El așteaptă ca deputații să decidă dacă actualul parlament mai poate activa în lipsa unei majorități care ar acorda vot de încredere executivului. Premierul a mai declarat Europei Libere că va face tot posibilul ca legislativul să fie dizolvat.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Șeful executivului, Ion Chicu, a dat curs invitației noastre de a avea această discuție acum când vremurile, cum sunt, dle premier - tulburi, liniștite?...
Ion Chicu: „Suntem, așa, la sfârșit de noiembrie, e toamnă târzie... Dacă la modul serios, sunt vremuri complicate pe care le traversează țara și lumea, în general, mai multe probleme - și pandemie, și am avut secetă, și toată vânzoleala asta politică, și tot ce dorești. Dar eu văd și multe lucruri frumoase, pozitive, asupra cărora trebuie să ne focusăm, să ne concentrăm pe pozitiv și sunt sigur că se poate de traversat și această perioadă deocheată, ca să-i zic așa.”
### Vezi și... ### Maia Sandu va deveni și mai puternică, dacă i se vor pune piedici (Vadim Pistrinciuc)
Europa Liberă: Dl premier, ce vrea, ce poate și ce trebuie să facă executivul în aceste condiții, când tot mai mult se vorbește că acest guvern trebuie să plece sau alții spun că premierul ar putea el pe neprins de veste să spună că până aici a mers ostașul și s-a terminat mandatul? Ce poate, ce vrea și ce trebuie să mai facă actualul cabinet de miniștri?
Ion Chicu: „Am acuși 13 luni de când am onoarea să activez în guvernul actual și cred că am fost la 5 sau la 6 interviuri la Dvs. și permanent se strecura o întrebare: mai este guvernul, mai activați sau demisie? Este firesc pentru orice guvern să planeze pericolul acesta sau riscul că va fi demis, mai ales în condițiile noastre, cânt toți, cum au ieșit un pic din alte activități, când nu mai pot face altceva, dintr-odată se duc în politică. Iată, aceștia toți deodată vor să demită guvernul. Dacă ne-am gândi la faptul că mâine te demite sau că nu mai ai dispoziție, sau nu mai știu ce acolo, demult ne duceam. Guvernul, ca și în toată această perioadă, este concentrat exclusiv pe agenda sa. Agenda pentru următoarele câteva săptămâni este marcată de câteva activități, cele mai importante din punct de vedere financiar al țării. Este vorba despre aprobarea în guvern a proiectului politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021...”
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Ați spus că până la 1 decembrie s-ar putea să fie gata proiectul?
Ion Chicu: „...și proiectele bugetelor anuale. Ne-am planificat pentru luni, 30 noiembrie, să avem ședință de guvern specială ca să aprobăm aceste proiecte. Astăzi am mai avut o discuție cu colegii de la Ministerul Finanțelor, de la Ministerul Sănătății, ne-am mai uitat încă o dată peste toți parametrii, peste toate cifrele, chiar și am publicat deja proiectul politicii bugetar-fiscale, propriu-zis proiectul de modificare, pentru că propunerile pentru aceasta au fost înaintate spre consultare cred că cu două luni în urmă. Societatea și experții au avut posibilitatea să se uite și dintr-o parte, și din alta și să vină cu propuneri. De aceea, noi i-am consultat și, cel târziu pe 1 decembrie, dar sper că vom reuși luni să aprobăm aceste proiecte, marți să le remitem în parlament, astfel încât deputații să aibă timp să le examineze, să le voteze în prima lectură, dacă vor binevoi și dacă va fi susținere, iar apoi, între prima și a doua lectură, tot vor avea cred că în jur de două săptămâni, astfel încât să fie timp pentru amendamente, pentru descusut, pentru decizii dacă mai țin guvernul sau nu etc. Deci, acestea sunt chestiunile cele mai importante acum pe care este concentrată activitatea guvernului, pe lângă celelalte care-s, așa, cotidiene - finalizarea anului, finanțarea tuturor articolelor de cheltuieli, că sunt multe, acoperirea deficitului bugetar ș.a.m.d.”
Europa Liberă: Dvs. ați spus o frază, că bugetul trebuie să fie aprobat de parlament, dar dacă va fi consens și majoritate ca să treacă acest exercițiu bugetar. De ce puneți la îndoială că ar putea să nu se adune voturi suficiente, pentru că toți deputații spun că lucrează în interesul cetățeanului?
