vasilescu: „Tinerii gândesc europenește, nu altfel, dar probabil că acționează asupra tineretului nu doar mediul universitar unde-și fac studiile, dar acționează și mediul din familie, pentru că avem studenți care au împărtășit alte valori și avem tineri care sunt cu Partidul Socialiștilor, avem tineri care sunt în Partidul Democrat. Situația din societate se reflectă și asupra tineretului, deși majoritatea sunt pentru Europa, sunt pro-europeni, mai ales că, acum după facultate, mulți pleacă la masterat în Europa. Din păcate, n-au locuri de muncă aici, n-au condiții și de asta sunt nevoiți să plece.”
Europa Liberă: Câtă responsabilitate își asumă tânăra generație pentru viitorul țării lor?
Grigore Vasilescu: „Tinerii înțeleg că viitorul lor le aparține și ei sigur că pleacă în Europa, dar toți, poate o mică parte, dar absolut toți sunt cu ideea și cu gândul de a reveni în țară ca să fie condiții de viață și de trai normal, pentru că oriunde s-ar duce spun aceeași idee: „Mai bine ca acasă nu este nicăieri”. Și de asta trebuie să ne orientăm spre dezvoltarea țării.”
Europa Liberă: Aleșii poporului își încep activitatea. Ce ar trebui să se regăsească ca prioritate pe agenda parlamentară? Câtă încredere aveți în deputații care au ajuns astăzi să reprezinte cetățenii Republicii Moldova?
Grigore Vasilescu: „Cred că blocul ACUM, mai ales, reprezintă interesele reale ale țării, dar, din păcate, nu știu dacă o să reușească cineva din celelalte forțe care au venit în Parlament, cel puțin o parte, să susțină ideile cu care vin ei, pentru că republica noastră are nevoie de reforme, reforme, în primul rând, în domeniul justiției, dar și în domeniul economic și al educației inclusiv. O să vedem, a avut loc prima ședință a Parlamentului, urmează alegerea organelor și o să vedem mai departe cu ce program și cum, se creează sau nu anumite coaliții, se creează guvernarea sau ne așteaptă alegeri anticipate. Să vedem ce va fi mai departe.”
Europa Liberă: Acești 101 deputați sunt capabili să pună prioritar interesul național?
Grigore Vasilescu: „Eu am speranță că, până la urmă, o parte bună dintre ei vor reuși să pună pe prim-plan anume interesele care sunt ale republicii, ale țării, ale oamenilor și vor reuși să înceapă schimbarea care e atât de mult așteptată de populație.”
Europa Liberă: Deseori pronunțați că e nevoie de o schimbare, dar atunci când discuți cu lumea și le ceri o explicație cum văd ei această schimbare, se împiedică, le vine greu să spună. De ce?
Schimbarea poate să se înceapă atunci când se va face regulă în justiție, când va începe să funcționeze legea...
Grigore Vasilescu: „Pentru că oamenii așteaptă schimbarea, dar nu știu cum ea s-ar produce în situația pe care o avem în țară, dar este evident pentru toată lumea că schimbarea poate să se înceapă atunci când se va face regulă în justiție, când va începe să funcționeze legea. Când va începe să funcționeze legea, toate se vor pune la locul lor - și economia, și politica, și educația, și toate, toate sferele societății.”
Europa Liberă: Cetățenii cu care am discutat în ultima duminică la Soroca spun că legea e în favoarea celui care a făcut-o.
Grigore Vasilescu: „Legea este în favoarea acelora, dar noi avem și legi bune, dar ele nu funcționează sau funcționează selectiv, doar se vorbește despre justiție selectivă, când în unele cazuri funcționează într-un fel, în alte cazuri nu funcționează deloc sau funcționează altfel. Asta este situația. Deci când legea va fi obligatorie și absolută pentru toată lumea și va fi aplicată și să funcționeze, atunci se va începe să se facă regulă și numai atunci se va începe schimbarea.”
### Vezi și... ### Între blocaj și pândăEuropa Liberă: Ați vorbit că tinerii pe care îi învățați aleg să meargă și ei în străinătate, se vorbește mult despre exodul de creiere. Dacă mai continuă această migrație, acest proces de a pleca lumea peste hotare, ce rămâne din Republica Moldova?
Grigore Vasilescu: „Din păcate, va rămâne, nu zic o pustietate, vor rămâne sate aproape goale, va rămâne pământ neprelucrat, vor începe, probabil, să cumpere pământul acesta alții din alte state, iar oamenii noștri vor continua să muncească pe alte plaiuri. Este interesant. Zilele astea am văzut o listă a intelectualilor proveniți din Basarabia care lucrează la foarte multe universități de renume, centre științifice...”
Europa Liberă: Da, au ajuns să predea ore în anumite instituții de învățământ de prestigiu din străinătate...
Grigore Vasilescu: „...inclusiv în Statele Unite, în Marea Britanie, în Japonia, în Singapore. Am întâlnit foarte mulți și dacă ar veni toți oamenii și toți cei cu minte lucidă în țară, la noi, sigur că ar fi altfel.”
### Vezi și... ### Prima ședință a Parlamentului: fără vreo tentativă de alegere a conducerii forului legislativEuropa Liberă: Aveți o explicație de ce nu se grăbesc să revină cei plecați și care chiar ar putea să contribuie la aceste schimbări, la implementarea reformelor, la aducerea unei stări normale în societate?
Grigore Vasilescu: „Oamenii nu vin, pentru că situația în țară este imprevizibilă, nu funcționează legea, același lucru și...”
Europa Liberă: Păi să vină și să schimbe situația...
Grigore Vasilescu: „Da, dar trebuie să existe o forță. Iată avem speranță că poate acum se va începe, forțele mai vechi au rămas deja în istorie, cum ar fi Partidul Comuniștilor ș.a., forțe noi au venit în Parlament, sperăm că se va începe schimbarea. Dacă se va începe schimbarea și va începe să funcționeze statul normal, care în prezent spune toată lumea că este capturat, atunci probabil că oamenii au să se gândească și au să înceapă să revină în țară. Și atunci avem speranța că lucrurile se vor schimba.”