Your browser doesn’t support HTML5
Satul Talmaza este pe a doua poziție în clasamentul localităților din raionul Ștefan Vodă după numărul de locuitori. Cei peste 7000 de săteni s-au pomenit în carantină pe 9 aprilie, când erau confirmate 29 de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19. De fapt, autoritățile locale luaseră decizia de a izola satul încă de la finele lunii martie, când s-au înregistrat primele cazuri de îmbolnăvire. Atunci a fost „închisă” intrarea principală în sat, iar celelalte erau supravegheate cu strictețe. Primarul Eugen Pruteanu spune că decizia a fost corectă, deoarece i-a permis să minimizeze riscul infectării:
### Vezi și... ### Retrospectiva săptămânii: de ce se adâncește criza COVID-19?„Carantina asta o fost un exercițiu foarte serios, oamenii s-au conformat cerințelor și le respectă și în continuare, în pofida faptului că s-a ridicat carantina. Deocamdată nu avem nici un caz. Oamenii respectă cerințele și cu atât mai mult se duce lucru cu agenții economici, fiecare unitate comercială în fiecare zi să fie vizitată de colaboratorii de poliție și oamenii, vă spun, au trecut un examen foarte serios”.
Ultimul caz de infectare în satul Talmaza s-a înregistrat în urmă cu o lună, mai exact, pe 8 mai. Primarul Eugen Pruteanu spune că și-a făcut efectul disciplina strictă în rândul locuitorilor. Autorităților însă le revine partea leului, constată primarul, care recunoaște că a ținut „din scurt” atât sătenii, cât și agenții economici. Eugen Pruteanu spune că până și Chișinăul ar putea împrumuta practici „anti-COVID-19” de la Talmaza:
„Autoritățile de sus, am în vedere de stare de urgență, ei au dat notă: că la Talmaza cum a fost organizat regimul de carantină și tot ce-i legat de carantină a fost la cel mai înalt nivel. Ei singuri au spus că pot lua pildă de la Talmaza. Asta v-o spun așa, nu că mă laud, dar s-a făcut lucru enorm. Pe noi n-o să ne ucidă virusul, dar o să ne ucidă iresponsabilitatea și neglijența pe care le fac oamenii singuri. Eu, în perioada cât a fost carantina, am fost de vreo două ori după dezinfectanți, măști și alte lucruri de la Chișinău, dar nu am intrat în Centru, așa, la periferie, prin regiunea Botanica și eu am văzut și mi-am făcut o concluzie: Chișinăul dacă îl scapă, o să fie durere de cap mare acolo”.
La Glodeni, oraș din nord-vestul Republicii Moldova, autoritățile locale încă nu au ajuns să răsufle „ușurate” după ieșirea din carantină. Numai joi s-au înregistrat zece noi cazuri de infectare în raion, spune primarul Stela Onuțu. Orașul a intrat în carantină pe 14 aprilie, iar izolarea a durat câteva săptămâni. Periodic, autoritățile verifică dacă localnicii și comercianții au grijă să poartă mănuși și măști pentru a minimaliza riscul infectării. Stela Onuțu constată însă că o bună parte dintre glodeneni lasă garda jos:
### Vezi și... ### Falsurile mediatice în perioada pandemiei. Cine profită?„E relaxarea asta, deschiderea piețelor. Lumea este responsabilă un pic, cea care conștientizează. Însă în continuare sunt din acei care nu mai cred și nu mai vor să mai audă și vorbește că mușamalizăm și spunem minciuni, dar chiar avem instituția, clădirea primăriei, etajul trei, secția cultură sunt deja patru cazuri de infecție. Lumea nu realizează că e un pericol pentru noi. Cât de cât ne impunem poziția, noi, ca administrație, cu un sfat, prin intermediul poliției, a altor servicii, dar nu știu de ce lecția nu a fost învățată. Chiar și ieri avem zece cazuri, bine, nu-s pe oraș, sunt pe raion”.
Stela Onuțu mai spune că primăriile care au trecut prin carantină sunt puse acum la grea încercare. Majoritatea s-au văzut nevoite să caute bani pentru a face față rigorilor anti-epidemice.
„Sper să nu iasă de sub control situația. Ca oraș, noi ne revenim încet. S-a pierdut un timp de două luni de zile, pentru că am avut și noi planificări de infrastructură, de proceduri pe care trebuie să le facem. Din păcate, timpul e contra noastră deja, pentru că vara trece și lucrările masive trebuie executate”.
Primarii mai constată că efortul pe care îl depun pentru a ține sub control situația din localitate depinde în mare parte și de comportamentul guvernanților „de la centru”. Cu greu poți convinge un localnic să poarte mască și mănuși după ce primele persoane în stat apar la televizor ignorând această recomandare.