Ion Chicu: „Orice proiect care merge în parlament poate fi respins din varii motive și de cele mai multe ori se întâmplă în practica democratică că cele mai mari ciocniri și dezbateri sunt anume la buget și politica bugetar-fiscală. De aceea, eu privesc lucrul acesta ca ceva firesc, să fie diferite opinii, mai ales în atmosfera noastră electrizată, când sensul vieții unora e să dea guvernul jos sau să ajungă la putere, sau ceva să facă, numai ca să fie în luminile proiectoarelor.”
### Vezi și... ### Scenarii post-electorale. Poate deveni Dodon premier?
Europa Liberă: Dar ați luat în calcul că nu există o majoritate parlamentară, probabil?
Ion Chicu: „Nu există majoritate parlamentară, am revenit la acel statu-quo care a fost la 14 noiembrie 2019, cu guvern minoritar, susținut oficial și declarat de Partidul Socialiștilor, mai departe se votează conform deciziilor deputaților, dacă ei consideră că este util sau nu. De aceea, riscul că aceste proiecte nu vor fi votate este mare, exact așa cum a fost riscul că nu vor fi votate legile de rectificare a bugetului 2020, când era această majoritate foarte șubredă, ba 50, ba 51, ba mai mulți, ba mai puțini. De aceea, acest risc există, cu atât mai mult că acest risc este cumva sporit, influențat și de faptul că mai mulți deputați sunt infectați cu COVID. Eu nu știu câți au să fie, de exemplu, săptămâna viitoare apți de muncă. Acestea sunt riscuri care persistă, totuși noi considerăm că aceste proiecte, pe care le-am pregătit în guvern, le-am consultat cu societatea, reflectă obiectivele și doleanțele societății reieșind din realități, bineînțeles. Ne-am străduit să venim cu o politică bugetar-fiscală atractivă, stimulatoare pentru economie și sunt câteva acțiuni concrete care ar...”
Europa Liberă: Să le spuneți care sunt...
Ion Chicu: „Și tot așa cu bugetul. Dacă vorbim de politica fiscală, dacă mă refer la acțiunile de stimulare, în primul rând, e important că noi nu mergem cu majorări de impozite, așa cum se întâmplă în situații de criză, când vine cineva: guvern de criză, aceștia trebuie în terapie de șoc, aceștia de două ori să dubleze impozitele și pe urmă pot să plece. Noi nu venim cu așa ceva, pentru că nu este o abordare corectă. Continuăm mecanismele deja implementate în acest an, de exemplu, cu subvenționarea sau rambursarea TVA pe intern, experiență care pentru prima dată în acest an a fost implementată în Republica Moldova și o să mergem la anul, cel puțin am inclus, acum în proiect este până la 30 septembrie 2021 să subvenționăm pentru agricultori. Venim cu programul acesta nou care este destinat concetățenilor noștri care sunt plecați peste hotare în speranța noastră că vor reveni.
Dacă vreți să scăpați de voturile diasporei, aduceți-i acasă
Am alocat 200 de milioane acum în bugetul 2021 pentru subvenționarea impozitelor salariale anume pentru ei. Dacă au revenit în țară și sunt angajați la serviciu, statul plătește pentru ei acele impozite salariale. Știți că acestea-s 42-45% din fondul de salarii. Acest mecanism funcționează acum, dar la anul e dedicat pentru aceste categorii de cetățeni care trebuie să revină în țară. Noi îi așteptăm în țară, pentru că eu văd multe discuții: haideți să dublăm numărul de buletine... Oameni buni, noi trebuie să ne concentrăm cum să-i aducem acasă, dacă vreți să scăpați de voturile diasporei, aduceți-i acasă. Cel mai bine așa scapi de voturile diasporei - îi aduci acasă și faci așa ca ei să...”
Europa Liberă: Dar cei din străinătate spun în ce condiții ar reveni acasă - când nu ar mai fi gradul înalt de corupție, atunci când nimeni nu îi va pândi pe la colțuri ca să le falimenteze afacerile, pentru că au fost cazuri de acestea.
Ion Chicu: „Sunt de acord. Acestea sunt probleme cu care se confruntă nu doar acei care sunt peste hotare, dar și acei care sunt acasă; probleme există, au existat, dar, totuși, eu cred că acei care vor să vadă văd că sunt progrese la acest capitol și sunt multe-multe exemple de acest gen. Pe de altă parte, eu înțeleg de ce au plecat oamenii din țară. Au plecat din cauza condițiilor, că nu au putut să se regăsească aici, nu au putut să se manifeste aici în țara noastră, dar până la urmă orice stat care este conștient și orice conducere care ține la țara sa știe foarte bine că valoarea principală sunt oamenii. Tu poți să pierzi bani, poți să pierzi teritorii, poți să piezi orice, dar dacă pierzi oamenii, care sunt valoarea cea mai mare, atunci este cea mai mare dramă. Și noi trăim drama aceasta deja de 25 de ani.”
