Linkuri accesibilitate

După alegerile prezidențiale, când se va convoca Parlamentul?


În ce condiții poate fi dizolvat Parlamentul?

Ultima ședință plenară a Parlamentului Republicii Moldova a fost pe 11 septembrie, adică mai mult de două luni în urmă. În timpul campaniei electorale, deputații nu s-au întrunit motivând că astfel se protejează de infectarea cu COVID-19, or mai mulți deputați au fost depistați pozitiv în ultimele luni. Experții în drept constituțional atrag atenție însă că deputații și-au depășit astfel atribuțiile și asta pentru că nimeni nu i-a împiedicat să se întrunească în regim on-line pentru a adopta legi. Mai mult, dacă nu se întrunesc până pe 11 decembrie, actualul Parlament riscă să fie dizolvat.

De ce deputații „majoritari” evită ședințele în plen
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:13 0:00
Link direct

Constituția Republicii Moldova stipulează că Parlamentul poate fi dizolvat în două cazuri: atunci când deputații nu ajung la un numitor comun în privința formării guvernului și, doi, atunci când procedura de adoptare a legilor este blocată timp de trei luni. Parlamentul de la Chișinău s-a întrunit în ședință plenară pe 11 septembrie. De fapt, a fost prima și singura întrunire de la revenirea din vacanța de vară.

Motivul constituțional este: blocarea activității legislative în timp de trei luni...

Teoretic, termenul de trei luni expiră pe 11 decembrie. Dacă nici până atunci deputații nu se adună, există temei ca legislativul să fie dizolvat, atrage atenția profesorul universitar Nicolae Osmochescu, fost judecător la Curtea Constituțională. Faptul că deputații s-au întrunit în comisii în această perioadă ar putea fi interpretată ca o activitate reală a parlamentului? Nu, răspunde Nicolae Osmochescu:

„Motivul constituțional este: blocarea activității legislative în timp de trei luni. Activitatea legislativă presupune examinarea și adoptarea legilor în perioada asta, nu a oricărui act normativ. Știu că au mai fost și așa interpretări, precum că s-au adoptat declarații și hotărâri. În Constituție e stipulat clar și imperativ: adoptarea legilor, deci, este vorba numai de trei categorii de legi: ordinare, legile organice sau legile constituționale, atât.”

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, nu exclude că deputații s-ar putea întruni în această săptămână sau maxim săptămâna viitoare. Deputatul Platformei DA spune că sunt șanse minime ca actualul legislativ să evite ședințele în plen până în ziua de 11 decembrie, pentru că riscă să declanșeze o criză socială, or, sunt foarte multe acte normative care așteaptă să fie dezbătute și adoptate în plen:

„Parlamentul trebuie să adopte niște legi foarte importante, inclusiv politica fiscală, aici o să avem multe dezbateri. De asemenea, niște proiecte de legi importante pentru reluarea programului cu FMI și, bineînțeles, bugetul pentru anul viitor. În acest context, eu cred că este imperios necesar ca parlamentul să-și reia activitatea.”

În perioada campaniei electorale, deputații evitau să se întrunească invocând riscul infectării cu COVID-19 pentru ca mai mulți legislatori au fost depistați pozitiv în ultimele luni. La părerea expertului comunității Watchdog.md, Valeriu Pașa, motivul era unul „de ochii lumii” pentru că întrunirile puteau avea loc și în regim online.

„Majoritatea de facto pe care și-a creat-o Igor Dodon este cu Șor și oamenii lui Plahotniuc. Și Dodon nu avea niciun chef să arate asta în campania electorală. Deci, acesta a fost singurul raționament de a nu se întruni: să nu se vadă cum votează chiar totul împreună. Cauze obiective nu au fost. În plus, deciziile...

Majoritatea de facto pe care și-a creat-o Igor Dodon este cu Șor și oamenii lui Plahotniuc...
Valeriu Pașa

Guvernul în campania electorală făcea cadouri în stânga și în dreapta, premii la bugetari. Deci, nu au bani să plătească salarii la bugetari, dar ei le promit premii în luna decembrie. Acum guvernul trebuie să vină și să taie ca-n carne în tot asta pentru că nu sunt bani în buget. De asta nu s-au întrunit, ca să nu ia decizii nepopulare, care să afecteze scorul electoral al lui Igor Dodon.”

Valeriu Pașa anticipează o comunicare „la cuțite” în actualul Parlament, după ce lidera PAS, Maia Sandu, a învins la alegerile prezidențiale din 15 noiembrie. Luni, președintele în exercițiu Igor Dodon anunța că începe negocieri cu toate partidele parlamentare în vederea creării unei majorități stabile în Legislativ. La scurt timp formațiunea PAS, Platforma DA și Partidul Democrat au spus că refuză să meargă la consultări cu PSRM și Igor Dodon. În ce privește grupul „Pentru Moldova”, format din deputați ai Partidului Șor și foști democrați, în prezent neafiliați, într-o declarație emisă astăzi, ei au precizat că așteaptă parlamentul să-și reia activitatea în următoarele două săptămâni, lăsând să se înțeleagă că în caz contrar va sprijini dizolvarea legislativului și convocarea de alegeri anticipate.

Previous Next

XS
SM
MD
LG