Încă doi candidați propuși șefei statului pentru funcții de judecători la CSJ 

Doar doi candidați au obținut punctajul necesar pentru a fi propuși spre numire în funcții.

​​​​​​​Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a propus președintei încă doi candidați la funcții de judecători ai Curții Supreme de Justiție (CSJ). Aceștia sunt judecătoarea Stella Bleșceaga și avocatul Vladislav Gribincea.

Pe 5 iunie, CSM a desfășurat interviuri cu șapte candidați la funcții de judecători ai CSJ care au promovat evaluarea integrității financiare și etice (vettingul sau pre-vettingul). Singura judecătoare de carieră audiată azi a fost Stella Bleșceaga.

La concurs au mai participat patru avocați: Leonid Chirtoacă, Aliona Ciocanu, Aliona Corcenco și Vladislav Gribincea. Ultimul a fost admis în concurs din a doua încercare. Inițial, CSM a exclus dosarul lui pe motiv că nu a prezentat la timp certificatul medical și două scrisori de recomandare, iar ulterior și-a retras propria decizie „pentru a evita formalismul excesiv”.

De asemenea, la proba de interviu au participat trei procurori: Sergiu Brigai, Iuri Lealin, iar Ion Munteanu sa retras din concurs după ce a fost numit procuror general.

Pe lângă membrii CSM, candidații au fost intervievați de un evaluator de limbi străine și un psiholog.

După desfășurarea interviurilor cu ușile închise, CSM a anunțat că va propune președintei Maia Sandu să-i numească în funcții de judecători la CSJ pe judecătoarea Stella Bleșceaga și avocatul Vladislav Gribincea care au acumulat 84 și, respectiv, 92,5 puncte.

Aliona Ciocanu a acumulat 38 de puncte, Leonid Chirtoacă - 62,75, Sergiu Brigai - 69,5, Iuri Lealin - 65,75, Aliona Corcenco - 48 de puncte.

„Consiliul poate propune pentru numire în funcție de judecător la CSJ doar candidatul care a obținut mai mult de 75% din punctajul maxim”, a explicat președintele interimar al CSM, Sergiu Caraman.

Reforma Curții Supreme de Justiție

Potrivit planului autorităților, noua Curte Supremă de Justiție urmează să fie constituită din 20 de judecători: 11 magistrați de carieră și nouă juriști. Până la numirea în funcții, toți judecătorii și candidații la aceste funcții trec evaluarea integrității etice și financiare - vetting. Rapoartele comisiei vetting sunt validate de CSM.

Pe 21 mai, CSM a propus președintei să numească în funcții primii trei judecători care au promovat evaluarea. Este vorba de Viorica Puică, Diana Stănilă, Stela Procopciuc. Pe 4 iunie, Maia Sandu a semnat decretele de numire în funcții.

Viorica Puică este acum judecătoare la Curtea Constituțională, unde a fost numită pe 24 noiembrie 2023 pentru un mandat de 6 ani. O altă judecătoare de la CSJ, Aliona Miron, care a promovat vettingul, este detașată la CSM și nu participă la examinarea dosarelor.

Judecătorul CSJ Anatolie Țurcan nu a promovat vettingul, iar Mariana Ursachi încă urmează să fie audiată de comisia vetting.

La CSJ mai activează patru judecători transferați temporar din instanțele inferioare. În paralel, CSM a organizat încă un concurs pentru transferul temporar al judecătorilor la CSJ, însă acolo a participat doar un candidat, care a fost respins pe 4 iunie.

Criza de cadre de la CSJ a început în februarie 2023, după ce 20 din 25 de judecători ai acestei instanțe au plecat în demisie pentru a evita vettingul. În vara aceluiași an, încă doi judecători au renunțat la funcții. La o discuție cu membrii CSM, magistrații rămași și cei transferați la CSJ s-au plâns că au un volum de muncă foarte mare și că sunt nevoiți să amâne examinarea dosarelor care se află pe rolul curții.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te