### Vezi și... ### Oleg Josanu (Italia): Diaspora „vrea o schimbare până la capăt”Europa Liberă: Se consideră că a plecat pătura mijlocie, care puteau să fie de un real folos în Republica Moldova.
Ion Chicu: „Orice om este o valoare, indiferent că-i din pătura mijlocie sau e beau monde. Orice om este o valoare și el trebuie adus acasă, cel puțin trebuie de făcut măsuri de acest gen. De aceea, această măsură despre care spun eu: vino acasă, ai un salariu de 10 mii, iată, de la aceste 10 mii ar trebui să mai plătești, de exemplu, 4 sau 5 mii salarii pe impozit, statul le achită angajatorului tău aceste 5 mii, fie încurajându-l pe el să creeze locuri noi de muncă, fie încurajându-l să-ți plătească ție nu 10, dar 15 mii. Asta-i filozofia la această acțiune. Mai departe, măsuri pentru susținere. Eu am spus tot timpul că cel mai bun lucru pe care poate să-l facă un stat pentru economie în condiții de criză e să cheltuiască masiv pentru investiții în infrastructură. Cunoașteți foarte bine ce înseamnă un leu investit în infrastructură, asta înseamnă muncă, asta înseamnă activități economice pe tot lanțul. Și experiența din acest an ne-a arătat acest lucru. Dacă noi nu investeam masiv în primăvară, în vară și acum în toamnă în infrastructură, noi nu aveam acum venituri la buget la nivelul anului trecut, deși Produsul Intern Brut a scăzut foarte mult, noi nu aveam balansați în linii mari parametri bugetari și, ați văzut, noi nu avem rețineri la salarii, pensii, deși acest scenariu era mai mult ca probabil, dacă ne uitam din aprilie-mai, când am văzut că au scăzut veniturile cu 50-60 la sută. Deci, în bugetul pentru 2021, statul continuă să cheltuiască masiv pentru infrastructură, ceea ce dă suflu economiei, ceea ce stimulează activitățile economice.”
### Vezi și... ### Majoritatea moldovenilor ar rămâne în țară la un salariu lunar de peste 13 mii de lei
Europa Liberă: A venit o critică din partea unui expert economic, fost deputat, dl Ioniță, care zicea că planificați mult și după asta nu puteți să-i consumați pe toți acei bani pe care îi includeți.
Ion Chicu: „Înțeleg la ce se referă fostul președinte al Comisiei buget și finanțe, are o experiență frumoasă. Taman în perioada aceea s-au întâmplat cele mai „vestite” lucruri în domeniul finanțelor publice în Republica Moldova, dar are parțial dreptate. El s-a pronunțat, din câte înțeleg eu, că nu se execută partea de cheltuieli. Sper că el cunoaște ce înseamnă partea de cheltuieli, știe despre proiectele finanțate de pe extern, pentru că acestea tot se includ la partea de cheltuieli până acum, până în 2020, că din 2020 o să fie altă situație, credeți-mă. De regulă, nu se executau 1,5 miliarde, 2 miliarde de lei. De ce?”
Europa Liberă: În 2020 cât nu s-a executat?
Ion Chicu: „Mai este încă ceva timp...”
Europa Liberă: Da, mai este o lună și ceva.
Ion Chicu: „Procedura e înainte. Eu cred că o să fie marea majoritate executată. Care-i momentul specific aici? De exemplu, dacă vorbim pe bugetul 2021. Iată, noi acum semnăm cu BERD-ul un acord de finanțare pentru drumul Bălți-Criva, da? Vorbim la figurat, nu pot să dau cifre, nu vreau să dau cifre, 100 de milioane de euro, da? Iată, noi acum îl semnăm, în mod normal, noi îl includem în bugetul pentru 2021. Ce înseamnă aceasta? Imediat ce este publicat bugetul, deci la 1 ianuarie lansăm licitația, procedurile de achiziție. Ele durează mult la noi, pentru că pot fi contestări, pot fi mai multe; ajungi cu desemnarea câștigătorului în iunie-iulie, încă slavă Domnului. Ne imaginăm că câștigă o companie străină, cum de regulă câștigă la noi. După ce a câștigat, el are timp pentru dislocarea tehnicii, pentru ce-i vine ș.a.m.d., el ajunge aici în septembrie-octombrie și până ce sapă el primul șanț acolo, trece timp. Chiar dacă el a îndeplinit un volum de lucrări, chiar dacă vine și prezintă Administrației de Stat a Drumurilor factura spre plată, asta deja a trecut anul. De regulă, așa se întâmpla până acum. Eu vă asigur că în 2020 n-a fost așa, ci cu totul altfel.”
### Vezi și... ### Premierul Ion Chicu promite un buget cu „investiții masive” și plăți sociale majorateEuropa Liberă: Din analizele dlui Ioniță reiese că undeva 7-8 miliarde aproape că nu sunt valorificate.
Ion Chicu: „În ultimii 3-4 ani, cu excepția anului 2020, am avut mai multe proiecte de acest gen despre care spun. Puteți să vă amintiți, centura Chișinăului, de exemplu, aici, de la Durlești spre Ialoveni, sectorul acela renumit, în care câțiva ani compania câștigătoare nu și-a îndeplinit activitățile și a fost reziliat contractul. Trei ani la rând, de fiecare dată în buget erau prevăzuți bani pentru a fi valorificați și din motivul că nu se lucra, ei nu se valorificau.”
Europa Liberă: Ei rămâneau în buget, da?
Ion Chicu: „Că nu poți să-i plătești companiei doar de atâta că sunt incluși în buget. N-ai făcut lucrul, nu-i primești. În mod normal, banii rămân la neexecutări. Dar până la urmă trebuie să fim cu toții onești, capacitatea de valorificare a mijloacelor a fost una foarte-foarte scăzută în Republica Moldova. Eu nu vreau să anticipez lucrurile, eu am informația, dar haideți să ajungem la raportul de executare a bugetului pe 2020, asta se va întâmpla la 20 ianuarie, o să avem toate cifrele și atunci o să revenim la acest subiect și o să vedeți cum s-a executat bugetul.”
### Vezi și... ### Matei Dobrovie (România): „Este nevoie de un guvern, partener loial al Maiei Sandu”
Europa Liberă: Sunteți optimist că în acest an nu va fi așa mare decalajul dintre ceea ce se planifică și ceea ce se execută?
Ion Chicu: „Eu nu sunt optimist, eu sunt realist, pentru că cunosc cifrele. Eu cunosc cifrele și știu. Și acei care nu stăm doar la Chișinău aici și ne uităm la televizor la lume, dar mai circulăm prin țară, vedem cum se implementează proiectele. Puteți vedea că și la nord, și la sud se lucrează din greu. Exact este vorba de valorificarea mijloacelor incluse. Deci, dl expert poate, eu cred, face deosebire între articolele de cheltuieli finanțate prin proiecte interne și cele externe. La cele interne, de regulă, nu avem așa probleme. Da, de exemplu, anul acesta, cum am spus, la începutul anului noi ne-am abținut de la procurări de automobile, mobilier, computere la șefi ș.a.m.d., deși erau prevăzute în buget, când veneau la trezorerie să înregistreze contratul, roșu, nu. Haideți să ajungem, haideți să vedem care va fi situația. Noi așa am gestionat lucrurile anul acesta și pe partea aceasta pot să fie neexecutări, deși la rectificarea din septembrie noi cam am curățat aceste economii, pentru că era clar că n-o să permitem procurări de automobile. Mie mi se pare că numai un judecător sau doi și-au cumpărat automobile noi anul acesta, restul - nimeni.”
Europa Liberă: În acest buget pentru 2020 a fost inclusă și prima tranșă de creditarea din partea Federației Ruse. Dvs. ați spus că banii ceia nu vor mai ajunge, cel mai probabil.
Ion Chicu: „Ajungem la capitolul deficitul bugetar 2020 și sursele de finanțare a acestui deficit. Și aici avem o epopee și o istorie întreagă, imediat din luna aprilie, și aici foarte mult politică. Probabil, numai pe subiectul pandemiei s-a făcut mai multă politică decât pe deficitul bugetar, deși eu apreciez faptul că din lexiconul politicienilor noștri a dispărut, de exemplu, „groapă bugetară”, „bortă bugetară” ș.a.m.d.”
### Vezi și... ### Iulian Chifu: Cine va finanța dezastrul din R. Moldova?
Europa Liberă: „Gaură” era...
Ion Chicu: „Da, „gaură” ș.a.m.d. Un an și jumătate numai cu asta ne-au servit, cu „gaură bugetară”. Iată, ce văd eu anul acesta, e că a dispărut din lexicon.”
Europa Liberă: Dar deficit bugetar este, dle premier?
Ion Chicu: „Păi „deficit”, „gaură” etc. Când au înțeles că se cam împiedică în noțiuni, s-a cam retras, dar îi dau cu pandemia acum mai mult. Deci, deficitul bugetar în anul 2020 este cel mai mare din istoria Republicii Moldova. Planificat, vă amintiți, când am mers inițial în decembrie anul trecut în parlament, era vorba de 7 miliarde, inclusiv multe investiții, am ajuns acum la 17, planificat. Așa e, în ultima rectificare e 17. Vreau să vă spun că am acum cifrele de pe executarea bugetului pe 10 luni ale anului 2020, deficitul bugetar e 7 miliarde 100 de milioane, înțelegeți că până la 17 mai sunt 10. Ele nicicum nu se vor materializa în următoarele două luni. Deci noi o să avem un deficit bugetar cu mult mai mic decât cel planificat, exact datorită faptului că am știut cum să gestionăm și cum să economisim astfel încât să nu avem acest deficit bugetar, plus la toate și veniturile bugetare.
Noi nu mai suntem atât de dependenți de prima tranșă de la FMI
Eu am spus foarte clar că din august s-au restabilit veniturile bugetare, avem cu mult mai multe venituri decât este în rectificarea din septembrie 2020, de aceea, dacă cu o lună în urmă spuneam că nu vor fi 17 milioane, vor fi 12 deficitul bugetar, acum mă aventurez să spun că chiar va fi în jur de 10. Ce înseamnă aceasta? De ce aduc cifrele acestea? Respectiv, dacă scade deficitul acesta bugetar de la 17 la 10, nici surse de finanțare nu-ți trebuie 17, dar îți trebuie cu mult mai puțin, 10. De aceea, la etapa actuală, noi față de unele surse de finanțare a deficitului care sunt în buget deja nu mai suntem atât de dependenți. Noi nu mai suntem atât de dependenți de prima tranșă de la FMI, de 1 miliard 600 de mii; nu mai suntem atât de dependenți de creditul rusesc ș.a.m.d. Numai că eu nu zic că nouă banii aceștia nu ne trebuie, banii aceștia ne trebuie, pentru că avem anul viitor, ne trebuie bani în sold, ne trebuie bani pentru a continua finanțarea proiectelor investiționale, dar acum risc pentru finanțarea cheltuielilor curente, risc pentru neonorarea obligațiunilor bugetului nu este.”
Europa Liberă: Dar Republica Moldova mai ia în calcul banii ăștia rusești sau nu-i mai ia în calcul?
Ion Chicu: „Ei sunt prevăzuți în bugetul pentru anul 2020. Deci, noi nu lăsăm mâinile în jos, am mai notificat partea rusă, să vedem ce vor zice, dar atâta timp cât încă nu este semnat acordul, nu sunt nici banii. Și timp este tot mai puțin și mai puțin, după semnarea acordului trebuie să mergem iar în parlament, în parlament știți ce se întâmplă. Ați văzut în aprilie, pentru că e important să tai orice guvernului, numai să nu poată activa, nu-i exclus că și acum va fi acest scenariu, de aceea eu sunt cam sceptic deja la acest capitol.”
### Vezi și... ### R.Moldova va relua negocierile cu Rusia privind creditul de 200 de milioane de euroEuropa Liberă: Dar după ce ați anunțat totuși că se negociază a doua oară aceeași tranșă de creditare din partea Rusiei, de ce s-au împotmolit negocierile?
Ion Chicu: „Vă amintiți că, după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțional acordul, eu am trimis o scrisoare dlui Mișustin, prim-ministrul Rusiei, cu propunerea de a relua negocierile luând în considerare decizia...”
Europa Liberă: A fost răspunsul părții ruse?
Ion Chicu: „A fost răspunsul că, da, sunt gata să răspundă. După aceasta, noi am remis proiectul nostru de acord, din care am exclus exact punctele pe care Curtea le-a considerat neconstituționale, deși eu cred că neîntemeiat. Am remis proiectul nostru, partea rusă examinează poziția noastră. Deci, ei examinează poziția noastră de negocieri, pregătesc a lor, probabil, să vedem. Eu nu am un răspuns de la ei anume la acest proiect de acord trimis de Ministerul Finanțelor.”
Europa Liberă: Dar ar putea să renunțe pentru totdeauna și să nu mai rămână valabilă această înțelegere?
Ion Chicu: „Partea rusă a avut obligațiuni față de partea moldovenească în momentul când a semnat acordul; din momentul când noi i-am notificat că acest acord nu poate intra în vigoare, partea rusă nu mai are nicio obligațiune. Așa relațiile între parteneri tot timpul se fac, nu mai este contract între noi. Contractul din momentul anulării de către Curtea Constituțională nu mai există. Acum nu poți să mai impui pe nimeni încă o dată: haideți, mai veniți că... Asta depinde deja de posibilitatea și dorința Federației Ruse, eu nu pot să intervin acolo.”
### Vezi și... ### Igor Boțan: „Alegerea șefului statului a avut loc, deci guvernul este fără mandat din partea Parlamentului”
Europa Liberă: Revenim la lipsa unei majorități în Parlamentul Republicii Moldova și lipsa unei susțineri, adică acum de la caz la caz ar putea să existe voturi suficiente ca să treacă un proiect de lege, asta înțeleg. Pe de altă parte, în spațiul public s-a anunțat că Ion Chicu atunci, în noiembrie 2019, a promis că vine cu un program pentru un an de zile, până la alegerile prezidențiale. Și cineva chiar din experți, analiști iarăși sugerau că ar putea să se ajungă la Curtea Constituțională, ca să se dea un verdict clar - mai poate să-și continue activitatea acest guvern în baza acelui program care a expirat după un an de zile?
Ion Chicu: „Sunt printre cei care consideră deciziile Curții Constituționale, dar ca persoană fizică, nu ca funcționar de stat, deciziile Curții Constituționale, majoritatea din acest an, un pic deocheate, dar o spun ca Ion Chicu - persoană fizică, cu părerea mea, că am și eu o părere, da? Ca prim-ministru, ca funcționar de stat nu pot să spun acest lucru, tot timpul m-am conformat, și atunci când a fost creditul rusesc, și alte decizii de acestea foarte-foarte stranii. De aceea, dacă Curtea Constituțională în baza unei asemenea adresări, care m-ar amuza foarte mult, ar decide că guvernul trebuie să plece în demisie, bineînțeles că eu mă voi conforma. În rest, nu pot comenta tot ce spun analiștii, experții. Iată acum s-a finalizat campania electorală, vă imaginați câtă lume, ce armată de băieți de aceștia care au fost din gros finanțați în campanie acum rămân fără lucru, ei trebuie să creeze permanent așteptări...”
Europa Liberă: Dl Chicu, dar în parlament majoritatea actorilor politici insistă pe ideea că trebuie să se ajungă la declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. Și sunt două scenarii când pot fi declanșate aceste alegeri: atunci când nu se adoptă legi și atunci când nu se poate învesti un alt guvern. Dar ca să se ajungă la învestirea unui nou guvern, trebuie să plece în demisie cel care este sau cum e?
Ion Chicu: „Dvs. ați spus că „majoritatea din parlament consideră”, păi, toată lumea știe, din clasa întâi știe că guvernul este la mâna parlamentului. Dacă majoritatea din parlament are această opinie, ce-i încurcă să vină cu această decizie? Sau ei așteaptă ca eu să-mi dau demisia? Dar în baza la ce eu ar trebui să-mi dau demisia? Că majoritatea din parlament, care nu vrea să ia decizia de demitere, nu vrea să o facă? Băieți, fiți responsabili măcar un pic, măcar o dată în viață în fața societății, nu vă place guvernul - prezentați-mi mie lista ce nu vă place la acest guvern, cu cifre, să vin eu în parlament. Că ei de ce nu mă cheamă la moțiune acolo? Fiindcă știu că, dacă vin eu cu cifre, se cam domolesc, se cam stinge entuziasmul.”
### Vezi și... ### Dragoş Tudorache: Clasa politică trebuie să respecte voinţa electoratului
Europa Liberă: Înțelegem că Ion Chicu nu ia această decizie?
Ion Chicu: „Chemați-mă acolo pe fiecare cifră, pe fiecare pretenție să vă explic eu ce se întâmplă și să vedem ce propuneți voi în schimb, eu asta nu am văzut. Ia să vedem floarea națiunii din parlament, majoritatea ce va face în perioada respectivă sau eu trebuie să las lucrurile acum în iarnă, pandemie, buget ș.a.m.d. numai pentru ca să le fac pe plac unora care se tem când să ia o responsabilitate la guvernare, dar când stau în fotoliile calde de acolo fac politică? Nu o să le fac eu acest cadou, bineînțeles. Altceva este că atunci când evident este blocată activitatea guvernului prin neaprobarea de buget sau politică fiscală, adică prin acțiuni premeditate care duc țara la colaps, atunci eu trebuie să iau o decizie și o să mă gândesc ce să fac. Dar de ce eu să o fac înainte? Dacă vor lua, de exemplu, decizia că nu aprobă bugetul, vin cu niște măsuri de astea, absolut aberante care cumva se gândesc că le asociază cu guvernul, dar duc țara undeva la prăpăd, bineînțeles că eu atunci o să ies nu doar cu declarații, dar și cu acțiuni. Până atunci, eu contez foarte mult pe conștiința lor, cel puțin următoarele trei săptămâni, o bună parte din deputați înțeleg ce înseamnă buget, înțeleg ce înseamnă politică fiscală, importanța lor, de aceea contez pe faptul că ei nu vor arunca țara în prăpastie, în rest...”
Europa Liberă: Dvs. ați spus că guvernul este minoritar, că socialiștii sunt fracțiunea cea mai mare care continuă să ofere sprijin acestui executiv, iar pe de altă parte, chiar fruntașii socialiștilor, inclusiv Igor Dodon în calitate de lider informal sau cel mai probabil care va reveni la cârma acestui partid spune că Republica Moldova are nevoie cât mai curând posibil de alegeri parlamentare anticipate. Și opoziția insistă pe ideea că trebuie să se ajungă la acest scrutin parlamentar anticipat. Cum se ajunge?
Acest parlament trebuie să fie dizolvat, nu înainte însă de a vota țării, nu guvernului, buget politic, fiscal
Ion Chicu: „Eu sunt absolut de acord că acest parlament trebuie rapid, dacă nu imediat, ar fi imediat, dar avem aceste proiecte care trebuie promovate, pentru că sunt foarte importante pentru țară. Deci, acest parlament trebuie să plece în istorie, mai ales când vedem ce elemente sunt acolo. Altceva e că dorința de a dizolva acest parlament nu tot timpul coincide cu posibilitățile de a-l dizolva. Ați spus foarte clar și concret care sunt posibilele scenarii de dizolvare a acestui parlament. Totuși, eu nu merg așa departe, urmează peste exact o lună să intre în exercițiu președintele nou-ales al țării. Bineînțeles, un rol foarte important, cel mai important în linii mari în acest proces de dizolvare a parlamentului îi aparține președintelui, după cum cunoașteți. O să vedem ce o să se întâmple atunci, dar eu tot sunt de acord că acest parlament trebuie să fie dizolvat, nu înainte însă de a vota țării, nu guvernului, buget politic, fiscal ș.a.m.d. Că dacă se întâmplă acest lucru înainte de aprobarea acestor proiecte, va fi foarte dificil. Eu o spun în cunoștință de cauză, de aceea o să facem tot ca acest parlament să fie dizolvat.”
Europa Liberă: O să faceți tot ce-i posibil ca acest parlament să fie dizolvat?
Ion Chicu: „Tot ce-i posibil rațional, bineînțeles, da.”
Europa Liberă: Dar asta înseamnă că...
Ion Chicu: „Nu înseamnă nimic, eu vă spun, o să facem tot ce-i posibil pentru ca acest parlament să fie dizolvat, dar fără a pune țara în pericolul unui dezastru, deci acest lucru nu poate să și-l asume nimeni. Dacă majoritatea din parlament consideră că trebuie să fie dizolvat, pot să utilizeze orice instrument - sau se duc după ce votează bugetul, bineînțeles, în vacanță și revin în martie, ca să treacă, câte acolo zile trebuie pentru, 90 de zile îmi pare că trebuie...”
### Vezi și... ### Victor Ciobanu: Moțiunea de cenzură, între a fi sau a nu fi
Europa Liberă: Ca să nu fie adoptată nicio lege...
Ion Chicu: „Fie mă trimit pe mine în concediu, că vreau să mă odihnesc un pic, adică pot să fac orișice, în concediu am în vedere în demisie, ei pot să facă orice lucru, dacă au aceeași opinie, pentru că mulți îi văd că vor să se autodizolve, dar nu am văzut acțiuni concrete.”
Europa Liberă: Care scenariu e mai bun - să fie demis Guvernul Chicu sau dl Chicu să anunțe această decizie?
Ion Chicu: „Cel mai bun scenariu este ca în țara Republica Moldova alegătorii să aleagă oameni integri, sănătoși în parlament. Când sunt alegerile, să vină foarte conștient la urnele de vot, să nu mai ajungem în situațiile când peste un an trebuie să dizolvi, să realegi ș.a.m.d. Dvs. observați că, din 2009 încoace, noi avem istoriile acestea că peste un an dizolvăm parlamentul sau alungăm primarul, sau nu ne place președintele, sau nu știu ce acolo? Noi de zece ani ne ocupăm numai cu lucruri de acestea. De ce oare?”
Europa Liberă: Dar astea sunt intrigile politicului, dle Chicu, cetățeanul are și el partea lui de responsabilitate.
Ion Chicu: „Politicul este expresia, spuma societății. Noi de ce le permitem să facă acest lucru? Noi, acei în 2009 care am spus că Voronin e rău, unde eram în 2013, când aceștia doi-trei furau miliardul? N-am ieșit în piață atunci... Vă amintiți ce zicea ambasadorul Germaniei când imediat a apărut informația?”
Europa Liberă: Dacă în țara lui s-ar fi întâmplat un asemenea caz, toată lumea ieșea în stradă...
Ion Chicu: „Сâți din noi, aceștia progresiști, cu высшее образование (studii superioare), am ieșit în 2014, în noiembrie, să zicem: mă, noi v-am ales în 2009, voi ne-ați promis... Câți din noi au ieșit? Din învățători, din medici, nimeni n-a ieșit. Nouă nu ne pare că călcăm pe greblă și tot călcăm, și călcăm?”
### Vezi și... ### Dosarul „miliardului furat”, după șase ani de investigații
Europa Liberă: Apropo, de ce atât de greu se recuperează banii din miliardul dispărut?
Ion Chicu: „De ce se recuperează atât de greu? Pentru că, în momentul când s-au furat, s-a făcut așa ca să fie foarte dificil. Eu am văzut unele acțiuni din partea Procuraturii Generale pe dimensiunea recuperării miliardului. Sper că după alegeri, când va dispărea această presiune politică și de pe intern, și de pe extern și când putem vedea rezultatele, vom vedea și la capitolul încasări. Iată, de exemplu, pentru 2021 la capitolul recuperarea miliardului am rugat Ministerul Finanțelor să pună un miliard, cel puțin, un miliard, deși acolo erau 200 (de milioane) și nu știu cât, pentru că procedura este în felul următor: trimite la acești 3 lichidatori de la cele 3 bănci care și cât o să recupereze estimativ anul viitor. Au dat total 200 de milioane. Și eu le-am spus: puneți, vă rog, un miliard, cel puțin, și dacă n-au să îndeplinească, întrebați-i cât salariu au primit ei de la Banca Națională pentru activitățile acestea, că eu am impresia că ei mai mult primesc salariu decât recuperează miliardul. Și o să întrebăm și procuratura de ce nu se recuperează, și restul instituțiilor. Dacă nu putem recupera, de ce să mai stăm prin birouri? Mergeți acasă, lasă să vină alții să recupereze! E furat un miliard. Poate se vor apuca și de cei care au votat furtul miliardului ș.a.m.d. Deci, societatea cere asta și noi trebuie s-o dăm.”
Europa Liberă: Cel puțin, astăzi e clar unde au ajuns banii?
Ion Chicu: „Dvs. cunoașteți că avem comisia asta de investigare sau grupul acesta de investigare comun a procuraturii cu letonii, pentru că circuitul acesta prin scheme de acestea desenate de cine doriți, Kroll-uri, ne-Kroll-uri, deci e greu de spus unde s-au dus banii. Deci, e clar pe unde s-au dus, s-au dus prin Rusia, prin Lituania sau doar prin Lituania...”
### Vezi și... ### Procuratura invocă noi piedici în calea anchetei fraudei bancare
Europa Liberă: Printr-o bancă din Riga cel mai mult s-au dus...
Ion Chicu: „S-au dus și eu cred că o bună parte din acești bani îs reveniți cu geanta înapoi prin Republica Moldova sau cu altceva, sunt diferite, dar acesta-i domeniul de activitate a organelor de anchetă. Deci, ei trebuie să facă acest lucru și eu nu mă aventurez să spun unde concret s-au dus.”
Europa Liberă: Dar chiar atât de greu este să fie recuperați banii ăștia?
Ion Chicu: „Eu cred că este greu, pentru că acești bani demult nu mai sunt, cred eu, pe conturile în care au ajuns imediat atunci, în noiembrie 2014, cu două săptămâni înainte de alegerile parlamentare, când iarăși noi, progresiștii, i-am mai votat o dată tot pe aceiași. Înțelegeți cum, da? Atunci unde s-au dus deodată, cu siguranță nu mai sunt pe conturile acelea.”